Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα όνειρα μπορεί να είναι ένας τρόπος για το υποσυνείδητό μας να επεξεργαστεί θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό μας. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν όνειρα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Μπορεί να ονειρευτείτε ότι είστε έγκυος ή να ονειρευτείτε ότι συναντάτε το μωρό σας για πρώτη φορά. Πολλές μητέρες ονειρεύονται ακόμη και το φύλο του μωρού.

Άλλες φορές, τα όνειρα στην εγκυμοσύνη παίρνουν μια τρομακτική τροπή. Οι μέλλουσες μητέρες μπορεί να έχουν εφιάλτες σχετικά με τον τοκετό ή να ονειρεύονται ότι κάτι κακό έχει συμβεί στο μωρό. Ένα κοινό θέμα για τα όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει τη σύγκρουση με τον πατέρα.

Ενώ τα όνειρα με θέμα την εγκυμοσύνη μπορεί εν μέρει να οφείλονται σε ορμόνες, παρόμοια όνειρα είναι επίσης γνωστό ότι συμβαίνουν μετά τον τοκετό και σε μελλοντικούς μπαμπάδες. Το να μιλάτε για όνειρα με τον σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τους ρόλους που αλλάζουν.

Γιατί η εγκυμοσύνη επηρεάζει τα όνειρα;

Τα ζωντανά όνειρα είναι πιθανότατα ο τρόπος του σώματος να ταξινομήσει τα πολλά συναισθήματα και τα συναισθήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος μεγάλης χαράς και προσμονής, καθώς προετοιμάζεστε να υποδεχτείτε το νέο σας μωρό. Ωστόσο, είναι επίσης φυσικό να αισθάνεστε άγχος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και, παράλληλα, άγχος για τον τοκετό. Το περιεχόμενο των ονείρων σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ζητήματα τα οποία σας προβληματίζουν.

Οι μέλλουσες μητέρες που αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερο άγχος ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο πιθανό να βιώσουν άσχημα όνειρα. Ομοίως, η έρευνα διαπιστώνει σταθερά ότι οι έγκυες τείνουν να βλέπουν περισσότερα όνειρα τα οποία σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν ήδη παιδιά.

Εγκυμοσύνη και κύκλος ύπνου

Η ημερήσια κούραση είναι ένας κοινώς αναφερόμενος λόγος για την αύξηση των ονείρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φαίνεται λογικό οι γυναίκες που είναι κουρασμένες να κοιμούνται περισσότερο, κάτι που δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για όνειρα. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη προκαλεί βαθιές αλλαγές και στον νυχτερινό μας ύπνο.

Καθώς κοιμόμαστε, προχωράμε σε διάφορα στάδια ύπνου. Το όνειρο τείνει να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM), στο τέλος κάθε κύκλου ύπνου. Κατά τη διάρκεια μιας κανονικής νύχτας, μπορεί να βιώσουμε τέσσερα ή πέντε επεισόδια ύπνου REM, αλλά συχνά ξεχνάμε τα όνειρά μας μέχρι να ξυπνήσουμε αρκετές ώρες αργότερα.

Αντίθετα, για πολλές γυναίκες, η ενόχληση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη προκαλεί κατακερματισμένο ύπνο με πολλαπλά νυχτερινά ξυπνήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι διαταραχές μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν τις έγκυες γυναίκες να έχουν λιγότερο ύπνο REM συνολικά. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι συνήθως πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους αν ξυπνήσουν στη μέση ενός κύκλου ονείρων, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερα όνειρα.

Η αλλαγή των ορμονών μπορεί επίσης να είναι μια αιτία για τα αλλαγμένα πρότυπα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όχι μόνο προκαλούν σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επιπλέον -σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές- τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης προς το τέλος της εγκυμοσύνης προκαλεί αύξηση των ζωντανών, λεπτομερών ονείρων.

Πρέπει να ανησυχώ για τα ζωντανά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζωντανά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας φυσιολογικός και υγιής τρόπος επεξεργασίας των συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι μητέρες που είχαν περισσότερα μαζοχιστικά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά έχουν πιο σύντομους τοκετούς και χαμηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας και η μείωση των νυχτερινών αφυπνίσεων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ζωντανών ονείρων. Προσπαθήστε να ακολουθείτε συμβουλές ύπνου για την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπως το να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά και να αποφεύγετε τα υγρά πριν τον ύπνο. Η τήρηση ενός ημερολογίου ονείρων μπορεί να σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε τα μοτίβα σκέψης και να αποτρέψετε τις νυχτερινές ανησυχίες να σας κρατήσουν ξύπνιους. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διαλογισμό, γιόγκα ή άλλα προγεννητικά μαθήματα. Το να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση για την εγκυμοσύνη σας μπορεί να σάς βοηθήσει να χαλαρώσετε τη νύχτα, ώστε να κοιμάστε καλύτερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, τα όνειρα μπορεί να προσπαθούν να σας πουν κάτι. Εάν οι εφιάλτες της εγκυμοσύνης δυσκολεύουν τον ύπνο ή σάς προκαλούν αγωνία, ή εάν βλέπετε έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη, θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό ή τον θεραπευτή σας. Αν και τα όνειρα δεν πρέπει απαραίτητα να λαμβάνονται κυριολεκτικά, μπορεί να αντικατοπτρίζουν υποκείμενους στρεσογόνους παράγοντες ή προβλήματα. Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις για να αποκλείσει μια υποκείμενη διαταραχή ύπνου και να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για εσάς ή το μωρό σας.