Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχεδόν κάθε μέρος του σώματός σας αλλάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα δάχτυλά σας μπορεί να διογκωθούν, η μύτη σας μπορεί να φαρδύνει, η κοιλιά σας να μεγαλώσει και οι ραγάδες να κάνουν την εμφάνισή τους… Ένα από τα σημεία του σώματός σας που αλλάζει πολύ είναι το στήθος σας. Κατά μέσο όρο, το στήθος μιας γυναίκας θα αυξηθεί περίπου κατά 3 cup κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να «ανέβουν» μέχρι και 5 cups.

Ενώ για τα άλλα μέρη του σώματός σας γενικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα, καθώς μετά τον τοκετό θα επιστρέψουν σταδιακά στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από το μωρό, το στήθος σας απαιτεί λίγη παραπάνω προσπάθεια ν για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο υγιές.

Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να φροντίσετε το στήθος σας, η απάντηση είναι ότι όλα ξεκινούν με το να φοράτε το κατάλληλο σουτιέν για το στάδιο της εγκυμοσύνης που διανύετε ή για μετά τον τοκετό. Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει αυτό:

1ο Τρίμηνο

Αν μόλις ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος τα πρησμένα στήθη σας θα είναι επώδυνα στην αφή, μερικές φορές θα σας πιάνει φαγούρα και γενικά θα νιώθετε άβολα. Τώρα που το στήθος σας κάθε μήνα μεγαλώνει κι από λίγο, η θέση του σύρματος σε όλα τα σουτιέν που έχετε στο συρτάρι σας θα είναι λάθος. Οπότε αποφύγετε τα σουτιέν με μπανέλες, με κάθε κόστος! Τα καλύτερα σουτιέν για αυτό το στάδιο είναι σουτιέν με διπλό ύφασμα, χωρίς ραφή. Προσφέρουν την τέλεια υποστήριξη χωρίς περιορισμούς.

Εάν αυτή είναι η πρώτη σας φορά και ανησυχείτε μήπως φαίνονται οι θηλές σας, μπορείτε να επιλέξετε ένα σουτιέν με ελαφριά επένδυση, αρκεί να μην έχει μπανέλα (bonus πόντοι για σουτιέν με αφρό μνήμης!). Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των σουτιέν είναι ότι κάθε μέγεθος (XS-XXL) βγαίνει σε πολλούς συνδυασμούς cup και τιράντας, ώστε να μπορείτε να τα φοράτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και την περίοδο μετά τον τοκετό.

2ο Τρίμηνο

Τώρα που περάσατε το πρώτο τρίμηνο, θα διαπιστώσετε ότι το μέγεθος του στήθους σας αρχίζει να σταθεροποιείται. Καθώς όμως μεγαλώνει το έμβρυο μέσα στην κοιλιά σας, η διάμετρος της μέσης σας θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Εάν αγοράσετε ένα σουτιέν σε αυτό το σημείο του «ταξιδιού» σας, φροντίστε να κλείνει στην πιο σφιχτή κόπιτσα. Εφόσον έχει 6 ζευγάρια κόπιτσες (και όχι 3 όπως τα κοινά σουτιέν), θα σας οδηγήσει στον 9ο μήνα σας. Μπορείτε επίσης να επαναφέρετε τα σουτιέν με μπανέλες, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτες, σε αντίθεση με τις άκαμπτες που χρησιμοποιούσατε πριν από την εγκυμοσύνη σας.

Άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε σε ένα καλό σουτιέν εγκυμοσύνης είναι να μπορεί να τεντώσει κατά βούληση στο πάνω μέρος του cup για να εξυπηρετεί τη συνεχή ανάπτυξη, να έχει πρόσθετη στήριξη στο κάτω μέρος του cup, φαρδιές τιράντες και να είναι φαρδύ στην πλάτη για επιπλέον άνεση και ανθεκτικότητα. Εάν επιστρέψετε στα σουτιέν με μπανέλες, επιλέξτε ένα ελαστικό σύρμα και φαρδύ σύρμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πίεση στους αναπτυσσόμενους γαλακτοφόρους αδένες σας.

Όταν μπείτε στο μήνα σας

Η προσέγγιση της γέννησης του μωρού σας είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής σας, αλλά δεν έρχεται χωρίς ενοχλήσεις. Σίγουρα θα θέλατε ένα άνετο σουτιέν σε αυτό το στάδιο, καθώς μπορεί να αισθάνεστε περιορισμένες ακόμη κι όταν κάνετε απλά πράγματα, όπως το να δένετε τα κορδόνια σας.

Τώρα είναι η ώρα να επιστρέψετε στα άψογα σουτιέν σας.

Αμέσως μετά τον τοκετό

Το σώμα σας θα αλλάξει γρήγορα μετά τον τοκετό, αλλά όχι μόνο επειδή έχετε γεννήσει. Το στήθος σας θα αυξηθεί ξανά σε μέγεθος (κατά πολύ) καθώς η πρώτη του δουλειά τώρα είναι να ταΐζει το μωρό σας. Όταν έρθει το γάλα σας, θα υπάρξει απότομη αύξηση σε μέγεθος και βάρος. Το δέρμα σας μπορεί να είναι τεντωμένο σε αυτή τη φάση κι αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό. Με την αύξηση της ροής του αίματος, μπορεί επίσης να αισθάνεστε το στήθος σας πολύ ζεστό.

Τα σουτιέν χωρίς ραφές είναι απαραίτητα και σε αυτό το στάδιο, αλλά προσέξτε αυτά στα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε μαξιλαράκια θηλασμού. Όταν το σώμα σας μαθαίνει για πρώτη φορά να ρυθμίζει την παροχή γάλακτος μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαρροές…

6 εβδομάδες μετά τον τοκετό

Σε αυτό το στάδιο αρχίζετε να προσαρμόζεστε στη νέα ρουτίνα ύπνου σας. Το στήθος σας έχει επίσης κάνει κάποια προσαρμογή από μόνο του. Είναι πλέον σε θέση να ρυθμίζει τη ροή του γάλακτος, επομένως το μέγεθός του θα είναι πιο σταθερό από ‘δω και στο εξής.

Μπορείτε να αρχίσετε να φοράτε ξανά τα αγαπημένα σας εύκαμπτα σουτιέν, απλώς βεβαιωθείτε ότι έχουν το σωστό μέγεθος και ότι έχουν αρκετή ελαστικότητα για να υποστηρίζουν το στήθος σας πριν και μετά το τάισμα.