Δεν υπάρχουν ουσιαστικοί κανόνες με τον τοκετό. Όσες γυναίκες κι αν ρωτήσετε για την εμπειρία τους, πιθανότατα τόσες διαφορετικές ιστορίες θα σας πουν. Σίγουρα όμως δεν είναι όπως στις ταινίες: Η μητέρα παθαίνει συσπάσεις, τα νερά σπάνε και ύστερα από μια δραματική διαδρομή στην κλινική και μερικές τσιρίδες αργότερα, το μωρό έφτασε. Στην πραγματικότητα, ο τοκετός συνήθως παίρνει χρόνο και τα πρώτα σημάδια του μπορεί να είναι ανεπαίσθητα. Οι ειδικοί λένε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιες κοινές ενδείξεις ότι το σώμα προετοιμάζεται για τη γέννα. Αν μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια, θα τις αισθανθείτε κι εσείς πιο εύκολα.

 

Εξάλειψη: Δείκτης μέτρησης της λέπτυνσης του τραχήλου της μήτρας

Πριν από τον τοκετό, το κατώτερο τμήμα της μήτρας που ονομάζεται τράχηλος έχει συνήθως μήκος από 3,5 έως 4 εκατοστά. Καθώς ξεκινά η διαδικασία, ο τράχηλος μαλακώνει, μικραίνει και λεπταίνει. Μπορεί να νιώσετε άβολες, περιοδικές αλλά όχι πολύ επώδυνες συσπάσεις. Μπορεί πάλι και καθόλου.

Διαστολή: Άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας

Όσο πλησιάζει η ώρα του μωρού, ο τράχηλος αρχίζει να ανοίγει. Η διαστολή ελέγχεται κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, όπου ο γιατρός σας θα τη μετρήσει σε εκατοστά: από το μηδέν, καμία διαστολή, έως το δέκα πλήρης διαστολή. Αν έχετε διαστολή 4 εκατοστά, βρίσκεστε στο ενεργό στάδιο του τοκετού. Στην αρχή, αυτές οι αλλαγές είναι πολύ αργές. Μόλις μπείτε σε ενεργό τοκετό, αναμένεται ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί.

Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένα παχύ στρώμα βλέννας μπλοκάρει το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας για να αποτρέψει την είσοδο βακτηρίων στη μήτρα. Κατά τη διάρκεια του τέλους του τρίτου τριμήνου, αυτό υποχωρεί στον κόλπο και θα αποκολληθεί όταν αρχίσει ο τοκετός. Δεν είναι τόσο αηδιαστικό όσο ακούγεται, ούτε τόσο αιματηρό. Από όταν παρατηρήσετε αυτό το στάδιο, ο τοκετός μπορεί να είναι ώρες, μέρες ή ακόμη και εβδομάδες μακριά. Οι παχύρευστες κολλώδεις εκκρίσεις μπορεί να είναι διαυγείς, καφέ από παλιότερο αίμα ή ακόμη και ροζ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κατά την εξάλειψη, διασπώνται μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κατά μήκος της επιφάνειας του τραχήλου και χρωματίζουν τη βλέννα. Σε περίπτωση, βέβαια, που η κολπική αιμορραγία είναι τόσο έντονη και βαριά όσο μια συνηθισμένη έμμηνος ρύση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 

Ένστικτο φωλιάσματος: Έκρηξη ενέργειας

Ξυπνήσατε ένα πρωί με την ξαφνική παρόρμηση να στήσετε την κούνια, να διαλέξετε τα ρούχα του μωρού και να οργανώσετε τα πάντα; Αυτή παρόρμηση είναι ευρέως γνωστή ως ένστικτο φωλιάσματος. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που βιώνουν πολλά θηλαστικά ως προετοιμασία για την υποδοχή ενός μωρού. Αν αισθανθείτε έξαρση, μην εξαντλείτε τον εαυτό σας. Φυλάξτε την ενέργεια σας για τη δυσκολότερη δουλειά του τοκετού που ακολουθεί αργότερα.

 

Χαμηλότερο ύψος

Νιώθετε λες και το μωρό έχει πέσει πιο κάτω στην κοιλιά σας; Φυσιολογικά το μωρό σας εγκαθιστά το κεφάλι του βαθιά μέσα στην λεκάνη σας και παίρνει θέση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο σχήμα της κοιλιάς σας. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι μαμάδες θα προσέξουν αυτή την διαφορά. Σε κάποιες εγκυμοσύνες το μωρό βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κοιλιά σας εξαρχής, οπότε ίσως να μην γίνει αντιληπτό. Αν το μωρό βρισκόταν ψηλότερα στην λεκάνη η κάθοδός του να είναι προφανής. Ίσως τώρα να μπορείτε να αναπνεύσετε καλύτερα και υπάρχει αισθητός χώρος ανάμεσα στο στήθος και την κοιλιά σας. Βέβαια, με την αλλαγή της θέσης έρχονται άλλα: το αίσθημα βάρους και πίεσης που πιθανόν να αισθάνεστε χαμηλά και φέρνει συχνοουρία. Ανατομικά είναι λογικό να συμβαίνει λόγο της πίεσης που ασκεί ο όγκος του μωρού σας στην ουροδόχο κύστη.

 

Ρήξη των μεμβρανών: Σπάνε τα νερά

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι φαντάζονται τα νερά να σπάνε, το Χόλιγουντ έχει αφήσει το στίγμα του. Η αιφνίδια θεαματική εκροή αμνιακού υγρού αμέσως μετά την κλασική έναρξη των τακτικών συσπάσεων έχει καθιερωθεί. Η δική σας εμπειρία, δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι έτσι, ούτε ότι θα συμβεί με αυτή τη χρονολογική σειρά.
Όταν σπάσουν τα νερά σας, μπορεί να παρατηρήσετε μια ακανόνιστη ή συνεχή στάλα μικρών ποσοτήτων υγρών ή μια πιο εμφανή έκχυση. Αν δεν είστε σίγουρη αν το υγρό είναι αμνιακό υγρό, ούρα ή κάτι άλλο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κατευθυνθείτε στο μαιευτήριο.
Ο αμνιακός σάκος είναι μια μεμβράνη γεμάτη υγρό που προστατεύει το μωρό σας στη μήτρα. Στην αρχή οι κατά τη διάρκεια του τοκετού αυτές θα σπάσουν. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Όσο περισσότερος χρόνος μεσολαβεί για να ξεκινήσει ο τοκετός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της λοίμωξης για εσάς ή για το μωρό σας.

 

Συσπάσεις: Πόνοι του τοκετού

Αυτή είναι η στιγμή που περιμένατε. Ο τοκετός έχει αρχίσει για τα καλά. Οι συσπάσεις είναι δυνατές, ρυθμικές κράμπες που μοιάζουν με έναν δυνατό πόνο στην πλάτη ή με μια επώδυνη έμμηνο ρύση. Πως θα ξεχωρίσετε αυτές τις συσπάσεις από όλες τις προηγούμενες (Braxton Hicks); Κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

• Είναι οι συσπάσεις τακτικές; Χρονομετρήστε τις συσπάσεις σας από την αρχή της μίας έως την αρχή της επόμενης. Αναζητήστε ένα κανονικό μοτίβο συστολών που γίνονται προοδευτικά ισχυρότερες και πιο κοντά μεταξύ τους.

• Πόσο διαρκούν; Χρονομετρήστε πόσο διαρκεί κάθε συστολή. Οι αληθινές συσπάσεις διαρκούν περίπου 30 έως 70 δευτερόλεπτα.

• Σταματούν οι συσπάσεις; Οι συστολές συνεχίζονται ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητας ή τη θέση σας. Αν οι συστολές σταματήσουν όταν περπατάτε, ξεκουράζεστε ή αλλάζετε θέση είναι λάθος συναγερμός.

 

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι πυροδοτεί τον τοκετό και η περίπτωση κάθε γυναίκας είναι μοναδική. Πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τα συμπτώματα. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ειδικούς. Εάν φτάσετε στο νοσοκομείο χωρίς να έχει έρθει τελικά η ώρα, μην απογοητευτείτε. Σκεφτείτε το ως μια άσκηση. Ο πραγματικός τοκετός είναι καθ’ οδόν.