Πολλές γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί με καισαρική αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να γεννήσουν τα επόμενα παιδιά τους με φυσιολογικό τοκετό. Για χρόνια, οι γυναίκες που είχαν κάνει καισαρική τομή ενθαρρύνονταν να παραλείπουν εντελώς τους τοκετούς και να προγραμματίζουν καισαρικές τομές για όλες τις μελλοντικές γεννήσεις.

Αλλά τώρα, ο φυσιολογικός τοκετός (κολπικός) μετά από καισαρική τομή θεωρείται ασφαλής επιλογή για πολλές γυναίκες και τα μωρά τους. Και, με έναν φυσιολογικό τοκετό, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι νωρίτερα και να αναρρώσετε πιο γρήγορα.

Παράγοντες που συνηγορούν υπέρ ή κατά του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική

Ο λόγος που κάνατε την πρώτη σας καισαρική τομή, ο τύπος της τομής που έγινε στη μήτρα σας και άλλα πράγματα στο ιατρικό ιστορικό σας (π.χ άλλα χειρουργεία στη μήτρα), θα καθορίσουν εάν μπορείτε να γεννήσετε τα επόμενα παιδιά σας με φυσιολογικό τοκετό:

  • Η οριζόντια τομή (επίσης γνωστή ως τομή μπικίνι) κόβει το κάτω, λεπτότερο τμήμα της μήτρας. Χρησιμοποιείται κατά τις περισσότερες καισαρικές τομές και καθιστά πολύ πιο πιθανό τον φυσιολογικό τοκετό.
  • Η κάθετη τομή κόβει τους μύες της μήτρας που συστέλλονται έντονα κατά τη διάρκεια του τοκετού από πάνω μέχρι κάτω και είναι πιο επικίνδυνη για έναν φυσιολογικό τοκετό, επειδή μπορεί να προκαλέσει ρήξη της μήτρας (σχίσιμο στον μυ της μήτρας).

Λάβετε υπόψη ότι η τομή στο δέρμα σας δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την τομή στη μήτρα σας. Επίσης, αν είχατε περισσότερες από μία καισαρικές, ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να μην αποτελεί επιλογή.

Αν και ο φυσιολογικός τοκετός ενέχει κινδύνους μετά από μια καισαρική, 3 στις 4 γυναίκες μπορεί να τα καταφέρουν χωρίς καθόλου επιπλοκές. Εάν ενδιαφέρεστε για έναν φυσιολογικό τοκετό, μιλήστε με το γιατρό σας για να σταθμίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη κι επικοινωνήστε εκ των προτέρων με το μαιευτήριο που θα γεννήσετε για να βεβαιωθείτε ότι θα το επιτρέψει. Εάν δεν το κάνει και θέλετε να κάνετε γεννήσετε φυσιολογικά, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε μαιευτήριο.