Ως γονείς δεν μεταβιβάζετε μόνο τα γονίδιά σας στο μωρό σας, αλλά και υγιεινές συνήθειες, καθώς το παιδί μαθαίνει καθημερινά πολλά από εσάς. Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε πώς μπορείτε να φροντίσετε την υγείας του παιδιού σας θα πρέπει να επιμείνετε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δείξτε λοιπόν στα παιδιά σας ότι τα νοιάζεστε, διδάσκοντάς τους υγιεινές συνήθειες που θα τα ακολουθούν σε όλη τους την ζωή. Αν δεν γνωρίζετε από πού να ξεκινήσετε, δοκιμάστε τις ακόλουθες:

  1. Βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να βουρτσίζουν τα δόντια και τη γλώσσα τους και κάντε τα να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του να το κάνουν αυτό δύο φορές την ημέρα, από την παιδική τους ηλικία. Τα παιδιά τείνουν να τρώνε πολύ, κι ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν τα δόντια τους καθαρά για την πρόληψη της τερηδόνας. Επίσης, διδάξτε τους να μην τρώνε φαγητό μετά το βούρτσισμα των δοντιών τους το βράδυ.

  1. Μπάνιο κάθε μέρα

Διδάξτε τους τη σημασία της υγιεινής του μπάνιου και του να είναι τακτοποιημένα και καθαρά όλη την ώρα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε αυτή τη συνήθεια χρησιμοποιώντας ελκυστικές μπανιέρες μπάνιου, σαπούνια, σαμπουάν και εύχρηστα παιχνίδια. Επίσης, το μπάνιο δύο φορές την ημέρα πρέπει να ενσταλάσσεται στα παιδιά από την παιδική τους ηλικία για να αποφευχθεί η είσοδος μικροβίων στο σώμα τους.

  1. Πρωινό

Βάλτε το παιδί σας σε μια ρουτίνα πρωινού-μεσημεριανού-βραδινού για να το βοηθήσετε να αποφύγει τα περιττά σνακ από την αρχή. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι το πρωινό είναι τροφή για τον «εγκέφαλο» και τα βοηθά να παραμείνουν δυνατά και να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα θρεπτικό πρωινό ενσωματώνοντας ποικιλίες φρούτων και λαχανικών που βοηθούν το παιδί σας να παραμείνει ενεργητικό και δραστήριο για όλη την ημέρα.

  1. Συχνό πλύσιμο χεριών

Το πλύσιμο των χεριών αναμφίβολα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όταν πρόκειται να κάνετε το παιδί σας να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες. Επομένως, φροντίστε να εξηγήσετε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Διδάξτε στα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν φάνε φαγητό, αφού επιστρέψουν στο σπίτι από το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, για να αποτρέψουν μολύνσεις. Διδάξτε τους να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

  1. Νερό, όχι αναψυκτικά

Κρατήστε το μήνυμα απλό λέγοντας ότι το νερό είναι υγιεινό, ενώ τα αναψυκτικά όχι. Διδάξτε τους ότι τα αναψυκτικά περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη που είναι κακή για αυτά. Ακόμα κι αν τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν γιατί η ζάχαρη δεν είναι καλή για την υγεία, μπορείτε να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τις σημαντικές πτυχές της υγείας. Η ζάχαρη που περιέχεται στα αναψυκτικά δεν προσθέτει θρεπτικά συστατικά, αντίθετα προσθέτει τις περιττές θερμίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα υγείας. Φροντίστε λοιπόν να διδάξετε αυτή την υγιεινή συνήθεια στο παιδί σας.

  1. Τακτική σωματική άσκηση

Βλέπει το παιδί σας τηλεόραση περισσότερες από 2 ώρες καθημερινά; Αν ναι, τότε προσοχή! Τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από 2 ώρες μπορεί να αναπτύξουν πολλά προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, ακανόνιστος ύπνος και διαταραχές προσοχής. Έτσι, βγάλτε τα έξω κι ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βρουν την ευτυχία σε παιχνίδια στην ύπαιθρο ή ζητήστε τους να κάνουν οικιακές δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο παιχνιδιών ή η κηπουρική. Ενθαρρύνετέ τα να παίξουν διαφορετικά αθλήματα κι αν δεν βρίσκουν ενδιαφέρον αθλήματα, ενθαρρύνετέ τα να προσπαθήσουν ξανά και ξανά και να είναι ενεργά μαζί σας.

  1. Καθημερινό διάβασμα

Αυτή είναι η ηλικία όπου το παιδί σας αναπτύσσει διαφορετικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης. Βοηθήστε το παιδί σας να διαβάσει καθώς έτσι θα αναπτύξει δυνατές δεξιότητες ακρόασης και ανάγνωσης για να πετύχει στο σχολείο και στην εργασία στα τελευταία στάδια της ζωής. Ενθαρρύνετέ τα να διαβάσουν όλες τις ιστορίες που τα ενθουσιάζουν και κάντε την ανάγνωση μέρος της ρουτίνας του παιδιού σας για το παιχνίδι και την ώρα του ύπνου.

  1. Οικογενειακός χρόνος

Ο χρόνος της οικογένειας είναι εξαιρετικά σημαντικός για ένα παιδί. Φροντίστε να τρώτε μεσημεριανό ή βραδινό μαζί με το παιδί σας καθημερινά. Αυτό βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, καθώς το παιδί απολαμβάνει χρόνο μαζί σας και συνδέεται καλύτερα με εσάς. Το κάνει επίσης να νιώθει ότι είναι σημαντικό και ότι αγαπιέται.

  1. Χρόνος με φίλους

Οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού. Το παιχνίδι με καλούς φίλους διδάσκει στα παιδιά σας πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες όπως επικοινωνία, συνεργασία και επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον, επηρεάζει έμμεσα την απόδοσή τους στο σχολείο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια καλή φιλία και να παίζουν με τέτοιους φίλους πολύ συχνά. Αυτή η δεξιότητα θα τα φέρει σε επαφή με τη ζωή καθώς θα βασίζονται στους φίλους τους για τα επόμενα χρόνια.

  1. Να σκέφτονται θετικά

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αποθαρρύνονται εύκολα όταν τα πράγματα δεν συμβαίνουν με τον τρόπο τους. Διδάξτε τους τη σημασία του να παραμένουν θετικά με υγιή αυτοεκτίμηση και θετική νοοτροπία, λέγοντάς τους ότι είναι αξιαγάπητα και μοναδικά. Αυτή η δεξιότητα τα βοηθάει πολύ στη ζωή τους, όποιες προκλήσεις κι αν συναντήσουν.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ακολουθεί υγιεινές συνήθειες. Αλλά μην τα παρατάτε γιατί είναι δική σας ευθύνη! Προσπαθήστε σκληρά να τα κάνετε να μάθουν, γιατί ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές μπορεί το παιδί σας να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής από την παιδική του ηλικία.