Οι λιακάδες επέστρεψαν στη ζωή μας για τα καλά και τα παιδιά, «σκασμένα» από το κλείσιμο στο σπίτι στη διάρκεια του χειμώνα, διεκδικούν δυναμικά τις βόλτες τους στο πάρκο, την παιδική χαρά και – γιατί όχι – την παραλία. Είμαι πεπεισμένη ότι, τα δικά μου τουλάχιστον, αν μπορούσαν δεν θα επέστρεφαν στο δωμάτιό τους μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κι επειδή δεν μπορώ να πω ότι δεν τα καταλαβαίνω, φροντίζω όσο γίνεται να ικανοποιώ την ανάγκη τους για παιχνίδι στη φύση.

Όμως προκειμένου η ανεμελιά να αποτελεί τον κανόνα για το σύνολο της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων και των γονιών, η μεγάλη έξοδος των νηπίων πρέπει να συνοδεύεται και από την αποτελεσματική προστασία τους από τον ήλιο – η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει μια καλή «βουτιά» στον κόσμο των βρεφικών και παιδικών αντηλιακών, με όλες τις συντομογραφίες, τους αριθμούς και τις άγνωστες λέξεις τους.

Έχοντας πια ολοκληρώσει τις… σπουδές μου στον κλάδο και εντοπίσει τα προϊόντα που κρατούν τα παιδιά μου πάντα ασφαλή – σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, εμείς εμπιστευόμαστε σταθερά τη σειρά παιδικών και βρεφικών αντηλιακών NIVEA SUN, και προς το παρόν δηλώνουμε δικαιωμένοι από την επιλογή μας -, μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι λιγότερο περίπλοκα από ό,τι μοιάζουν με την πρώτη ματιά. Αμφιβάλλεις; Ίσως οι παρακάτω πληροφορίες και χρήσιμα tips καταφέρουν να σε πείσουν.

Εν αρχή ην το SPF

Ξέρεις ότι αποτυπώνει τα επίπεδα προστασίας και ξέρεις ότι, ειδικά στην περίπτωση των παιδιών και της ευαίσθητης επιδερμίδας τους, χρειάζεται αντηλιακό με SPF από 30 και πάνω. Τι ακριβώς σημαίνει όμως το SPF; Τα αρχικά προκύπτουν από τις λέξεις Sun Protection Factor (δείκτης προστασίας), ενώ ο αριθμός είναι υπόθεση… μάλλον υποκειμενική, αφού ουσιαστικά εκφράζει κατά πόσες φορές αυξάνεται η προστασία από τον ήλιο σε σχέση με εκείνη που προσφέρουν οι φυσικές άμυνες της επιδερμίδας. Ο συνολικός χρόνος που διαρκεί η φυσική αυτοπροστασία της επιδερμίδας χωρίς αντηλιακή κρέμα εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας σου και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 5 και 30 λεπτών. Αν πολλαπλασιάσεις τον φυσικό χρόνο αυτοπροστασίας της επιδερμίδας σου με τον δείκτη αντηλιακής προστασίας της αντηλιακής κρέμας, μπορείς να υπολογίσεις τον συνολικό χρόνο που μπορείς να παραμείνεις στον ήλιο χωρίς ανησυχία.

 

UV…τι;

Αρχικών συνέχεια: ένα καλό παιδικό αντηλιακό θα πρέπει να προσφέρει αποτελεσματική προστασία απέναντι στην ακτινοβολία UVA και UVB – να είναι δηλαδή αυτό που λέμε «ευρέος φάσματος». Το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας εμπίπτει στην κατηγορία UVA. Είναι εκείνες οι ακτίνες που εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα και ευθύνονται για τις περισσότερες δερματικές παθήσεις και κακοήθειες. Οι ακτίνες UVB, το 5% που απομένει, είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα, αλλά και για τα ηλιακά εγκαύματα. Και η επιδερμίδα των παιδιών μας δεν χρειάζεται τίποτα από όλα αυτά.

Αναζητώντας τη σφραγίδα του ειδικού

Δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε ακούγοντας τη λέξη «ηλιοπροστασία» – όμως θα έπρεπε. Ο λόγος για τις αλλεργίες, στις οποίες είναι ιδιαιτέρως επιρρεπής η μεταξένια παιδική επιδερμίδα, και οι οποίες εξαγριώνονται εξαιτίας του ήλιου και του ιδρώτα. Κι επειδή κανείς δεν θέλει να βρεθεί από την παραλία στα επείγοντα, έχει τεράστια σημασία να ελέγχουμε τις συσκευασίες των αντηλιακών των παιδιών μας για την ένδειξη «υποαλλεργικό» και «παιδιατρικά ελεγμένο». Ήταν από τους κύριους λόγους που μας έστρεψαν στα παιδικά και βρεφικά αντηλιακά της NIVEA SUN, καθώς είναι όλα τους αποδεδειγμένα συμβατά με την επιδερμίδα και παιδιατρικά εγκεκριμένα, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών, ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό και προσφέρουν ενυδάτωση που διαρκεί.

Αντηλιακά με αντοχές

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, ενώ απλώνουμε καθημερινά αντηλιακό στα δικά μας πρόσωπα ακόμη και για να πάμε στο γραφείο, δεν κάνουμε το ίδιο και στα παιδιά μας. Από την ηλικία των 6 μηνών και έπειτα, οπότε και τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να εκτίθενται για λίγο στην ήπια ηλιακή ακτινοβολία, είναι πολύ σημαντικό να απλώνουμε γενναίες δόσεις αντηλιακού σε όσα μέρη του σώματός τους είναι εκτεθειμένα.

Από τη στιγμή που τα μικρά μας θα περάσουν την… ώριμη ηλικία των έξι μηνών, καλό είναι να στραφούμε σε συνθέσεις ανθεκτικές στο νερό, ακόμη και αν η μόνη εκδρομή που θα πάνε θα είναι μέχρι το νηπιαγωγείο – και αυτό γιατί είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα τρέξουν και θα ιδρώσουν. Εκτός του αντηλιακού, φροντίζουμε να είναι ντυμένα με φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υλικά που θα τα κρατούν δροσερά, ενώ παράλληλα θα τα καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

 

Επιλογές και επαναλήψεις

Άλλος ένας παράγοντας που συχνά προκαλεί σύγχυση στους γονείς – συνέβη κάποτε και σ’ εμένα, το ομολογώ – είναι τα χίλια πρόσωπα που έχουν πλέον τα αντηλιακά. Γαλακτώματα και σπρέι διάφορων τύπων μας κοιτάζουν από τα ράφια κι εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε αν και γιατί μας χρειάζονται όλα αυτά. Και ναι, όλα αξίζουν μια θέση στο παιδικό νεσεσέρ.

Τα γαλακτώματα έχουν το μεγάλο προτέρημα του ότι μας επιτρέπουν να δούμε τι απλώνουμε και να βεβαιωθούμε ότι ούτε μισό εκατοστό του παιδικού δέρματος δεν θα μείνει ακάλυπτο. Από την άλλη, τα σπρέι είναι ιδανικά για την παραλία καθώς εφαρμόζονται ευκολότερα και γρηγορότερα, ενώ τα αντηλιακά σε μορφή roll-on επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή εφαρμογή σε μικρές περιοχές, όπως τα σημεία που μένουν ακάλυπτα από τα ρουχαλάκια των παιδιών στις βόλτες στην πόλη – από τα χεράκια και τους αστραγάλους, μέχρι το πρόσωπο και τα πόδια. Και μπορούν να το απλώσουν και μόνα τους, μετατρέποντας τη διαδικασία σε παιχνίδι.

 

Τιρκουάζ κληρονομιά

Και κάτι για το τέλος – εξίσου σημαντικό αν θέλετε τη γνώμη μου. Τα αντηλιακά, πολύτιμα για την προστασία των παιδιών μας, δεν έχουν πάντα εξίσου καλές προθέσεις και απέναντι στο περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να τονίσω πόσο επιτακτικό είναι να προμηθευόμαστε προϊόντα με οικολογική συνείδηση, ιδίως όταν αυτά είναι δεδομένο ότι θα έρθουν σε επαφή με το πολυτιμότερο στοιχείο της φύσης, το νερό. Πρόκειται για μια παράμετρο που επίσης μας οδήγησε στην επιλογή των αντηλιακών NIVEA SUN, αφού η σύνθεσή τους είναι σε μεγάλο ποσοστό βιοδιασπώμενη και σέβεται τη θάλασσα, αφήνοντας εκτός της φόρμουλάς τους τα UV φίλτρα Octinoxate, Oxybenzone, Octocrylene και τα μικροπλαστικά. Κι έτσι, βοηθούν να διατηρήσουμε υγιή τη σημαντικότερη κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας: τον γαλάζιο μας πλανήτη.