Όσο εκνευριστική και αν είναι η πρωινή ναυτία για τις έγκυες γυναίκες, μπορεί να προστατεύσει τα έμβρυα.

Οι γιατροί γνώριζαν από καιρό ότι η πρωινή ναυτία – δηλαδή το ανακάτεμα και ο έμετος που συνήθως παρουσιάζονται στην αρχή της εγκυμοσύνης – είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι μιας υγιούς εγκυμοσύνης, παρά την ενόχληση που προκαλεί. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στο αν βοηθά πραγματικά τις εγκυμοσύνες να πετύχουν. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι απλώς ένα ενοχλητικό υποπροϊόν μιας υγιούς εγκυμοσύνης, καθώς οι έγκυες γυναίκες και τα έμβρυά τους «μάχονται» για τους πόρους του σώματος.

Πότε εκδηλώνεται η πρωινή ναυτία και γιατί

Για να δουν ποια εξήγηση μπορεί να είναι σωστή, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από διάφορες έρευνες για να δουν πότε η πρωινή ναυτία εμφανίζεται και πότε όχι.

Εάν η πρωινή ναυτία ήταν απλώς το υποπροϊόν μιας υγιούς εγκυμοσύνης, τότε θα πρέπει να συνοδεύει όλες τις υγιείς εγκυμοσύνες. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Αν και τα 2/3 των εγκύων γυναικών βιώνουν πρωινή ναυτία, οι υπόλοιπες συχνά αποβάλλουν. Επίσης, η πρωινή ναυτία δεν φαίνεται να εμφανίζεται σε άλλα θηλαστικά, παρά μόνο στους ανθρώπους. Εάν η πρωινή ναυτία ήταν το υποπροϊόν της σύγκρουσης μεταξύ μητέρας και εμβρύου, θα περίμενε κανείς να την έχουν και άλλα θηλαστικά.

Αντίθετα, η πρωινή ναυτία συνήθως προκαλείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ως απόκριση:

  1. στην όραση, τη μυρωδιά ή τη γεύση κρέατος και λαχανικών με έντονη γεύση – τα οποία ήταν ιστορικά πιθανό να περιέχουν τροφιμογενή μικρόβια ή χημικές ουσίες που προκαλούν γενετικές ανωμαλίες
  2. στο αλκοόλ και τον καπνό του τσιγάρου

Όλ’ αυτά υποδηλώνουν ότι η πρωινή ναυτία έχει μια χρήσιμη λειτουργία, η οποία εξελίσσεται για να προστατεύει τις μητέρες και τα έμβρυα από πράγματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επίσης, σε γυναίκες που εμφανίζουν πρωινή ναυτία, τα συμπτώματα κορυφώνονται ακριβώς όταν η ανάπτυξη του εμβρυϊκού οργάνου είναι πιο ευαίσθητη σε χημικές διαταραχές, μεταξύ της 6ης και της 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Ο λόγος που μόνο οι άνθρωποι έχουν πρωινή ναυτία μπορεί να οφείλεται στην εξαιρετικά ευρεία διατροφή μας σε σύγκριση με άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων άλλων πρωτευόντων, υπέθεσαν οι επιστήμονες. Αντί, δηλαδή, να εξελίξουν μια σειρά μορίων για να αμυνθούν από τις τοξίνες, οι άνθρωποι απλώς εξέλιξαν έναν τρόπο να κρατηθούν μακριά από επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Επιπτώσεις για την εγκυμοσύνη

Η καλύτερη κατανόηση της πρωινής ναυτίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί χειρίζονται την εγκυμοσύνη.

Το να πούμε ότι η πρωινή ναυτία είναι άβολη είναι μια πραγματική υποτίμηση και πολλοί άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να την αντιμετωπίσουν. Αλλά αν έχει πραγματικά μια χρήσιμη λειτουργία, τότε πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις στρατηγικές για την αντιμετώπισή της.