Από το να καταλάβετε τι είδους πάνες να επιλέξετε μέχρι να προσπαθήσετε να επιλέξετε μια κούνια, υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείτε -και πολλά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη- όταν δημιουργείτε το μητρώο του μωρού σας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιχνίδια συχνά πέφτουν στο τέλος της λίστας. Είναι δύσκολο να προβλέψετε τι είναι αναπτυξιακά κατάλληλο ή τι θα αρέσει στο μωρό σας πριν καν φτάσουν… οπότε είμαστε εδώ για να το κάνουμε για εσάς.

Τα νεογέννητα και τα μικρότερα μωρά δεν χρειάζονται πολλά παιχνίδια, αλλά είναι καλό να έχετε μερικά υπόψη για να ξεκινήσετε τη «συλλογή» σας και να έχετε μερικά πράγματα έτοιμα καθώς το μωρό σας αρχίζει να μένει ξύπνιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αλληλεπιδρά μαζί σας λίγο περισσότερο.

Δείτε πέντε παιχνίδια που εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό όσον αφορά την ανάπτυξη του μωρού σας κι έχουν αγαπηθεί τόσο από τα μωρά όσο κι από τους γονείς:

#1 Ένα κρεμαστό παιχνίδι

Το να αγγίζεις και να πιάνεις είναι μερικές από τις πρώτες δεξιότητες που θα αναπτύξει το νεογέννητό σας. Ένα κρεμαστό παιχνίδι με χάντρες, όπως μια κουδουνίστρα, που το μωρό μπορεί εύκολα να γραπώσει, θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση αυτών των δεξιοτήτων. Οι χάντρες κινούνται πάνω-κάτω στους πείρους όταν ανακινούνται, προσθέτοντας έναν διασκεδαστικό (αλλά όχι πολύ δυνατό ή ενοχλητικό) ήχο που λατρεύουν τα μωρά.

#2 Ένα παιδικό γυμναστήριο

Το παιδικό γυμναστήριο είναι το τέλειο πρώτο μέρος για να αρχίσετε να αλληλεπιδράτε και να παίζετε με το νέο σας μωρό. Μια μπάλα Montessori υψηλής αντίθεσης, ένα δαχτυλίδι οδοντοφυΐας, ένας καθρέφτης ή ακόμη κι ένα σετ από κάρτες με μωρουδιακές φατσούλες, θα προωθήσουν την μάθηση του μωρού σε στοχευμένες αναπτυξιακές ζώνες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του.

#3 Ένα ασπρόμαυρο βιβλίο 

Η ανάγνωση στο μικρό σας έχει πολλαπλά γνωστικά, γλωσσικά και κοινωνικο-συναισθηματικά οφέλη και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καλλιεργήσετε τον δεσμό με τη νέο μέλος της οικογενείας σας. Τα ασπρόμαυρα βιβλία υψηλής αντίθεσης παρέχουν αυτά τα πλεονεκτήματα και ένα ακόμη – βοηθούν στην τόνωση της αναπτυσσόμενης όρασης του μωρού σας, καθώς τα τολμηρά σχήματα, τα ενδιαφέροντα μοτίβα και οι εικόνες υψηλής αντίθεσης θα τραβήξουν αμέσως την προσοχή ακόμη και των πιο μικρών νεογέννητων.

#4 Ένα μασητικό παιχνίδι

Στα μικρά παιδιά αρέσει να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, επομένως θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αρπάζουν κάτι διασκεδαστικό και ασφαλές. Ένα χειροποίητο δαχτυλίδι κατασκευασμένο από ποιοτικά υλικά – όπως ξύλο οξιάς και χάντρες από σιλικόνη κατάλληλη για τρόφιμα – είναι το ιδανικό παιχνίδι για τα νεογιλά δόντια. Μας αρέσουν επίσης οι συνδυασμένες υφές των λείων δαχτυλιδιών και των ανώμαλων σφαιριδίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το πιάσιμο, το τίναγμα και φυσικά την ανακούφιση των ερεθισμένων ούλων.

#5 Ένα αισθητηριακό παιχνίδι

Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδικού παιχνιδιού είναι ότι ενεργοποιεί πολλαπλές αισθήσεις και ένα αισθητήριο παιχνίδι, όπως μια μαλακή πυγολαμπίδα, αποδίδει εξαιρετικά. Τα ασπρόμαυρα μοτίβα και τα φωτεινά χρώματα θα προωθήσουν την οπτική ανάπτυξη, του μωρού, ενώ οι διασκεδαστικοί ήχοι, όπως τρίξιμο και τσουγκρίσματα, οι ποικίλες υφές που είναι κατάλληλες για τα μικροσκοπικά χεράκια του και τα καθρεπτάκια στα φτερά, θα τραβήξουν το βλέμμα του μικρού σας.