Κουβαλάτε ένα μωρό στην κοιλιά σας για 39 εβδομάδες και η στιγμή που περιμένατε σχεδόν έφτασε. Το ίδιο και η αβεβαιότητα, η εξάντληση και – ειλικρινά – η δυσφορία. Όλ’ αυτά μπορεί να κάνουν τις τελευταίες εβδομάδες, ή μέρες, ή ώρες για τον τοκετό να κυλούν βασανιστικά αργά. Στο σημείο αυτό ίσως να περνά από το μυαλό σας να ψάξετε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να προάγετε με ασφάλεια τον τοκετό.

Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος να το κάνετε, πολλές γυναίκες ορκίζονται σε μερικές φυσικές μεθόδους, κάποιες από τις οποίες έχουν στην πραγματικότητα μελετηθεί από ερευνητές.

Ακολουθούν οκτώ φυσικές μέθοδοι που είναι ασφαλείς και τις οποίες θα μπορούσατε να δοκιμάσετε, αφού πρώτα το συζητήσετε με τη μαία ή τον γιατρό σας.

 

Το περπάτημα

Αυτός είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες προσπαθούν να ξεκινήσουν τον τοκετό τους. Καμία μελέτη δεν το βρήκε αποτελεσματικό, αλλά ορισμένοι έχουν βρει ότι το να περνάς χρόνο σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια του τοκετού έχει τη δυνατότητα να συντομεύσει τη διαδικασία.

Η κίνηση δεν πρόκειται να προκαλέσει τοκετό, αλλά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόοδο του τοκετού και να φέρει το μωρό σε καλή θέση για τη γέννηση.

 

Σεξουαλική επαφή

Μερικές μελέτες δεν έχουν βρει καμία διαφορά στον χρόνο του τοκετού για τις γυναίκες που κάνουν σεξ κατά το τέλος της εγκυμοσύνης τους και εκείνες που δεν το κάνουν. Αλλά υπάρχει μια βιολογική εξήγηση που υποδηλώνει ότι αξίζει να το δοκιμάσετε.

Το σεξ μπορεί να τονώσει τη φυσική ορμόνη ωκυτοκίνη κι αυτό μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις. Ο οργασμός μιας γυναίκας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη συστολή της μήτρας αν το σώμα είναι έτοιμο, ενώ το σπέρμα είναι μια φυσική πηγή προσταγλανδινών οι οποίες έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν τον τράχηλο της μήτρας.

 

Ανανάς

Ο ανανάς είναι γεμάτος με ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη το οποίο μερικές φορές χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην κίνηση των εντέρων. Δεν έχει ερευνηθεί καλά, αλλά η σκέψη είναι ότι, εφόσον η μήτρα κάθεται ακριβώς δίπλα στα έντερα, μπορεί επίσης να ερεθιστεί και να αρχίσει να συστέλλεται.

 

Διέγερση θηλής

Η τόνωση των θηλών απελευθερώνει ωκυτοκίνη και στην πραγματικότητα υπάρχει κάποια σταθερή έρευνα πίσω από αυτή τη μέθοδο.

Μερικές φορές οι έγκυες έρχονται στο μαιευτήριο με σπασμένα νερά αλλά δεν γεννούν, ή έρχονται ενώ ο τοκετός έχει αρχίσει και στη συνέχεια επιβραδύνεται. Στις περιπτώσεις αυτές αξίζει να δοκιμάσετε τη διέγερση των θηλών σας πριν δοκιμάσετε την πρόκληση τοκετού με φαρμακευτικό τρόπο. Αλλά συστήνεται να το κάνετε παρουσία μαίας ή γιατρού.

 

Καστορέλαιο

Το καστορέλαιο είναι ένα ισχυρό καθαρτικό που διεγείρει τα έντερα. Μπορεί, με τη σειρά του, να ερεθίσει τη μήτρα και να προκαλέσει συσπάσεις.

Επειδή για κάποιες γυναίκες μπορεί να λειτουργήσει καλά και σε άλλες να προκαλέσει διάρροια (δηλ. επιπλέον εξάντληση καθώς και αφυδάτωση), ο γιατρός ή η μαία σας θα σας πουν αν αποτελεί καλή επιλογή για εσάς.

 

Χουρμάδες

 

Η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσει ο τράχηλος της μήτρας και να προωθήσει τον αυθόρμητο τοκετό. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν χουρμάδες για τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία τοκετού, ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν φαρμακευτική πρόκληση τοκετού.

Φροντίστε να αγοράσετε ολόκληρους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (όχι αποξηραμένους) και μην ξεπεράσετε τους έξι την ημέρα.

 

Κόκκινο τσάι από φύλλα βατόμουρου

Αυτό το πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες τσάι δεν θα προκαλέσει τοκετό, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές και δυνητικά ωφέλιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τονώνει τη μήτρα, επομένως δεν προκαλεί ή συντομεύει τον τοκετό, αλλά μπορεί να βοηθήσει στον αυθόρμητο τοκετό και να διευκολύνει την διαδικασία.

Μπορείτε να πίνετε ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα, ξεκινώντας από την 32η εβδομάδα.