Όσον αφορά τη γονική μέριμνα, οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνήσουμε ότι φέτος υπάρχει μια σημαντική βελτίωση από το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2020. Χάρη στην κυκλοφορία των εμβολίων και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις, οι γονείς μπόρεσαν επιτέλους να πάρουν μια ανάσα. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για μια καλύτερη και, ναι, ασφαλέστερη σχολική χρονιά. Ακολουθούν τρεις τάσεις ανατροφής που υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες φέτος (και μία που με χαρά θα αφήσουμε πίσω μας).

Ναι: Μιλάμε για το τραύμα

Οι διαταραχές στη ρουτίνα των παιδιών, η έλλειψη ή η σποραδική επαφή με την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους και το άγχος των γονέων έχουν θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο αυξημένου αισθήματος απομόνωσης και κατάθλιψης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού η κατάθλιψη και το άγχος στους νέους διπλασιάστηκαν – όπως άλλωστε μπορούν πολλοί γονείς μπορούν να επιβεβαιώσουν. Η κατάσταση αυτή άνοιξε δειλά-δειλά τη συζήτηση για την συναισθηματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων τόσο μέσα στην κοινωνία, όσο και μέσα στα σχολεία όπως και στις οικογένειες.

Βρεθείτε κοντά στα παιδιά σας με ουσιαστικό τρόπο, ενθαρρύνετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις νέες φιλίες, τα sleep overs τα Σαββατοκύριακα, το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο, το δείπνο με την οικογένεια. Και μην διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια εάν αισθανθείτε ότι το παιδί σας (ή εσείς) δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα αυτή ρουτίνα. Η ιδέα είναι συνέχεια, κοινωνικότητα και κανονικότητα.

Ναι: Εμπειρίες αντί για πράγματα

Η πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση στις αγορές δώρων ταξιδιωτικής εμπειρίας. Ενδεικτικά, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία υπολογιστών Adobe για την περυσινή περίοδο γιορτών στις ΗΠΑ, έδειξε συγκεκριμένα ότι μόλις το 51% των ερωτηθέντων σχεδίαζε να προσφέρει ένα φυσικό δώρο έναντι 17% που σχεδίαζε να προσφέρει για δώρο «μια εμπειρία». Αυτή η αλλαγή στις παραδόσεις των γιορτών σημαίνει ότι οι άνθρωποι φαίνεται να εκτιμούν πλέον περισσότερο τον ποιοτικό χρόνο που περνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να θέλουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό μαζί τους.

Φυσικά τα παιδιά θα χρειάζονται πάντα τα παιχνίδια τους – δεν είμαστε εδώ για να πούμε το αντίθετο. Ωστόσο, ενώ κατά τη διάρκεια της καραντίνας δώσαμε έμφαση στις αγορές παιχνιδιών για να διασκεδάσουμε τα παιδιά μας, κατανοούμε πια ότι τα παιδιά μας αξίζουν διασκέδασης και ψυχαγωγίας μετά από τόση απομόνωση και σύγχυση. Είναι λοιπόν τώρα η στιγμή να δώσουμε προτεραιότητα στις εμπειρίες – όπως ταξίδια, χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και έξοδο από το σπίτι – έναντι των υλικών αγαθών.

Ναι: Περισσότερα λαχανικά

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων των ΗΠΑ, το 1/4 των ενηλίκων δηλώνει ότι τρώει περισσότερη φυτική πρωτεΐνη από την προ πανδημίας περίοδο, γι’ αυτό και οι πωλήσεις φυτικών γαλακτοκομικών αναμένεται να φτάσουν τα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024. Με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης διαθέσιμα στο σπίτι, είναι λογικό τα παιδιά να ακολουθούν το παράδειγμα των ενηλίκων.

Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά (αν όχι όλα) δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα λαχανικά. Και φυσικά, δεν είναι εύκολο – ούτε χρονικά, ούτε οικονομικά – και σίγουρα όχι σωστό, να φτιάχνετε ξεχωριστό φαγητό για τα παιδιά από την υπόλοιπη οικογένεια. Ένα πιάτο που θα σας λύσει τα χέρια είναι τα χορτοφαγικά μπιφτέκια. Άλλες ευέλικτες χορτοφαγικές επιλογές είναι το Edamame Poke, το Kung Pao Tofu και το White Bean Chili.

Όχι: Εικονική υποστήριξη

Μην μας παρεξηγήσετε – είτε ήταν ένα προγραμματισμένο zoom meeting με τη γιαγιά είτε ένα εξαιρετικά βολικό ραντεβού τηλεϊατρικής, τα θαύματα της σύγχρονης τεχνολογίας ήταν «σωτήρια» τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά πλέον έχουμε τελειώσει με τις εικονικές συναντήσεις και τις διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης – θέλουμε πίσω την πραγματική ζωή. Ας είμαστε ειλικρινείς, εάν το παιδί μας έχει ανεβάσει πυρετό, έχει γεμίσει εξανθήματα ή έχει πονόδοντο τότε θέλουμε τη βοήθεια κάποιου αυτοπροσώπως και όχι στο διαδίκτυο.

Έτσι, ενώ το 2021 ήταν η χρονιά που οι πάροχοι υγείας αγκάλιασαν όσοι ποτέ στο παρελθόν τις ψηφιακές πλατφόρμες για να προσφέρουν μια πληθώρα υπηρεσιών στους γονείς – κάτι που ήταν εκπληκτικό – πρέπει σιγά-σιγά να επιστρέψουμε στην υγειονομική περίθαλψη με φυσική παρουσία, ελπίζοντας ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και τα χαμηλά ποσοστά μετάδοσης θα μας επιτρέψουν να έχουμε ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, όπως και στο παρελθόν, το 2023.