Το βάρος απασχολεί ποολλές γυναίκες κατά την διάρκεια του θηλασμού. Για αρκετές από εσάς μπορεί να προστεθεί ένα άγχος ακόμα… Θα χάσω ή θα πάρω κιλά; Κι ενώ για 9 μήνες η φουσκωμένη κοιλίτσια ήταν η χαρά όλων, εσείς θέλετε να γίνετε ξανά γρήγορα fit.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατά την διάρκεια του θηλασμού το σώμα της μαμάς «καίει» επιπλέον 200 με 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Και κάποιος θα σκεφτεί ότι «Αυτό δεν αρκεί από μόνο του στο να χάνω πιο εύκολα κιλά;». Μην ξεχνάτε όμως ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μια υπέροχα κατασκευασμένη «μηχανή» της οποίας δεν γνωρίζουμε όλες τις λειτουργίες και όλους τους μηχανισμούς. Αυτής της ίδιας υπέροχης μηχανής που σας βοήθησε να φέρετε στον κόσμο το πιο γλυκό σας θαύμα και που σας βοηθάει να πραγματοποιήσετε το πιο όμορφο δέσιμο με το παιδάκι σας.  Τον θηλασμό.

Την περίοδο αυτή της ζωής σας  η ψυχολογία σας είναι ευάλωτη  και παρόλο που όλοι σας συμβουλεύουν να χαλαρώσετε αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Η ηρεμία δεν είναι ένας αυτόματος μηχανισμός, δεν είναι  κουμπάκι, να προγραμματιστεί. Ακόμα και αυτό μπορεί να επηρεάζει μεταξύ άλλων το βάρος σας.  Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα επίπεδα άγχους είναι ορμονοεξαρτόμενα. Όταν υπάρχει άγχος αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης. Και όσο αυξάνονται αυτά τα επίπεδα τόσο μειώνετε η ικανότητα απώλειας βάρους. Η μακροχρόνια «έκθεση» σε κορτιζόλη δημιουργεί την ανάγκη στο σώμα για κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, περισσότερου λίπους και περισσότερης ζάχαρης. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Βαθιά ανάσα και πάμε λοιπόν να δούμε τρεις τρόπους που θα βοηθήσουν στο να μην πάρετε άλλο βάρος.

  1. Θα φάμε, θα πιούμε και χορτάτοι θα κοιμηθούμε

Κατά την διάρκεια του θηλασμού το σώμα σας χρειάζεται το απαραίτητο «καύσιμο» για να ενεργοποιηθούν οι γαλακτοφόροι αδένες. Και ενώ όλο αυτό σημαίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να μειώσετε τις απαραίτητες θερμίδες που απαιτούνται για την απώλεια βάρους, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεκινήσετε μια καλή –  ισορροπημένη – διατροφή. Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι την περίοδο αυτή ό,τι τρώτε το τρώει και το μωράκι σας. Και το πιο σημαντικό, ότι θα ξεκινήσετε τις δικές σας οικογενειακές διατροφικές συνήθειες οι οποίες θα περάσουν από γενιά σε γενιά. Τις συνήθειες τις οποίες, το καθ’ όλα μιμητικό παιδάκι σας, θα πάρει στην ζωή του σαν διατροφικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αν όλα αυτά σας φαίνονται «βουνό» απευθυνθείτε σε έναν ειδικό διατροφολόγο για να σας λύσει όλες τις απορίες και να σας βοηθήσει.

  1. Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά θρέφει και τις μανούλες

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2008 οι γυναίκες που θηλάζουν και οι οποίες κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες την ημέρα, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να μην χάσουν βάρος σε σχέση με εκείνες που κοιμόντουσαν επτά ή και περισσότερες ώρες. Και ενώ αυτό βεβαίως δεν είναι πάντα εφικτό, με τα μωράκια σας να ξυπνάνε πολλές φορές μέσα στην νύχτα πεινασμένα, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποζητάτε και να επιδιώκετε. Είτε ζητώντας βοήθεια από τους οικείους σας, ώστε να κοιμάστε όσο πιο συχνά γίνεται και κατά την διάρκεια της ημέρας – όταν κοιμούνται τα μικρά σας, είτε συζητώντας με τον παιδίατρο για να βρείτε τους μηχανισμούς για μεγαλύτερες περιόδους ύπνου του παιδιού. Είναι σημαντικό, επίσης,  να μπορείτε να ζητάτε βοήθεια από τους γύρω σας έτσι ώστε να έχετε τον χρόνο να ηρεμήσετε, να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω, να ετοιμάσετε το γεύμα σας. Απενοχοποιείστε το και εντάξτε το στο πρόγραμμά σας.

  1. Μια ορμόνη για το μωρό μας

Και ενώ, όπως είπαμε στην αρχή, το άγχος προκαλεί έκκριση κορτιζόλης, αυτή δεν είναι η μόνη ορμόνη που έχει το σώμα σας. Κατά την διάρκεια του θηλασμού το σώμα σας παράγει προλακτίνη η οποία βοηθάει το σώμα σας να παράγει γάλα. Οι ίδιες ορμόνες όμως είναι ευθύνονται και για το γεγονός ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται να χάσουν βάρος. Από την μία λοιπόν, δυστυχώς, η προλακτίνη δεν θα μειωθεί μέχρι το τέλος του θηλασμού, αυτή όμως σας βοηθάει να παραμένει το διάστημα αυτό μια υπέροχη περίοδος για εσάς και το μωράκι σας.

Το πιο μαγικό ταξίδι  της ζωής σας έχει μόλις ξεκινήσει και ενώ χρειάζεστε όλοι χρόνο (το μωράκι σας, εσείς και ο σύντροφός σας) πρέπει να δώσετε χρόνο και στο σώμα σας. Για εννέα υπέροχους μήνες ήταν η πιο ζεστή φωλιά για το μικρό σας θαύμα. Για αυτό και μόνο τον λόγο του αξίζει να «πάρει» τον χρόνο που του χρειάζεται για να επανέλθει στην μέχρι πρότινος κανονικότητά του.