Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Το βάρος που επιτρέπεται να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του βάρους πριν την εγκυμοσύνη και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η υγεία σας και η υγεία του μωρού σας παίζουν επίσης ρόλο. Συνεργαστείτε με τον γυναικολόγο σας για να προσδιορίσετε τι είναι σωστό για εσάς.

Λάβετε υπόψη αυτές τις γενικές οδηγίες για την αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη:

 • Ελλειποβαρείς γυναίκες (ΔΜΣ κάτω από 19): 15 έως 19 κιλά επιπρόσθετο βάρος
 • Γυναίκες με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 19-25): 9 έως 12 κιλά επιπρόσθετο βάρος
 • Υπέρβαρες γυναίκες (ΔΜΣ 26-29): 7 έως 11,5 κιλά επιπρόσθετο βάρος
 • Παχύσαρκες γυναίκες (ΔΜΣ 29 ή περισσότερο): 5,5 έως 8 κιλά επιπρόσθετο βάρος

Ο τρόπος με τον οποίο κατανέμεται η αύξηση του βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης σημαντικός. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο η έγκυος μπορεί να πάρει 1 έως 2,5 κιλά και στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μπορεί να παίρνει 0,3 έως 0,5 κιλά την εβδομάδα.

Όταν περιμένετε δίδυμα

Εάν έχετε δίδυμα, πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρετε περισσότερο βάρος. Και πάλι, συνεργαστείτε με τον γυναικολόγο σας για να προσδιορίσετε τι είναι σωστό για εσάς.

Γενικά, αν έχετε δίδυμα – ανεξαρτήτως ΔΜΣ – το πρόσθετο βάρος που μπορείτε να πάρετε είναι 16 κιλά. Σε ό,τι αφορά την κατανομή του βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ισχύουν τα προαναφερόμενα για την μονή κύηση.

Όταν είστε υπέρβαρη

Το υπερβολικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης, οι διαταραχές υψηλής αρτηριακής πίεσης της εγκυμοσύνης – συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας – η ανάγκη για καισαρική τομή και ο πρόωρος τοκετός.

Όταν είστε ελλειποβαρής

Εάν είστε ελλειποβαρής πριν από την εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητο να πάρετε ένα λογικό ποσό βάρους ενώ είστε έγκυος. Χωρίς το επιπλέον βάρος, το μωρό σας μπορεί να γεννηθεί νωρίς (πρόωρος τοκετός) ή μικρότερο από το αναμενόμενο.

Όταν παίρνετε πολλά κιλά κατά την εγκυμοσύνη

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας του μωρού σας, όπως να γεννηθεί σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο, και να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη γέννηση, όπως ο ώμος του μωρού να εγκλωβιστεί στα οστά της λεκάνης σας κατά τον τοκετό (δυστοκία ώμου). Η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διατήρησης βάρους μετά τον τοκετό.

Πού πηγαίνει η αύξηση βάρους της εγκυμοσύνης;

Ας υποθέσουμε ότι το μωρό σας ζυγίζει 3 έως 3,6 κιλά. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα μέρος της αύξησης βάρους της εγκυμοσύνης σας. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα; Ακολουθεί ένα δείγμα ανάλυσης:

 • Μεγαλύτερο στήθος: περίπου 0,5 έως 1,4 κιλά
 • Μεγαλύτερη μήτρα: περίπου 0,9 κιλά
 • Πλακούντας: περίπου 0,7 κιλά
 • Αμνιακό υγρό: περίπου 0,9 κιλά
 • Αυξημένος όγκος αίματος: περίπου 1,4 έως 1,8 κιλά
 • Αυξημένος όγκος υγρού: περίπου 0,9 έως 1,4 κιλά
 • Αποθήκες λίπους: περίπου 2,7 έως 3,6 κιλά

Διαχείριση βάρους κατά την εγκυμοσύνη

Ο γυναικολόγος σας θα παρακολουθεί στενά το βάρος σας. Από την πλευρά σας, μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή. Επίσης, για τις περισσότερες έγκυες γυναίκες, τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι, συνιστώνται τις περισσότερες ημέρες. Ωστόσο, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης και φροντίστε να τηρήσετε όλα τα προγεννητικά σας ραντεβού. Για να διατηρήσετε την αύξηση βάρους της εγκυμοσύνης σας εντός υγιών προδιαγραφών, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας προτείνει είτε να αυξήσετε είτε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, ανάλογα με τις ανάγκες σας.