Το ροχαλητό δεν είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τις περισσότερες γυναίκες. Ως εκ τούτου, όταν οι γυναίκες αρχίζουν να ροχαλίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να ανησυχήσουν σκεπτόμενες ότι κάτι δεν πάει καλά, ειδικά αν στο παρελθόν δεν συνήθιζαν να ροχαλίζουν. Κι ενώ μπορεί πράγματι, να σας κρατά ξάγρυπνους – τόσο εσάς όσο και τον σύντροφό σας – είναι μια παροδική κατάσταση. Για αυτό και οι περισσότερες εγκυμονούσες αναρωτιούνται γιατί ξαφνικά έγιναν πιο επιρρεπείς στο ροχαλητό.

Ροχαλητό εκτός & εντός… εγκυμοσύνης

Ενώ μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ροχαλητό σχετίζεται συχνότερα με τους άνδρες παρά με τις γυναίκες. Εμφανίζεται, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, όταν υπάρχει φραγμένος αεραγωγός όπου ο αέρας δεν μπορεί κυκλοφορήσει σωστά από την μύτη στο στόμα. Καθώς ο αέρας «κινείται» μετ’εμποδίων, παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι ανησυχητικό να πιστεύουμε ότι ο αέρας δεν εισέρχεται και εξέρχεται σωστά, δεδομένου ότι τόσο οι μέλλουσες μαμάδες όσο και τα έμβρυα βασίζονται στο οξυγόνο που αναπνέει και κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα.

Όμως, επειδή οι ορμόνες της εγκυμοσύνης βοηθούν στην επέκταση των πνευμόνων ώστε να λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο με κάθε αναπνοή και περισσότερο οξυγονωμένο αίμα κυκλοφορεί στο σώμα, δεν υπάρχει γενικά κάτι που θα έπρεπε να σας ανησυχεί αναφορικά με τα επίπεδα οξυγόνου, λένε οι ειδικοί.

Γιατί εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία το σώμα συμπεριφέρεται με τρόπους πολύ διαφορετικούς. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πράγματα που δεν θα περιμένατε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε, όπως το ροχαλητό. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, για τους οποίους οι έγκυες γυναίκες αρχίζουν ξαφνικά να ροχαλίζουν. Οι βασικότεροι περιλαμβάνουν:

Αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου

Ως αποτέλεσμα της προγεστερόνης, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πνεύμονες των εγκύων αυξάνονται σε μέγεθος. Εξαιτίας αυτού, μπορούν να πάρουν περισσότερο οξυγόνο για τον εαυτό τους και τα μωρά τους. Η ικανότητα πρόσληψης περισσότερου οξυγόνου, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πίεση κατά την εισπνοή, προκαλώντας το ροχαλητό.

Μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στο σώμα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα αίματος στο σώμα των γυναικών αυξάνεται για να μπορεί να υποστηρίξει τόσο τις γυναίκες όσο και τα μωρά τους. Ως αποτέλεσμα του αυξημένου αίματος, υπάρχει πίεση εντός των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει την αναπνοή να ρέει διαφορετικά από και προς το σώμα και το αποτέλεσμα είναι το ροχαλητό.

Υγιής αύξηση βάρους

Ενώ η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι υγιής, εξακολουθεί να είναι αύξηση βάρους. Και όταν το σώμα παίρνετε βάρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, γίνεστε πιο επιρρεπείς στο ροχαλητό.