Αν υπάρχει ένας γενικευμένος κανόνας που να χαρακτηρίζει την εγκυμοσύνη, είναι η συγκινησιακή φόρτιση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα βιώσετε μια γκάμα συναισθημάτων – πολλά από τα οποία μπορεί να είναι εντελώς νέα για εσάς. Το άγχος, οι φόβοι, η χαρά, η ευτυχία και όλα τα ενδιάμεσα, μερικές φορές μοιάζουν υπερβολικά δύσκολα για να τα διαχειριστείτε.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι όλα όσα αισθάνεστε είναι απολύτως φυσιολογικά. Το σώμα και ο εγκέφαλός σας περνούν από σημαντικές σωματικές προσαρμογές, που δημιουργούν συναισθηματικές διακυμάνσεις. Δείτε πώς αλλάζουν τα συναισθήματά σας για να ξέρετε τι σας περιμένει σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.

 

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι αλλαγές στη διάθεση αυτή την περίοδο της εγκυμοσύνης έρχονται με το καλημέρα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, το σώμα αυξάνει τις ορμόνες σε επίπεδα που δεν έχει ξαναζήσει. Σαν να μην έφταναν οι πρωινές ναυτίες και η αϋπνία, μπορεί ακόμη να νιώσετε:

· Συναισθήματα που σχετίζονται με τη δυσμηνόρροια

· Ευτυχία

· Άγχος

· Φόβο

· Εξάντληση

· Ανησυχία για τα οικονομικά

· Ανησυχία για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

 

Το δεύτερο τρίμηνο

Καθώς αρχίζει το δεύτερο τρίμηνο, τα πράγματα αρχίζουν να καλυτερεύουν. Τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά θα αισθανθείτε καλύτερα και ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο. Βέβαια, το τρενάκι του δεύτερου τριμήνου φέρνει νέα συναισθήματα. Αυτό είναι το τρίμηνο στο οποίο θα αρχίσετε να συνειδητοποιείται ότι είστε όντως έγκυος. Το σώμα σας θα αρχίσει να αλλάζει αισθητά. Αυτό μπορεί να επιφέρει τόσο αυτοπεποίθηση όσο και ανασφάλεια σχετικά με την εμφάνισή σας. Ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι υποχρεώσεις όπως οι ιατρικές εξετάσεις. Το αίσθημα ακραίας χαράς, είναι συχνό σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Αν παρατηρήσετε απώλεια στη μνήμη σας, μην ανησυχήσετε. Η εγκυμοσύνη φταίει και γι’ αυτό.

 

Το τρίτο τρίμηνο

Ενώ το ταξίδι της εγκυμοσύνης ολοκληρώνεται, τα συναισθήματα δεν τελειώνουν. Όχι απλά είναι πιθανό να επανέλθουν αυτά που νιώσατε κατά τα δυο πρώτα τρίμηνα, μπορεί να σας κατακλύσουν ακόμη περισσότερα. Κούραση, δυσφορία και φόβος για τον τοκετό είναι τα πιο διαδεδομένα. Απολαύστε την περίοδο αυτή όσο διαρκεί. Μόλις κλείσει η πόρτα ανοίγει μια άλλη. Η πόρτα της μητρότητας, κρύβει μέσα της πιο πολλά άγχη αλλά και περισσότερες στιγμές ευτυχίας από ποτέ.

Μην ξεχνάτε

Είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα ότι δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για να είστε έγκυος. Αν νιώθετε κάποια κυκλοθυμία λόγω των ορμονών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνετε καλή μητέρα. Απελευθερωθείτε από τις παράλογες και άπιαστες προσδοκίες με ευελιξία και υπομονή. Μιλήστε ανοιχτά με τους φίλους σας, το σύντροφό σας ή άλλα μέλη της οικογένειάς σας για τις διαθέσεις και τα συναισθήματά σας. Αυτό θα τους βοηθήσει να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση. Αποβάλλετε από τη σκέψη σας το «υποτίθεται ότι πρέπει να αισθάνομαι χαρούμενη όταν είμαι έγκυος». Κάθε αρχή και δύσκολη. Μην ξεχνάτε ότι η φροντίδα του εαυτού σας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα του μωρού σας.