Οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις θα μπορούσαν να είναι ένα πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης, αν προσπαθείτε να συλλάβετε ή πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να είστε έγκυος. Αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές στην ποσότητα ή στο χρώμα που έχουν τα κολπικά υγρά μπορούν να αποδοθούν και σε άλλα πράγματα.

 

Τι είναι η λευκόρροια

Η λευκόρροια είναι ο ιατρικός όρος για μια ήπια, άοσμη έκκριση από τον κόλπο, με λευκό ή γαλακτώδες χρώμα, που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά στην αρχή της εγκυμοσύνης. Είναι παρόμοια με την κολπική έκκριση που μπορεί να εμφανίσετε μεταξύ των περιόδων, μόνο πιο βαριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι φυσιολογικό.

 

Πού οφείλεται η λευκόρροια

Όταν είστε έγκυος, τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι αυξημένα. Αυτό προκαλεί αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου, η οποία διεγείρει τους βλεννογόνους του σώματος, οδηγώντας σε αύξηση των κολπικών εκκρίσεων στην αρχή της εγκυμοσύνης αλλά και μετά. Μάλιστα, η λευκόρροια αυξάνεται όσο η εγκυμοσύνη προχωρά.

Σκοπός αυτών των εκκρίσεων είναι να καθαρίσουν τα νεκρά κύτταρα από τον κόλπο, προστατεύοντας έτσι το «κανάλι» γέννησης από μολύνσεις για να διατηρηθεί μια υγιής ισορροπία βακτηρίων στον κόλπο.

 

Ποιες κολπικές εκκρίσεις είναι ανησυχητικές

Οι λευκές κολπικές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές και υγιείς σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι και σημάδι λοίμωξης. Εάν τα υγρά αυτά εμφανίζονται με τη μορφή σβόλων (σαν τυρί cottage) ή είναι παχύρρευστα, ειδικά μάλιστα αν συνοδεύονται από φαγούρα ή μυρωδιά ψαριού, πιθανώς υποδεικνύουν βακτηριακή κολπίτιδα. Η μη φυσιολογική κολπική έκκριση μπορεί επίσης να είναι σημάδι σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια ή η τριχομονάδα, τα οποία απαιτούν ταχεία διάγνωση και θεραπεία από εσάς και τον σύντροφό σας. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια θεραπεία, όπως αντιμυκητιακά φάρμακα ή αντιβιοτικά, για να αποκαταστήσει τη σωστή ισορροπία εκεί κάτω και να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι κολπικές σας εκκρίσεις είναι καφέ ή ροζ. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι αιμορραγίας από την εμφύτευση. Αργότερα, οι σταγόνες αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (όχι έντονη αιμορραγία) είναι επίσης αρκετά συχνά φυσιολογική, ειδικά αν εμφανίζεται μετά το σεξ ή μια πυελική εξέταση.

Θα θελήσετε επίσης να έρθετε σε επαφή με τον κλινικό σας γιατρό εάν παρατηρήσετε υπερβολική υδαρή έκκριση (πιθανό σημάδι διαρροής αμνιακού υγρού). Όμως, ενώ το έκκριμα από την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει χάος στα εσώρουχά σας, να είστε σίγουρες ότι τις περισσότερες φορές είναι απολύτως φυσιολογικό και έχει το ευγενές καθήκον να προστατεύει εσάς και το μωρό σας.

Αλλά αν ανησυχείτε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 

Κολπικές εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη: Dos & Don’ts

  • Να πλένεστε τακτικά και να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα που «αναπνέουν». Το να διατηρείτε την ευαίσθητη περιοχή καθαρή και στεγνή βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των βακτηρίων και στην πρόληψη των κολπικών λοιμώξεων.
  • Φορέστε σερβιετάκια. Αυτά απορροφούν τα υπερβολική υγρά και μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο άνετα. Παραλείψτε τα ταμπόν, τα οποία μπορούν να εισάγουν μικρόβια στον κόλπο σας.
  • Αφήστε τα κολπικά ντους στο φαρμακείο. Το πλύσιμο του κόλπου δεν έχει αποδειχθεί ασφαλές στην εγκυμοσύνη και θα πρέπει να αποφεύγεται τελείως. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των μικροοργανισμών στον κόλπο σας και να οδηγήσει σε βακτηριακή κολπίτιδα.
  • Μην ασχολείστε με τα μαντηλάκια για την ευαίσθητη περιοχή. Ο κόλπος σας αυτοκαθαρίζεται! Τα μαντηλάκια θα μπορούσαν να αλλάξουν το pH στο γεννητικό σας σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να έχετε αυτή την «καθαρή αίσθηση», επιλέξτε μαντηλάκια που είναι ασφαλή για το pH και δεν περιέχουν αλκοόλ και χημικές ουσίες.