Αν ζείτε με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, το αν θα κάνετε ή όχι παιδιά μπορεί να είναι μια περίπλοκη απόφαση. «Θα έχω πρόβλημα να συλλάβω λόγω της πάθησής μου;». «Θα πρέπει να σταματήσω ορισμένα φάρμακα;». «Πώς θα επηρεάσει το μωρό;». «Θα μπορούσε η εγκυμοσύνη να επιδεινώσει την πάθησή μου;».

Οι αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο λύκος, η νόσος του Graves και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι πιο διαδεδομένες στις γυναίκες παρά στους άνδρες και συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών μιας γυναίκας.

Κι ενώ οι φλεγμονώδεις διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη από τη σύλληψη έως τη γέννηση, το να έχεις αυτοάνοσο από μόνο του δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς ή δεν πρέπει να κάνεις παιδί. Αντίθετα, οι περισσότερες γυναίκες με αυτοάνοσες διαταραχές μπορούν να έχουν μια πολύ ασφαλή και υγιή εγκυμοσύνη.

Εάν ζείτε με κάποιο αυτοάνοσο και σκέφτεστε να κάνετε παιδιά, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εξασφαλίσετε μια υγιή εγκυμοσύνη:

Πριν την Εγκυμοσύνη

*Προγραμματίστε τη συμβουλευτική πριν τη σύλληψη

Το «κλειδί» για μια υγιή εγκυμοσύνη είναι να προγραμματίσετε μια συζήτηση πριν την εγκυμοσύνη με τον ρευματολόγο και τον γυναικολόγο σας πολύ πριν από τη σύλληψη, ώστε να είστε προετοιμασμένες. Ο λόγος είναι ότι οι θεράποντες γιατροί σας μπορεί να ζητήσουν προσαρμογές στα φάρμακά σας και άλλες τροποποιήσεις για να διασφαλίσουν ότι είστε αρκετά υγιείς για εγκυμοσύνη.

*Γνωρίστε τους κινδύνους – Για εσάς και το μωρό

Ενώ κάθε αυτοάνοσο είναι διαφορετικό και μπορεί να διαφέρει σε βαρύτητα από γυναίκα σε γυναίκα, ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τη μαμά, το μωρό ή και τους δύο.

Για παράδειγμα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μία από τις καταστάσεις υψηλότερου κινδύνου. Μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως προεκλαμψία, νεφρίτιδα ή νεφρική βλάβη και συχνές εξάρσεις συμπτωμάτων λύκου. Για το μωρό, ο λύκος μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο συγγενούς καρδιακού αποκλεισμού, που είναι ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός για το μωρό, ή το μωρό μπορεί να γεννηθεί με εξάνθημα λύκου.

Μια άλλη κατάσταση υψηλού κινδύνου είναι το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να θέσει τη μαμά σε υψηλό κίνδυνο για θρόμβο αίματος ή πνευμονική εμβολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά την εγκυμοσύνη

*Μην παραλείπετε τα τακτικά ραντεβού σας με τους θεράποντες ιατρούς

Επειδή μπορεί να έχετε εγκυμοσύνη υψηλότερου κινδύνου, μπορεί να χρειάζεστε πιο συχνές προγεννητικές επισκέψεις για να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του μωρού σας και την κατάστασή σας, να εντοπίσετε τυχόν ανωμαλίες και να αναζητήσετε ενθάρρυνση. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε εξετάσεις αίματος και ούρων για να παρακολουθήσετε συγκεκριμένες αλλαγές στο σώμα σας και στην υγεία του μωρού.

*Έχετε το νου σας για τυχόν εξάρσεις, αλλαγές και βελτιώσεις

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα της πάθησής σας μειώνονται ή μπορεί να εμφανίσετε εξάρσεις.

Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί πράγματι να δουν βελτίωση του πόνου στις αρθρώσεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε έξαρση των συνηθισμένων συμπτωμάτων ή οποιαδήποτε νέα σχετικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βεβαιωθείτε ότι θα αξιολογηθείτε αμέσως από το γιατρό σας. Κι επειδή ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές σχετίζονται περισσότερο με τον κίνδυνο προεκλαμψίας ή πήξης του αίματος, θα πρέπει επίσης να προσέχετε τυχόν νέα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, οπτικές διαταραχές, πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα ή πρήξιμο στο κάτω πόδι.

*Ρωτήστε εάν ο θηλασμός είναι δυνατός

Μπορεί να ανησυχείτε για το αν θα μπορέσετε να θηλάσετε το μωρό σας ή όχι, λόγω των κινδύνων που ενέχουν ορισμένα φάρμακα μέσω του μητρικού γάλακτος. Μοιραστείτε με το γιατρό σας τις προθέσεις σας να θηλάσετε και συζητήστε ποια φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού μετά τον τοκετό.

*Προετοιμαστείτε για μια αναζωπύρωση μετά τον τοκετό

Εάν η εγκυμοσύνη ηρεμήσει το αυτοάνοσό σας, να είστε προετοιμασμένες για εξάρσεις αμέσως μετά τον τοκετό, καθώς αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο. Καθώς η κούραση θα είναι διπλή για εσάς, σε σχέση με άλλες νέες μαμάδες, είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακά σας, να τρώτε υγιεινά, να ξεκουράζεστε (όσο μπορείτε με ένα νεογέννητο) και να μην διστάζετε να ζητάτε βοήθεια αν τη χρειάζεστε.

Το αυτοάνοσο μπορεί να προσθέσει ένα άλλο επίπεδο φόβου και άγχους στη ζωή σας. Αλλά με τον κατάλληλο γιατρό και γνώσεις στο πλευρό σας, μπορείτε να έχετε μια ασφαλή και υγιή εγκυμοσύνη.