Ο χειμώνας είναι μια από τις καλύτερες εποχές για να μείνεις έγκυος. Ο καιρός είναι ευχάριστος, ενώ μπορείτε να διαλέξετε μια ποικιλία από φαγητά γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, κάθε εποχή έρχεται με τις δικές της προκλήσεις, δεδομένου ότι οι μέλλουσες μαμάδες κινδυνεύουν από διάφορες αλλεργίες και λοιμώξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Δείτε 6 βασικά tips για μια ασφαλή εγκυμοσύνη το χειμώνα:

#1 Ξεκινήστε τη μέρα σας δυναμικά

Λόγω του κρύου, το χειμώνα, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας αργά. Αλλά αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας όταν περιμένετε παιδί. Εάν ξυπνάτε μετά τις 8, υπάρχουν πιθανότητες να θέλετε να παραλείψετε την προπόνησή σας ή ακόμα και το πρωινό, που είναι απαράβατος κανόνας για τις μέλλουσες μαμάδες. Ξεκινήστε λοιπόν τη ρουτίνα σας με τρόπο που να μπορεί να περιλαμβάνει υγιεινό πρωινό και κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης για τις έγκυες γυναίκες.

#2 Πίνετε αρκετό νερό

Επειδή δεν ιδρώνετε τον χειμώνα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη νερού, καθώς είναι πιθανό να αφυδατωθείτε ακόμα και τους κρύους μήνες. Μην περιμένετε λοιπόν να διψάσετε και ενυδατωθείτε με σούπες, ζεστή σοκολάτα, αφεψήματα από βότανα ή ζεστά ροφήματα με λεμόνι. Αλλά, αποφύγετε τον πολύ καφέ (έως 200 mg ημερησίως), το τσάι, την κόλα, τους χυμούς και άλλα ζαχαρούχα ποτά.

#3 Τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή

Πείτε ένα μεγάλο «ναι» σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αντισταθείτε στην επιθυμία να έχετε επεξεργασμένα, λιπαρά και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση και να οδηγήσει σε καούρα.

#4 Ενισχύστε τις άμυνές σας

Η λήψη εμβολίου κατά της γρίπης και της Covid19 είναι απαραίτητη. Εκτός αυτού, πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών, εάν χρειάζεται, μείνετε μακριά από άτομα που είναι άρρωστα, αποφύγετε πολυσύχναστους χώρους, παίρνετε τα φάρμακα στην ώρα σας, χρησιμοποιείτε μάσκα και διατηρείτε αποστάσεις από ανθρώπους.

#5 Παραμείνετε σωματικά δραστήριες

Είναι απαραίτητο να ασκείστε σε εσωτερικούς χώρους, καθώς ο καιρός έξω είναι κρύος. Το περπάτημα, η αεροβική και η γιόγκα είναι ό,τι πρέπει για να παραμείνετε σωματικά δραστήριες. Αλλά, μην παραλείψετε καθόλου την προπόνηση. Επίσης, αποφύγετε την υπερβολή. Ξεκινήστε μια ρουτίνα γυμναστικής μόνο μετά από υπόδειξη του γιατρού.

#6 Διαχειριστείτε τα δερματικά προβλήματα

Τα δερματικά προβλήματα είναι συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μην τα υποτιμούν. Το ξηρό δέρμα, ο κνησμός, ο ερεθισμός και το κάψιμο μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά σας δύσκολη. Αποφεύγετε τη χρήση αρωματικών προϊόντων και τα πολύ ζεστά ντους (έως 35 βαθμούς Κελσίου) και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα λάδι περιποίησης.

Extra tips:

  • Ντυθείτε ζεστά κάνοντας layering. Οι έγκυες παραπονιούνται συχνά ότι μία ζεσταίνονται και μία κρυώνουν. Οι στρώσεις ρούχων σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σας άμεσα.
  • Αποφύγετε τις αρκτικές συνθήκες. Εάν είστε έγκυος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι σημαντικό να ζεσταθείτε και να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στο ακραίο κρύο, ειδικά σε καιρικές συνθήκες όπως το χιόνι και ο πάγος.
  • Χρησιμοποιείτε τις λαβές. Καθώς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γλιστρήσετε σε συνθήκες χιονιά, αν βγείτε έξω, βεβαιωθείτε ότι έχετε φοράτε υποδήματα με αντιολισθητική σόλα και όταν ανεβοκατεβαίνετε σκάλες φροντίστε να κρατιέστε πάντα από τις λαβές.