Οι γυναίκες που μόλις απέκτησαν παιδί είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας από άλλες. Πολλές έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι τα ποσοστά κατάθλιψης στις νέες μαμάδες έχουν «εκτοξευτεί» από την αρχή της πανδημίας, ενώ ένα επίσης αυξανόμενο πρόβλημα είναι το μέτριο έως υψηλό άγχος.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε η άσκηση μειώνει το άγχος και το στρες. Η έρευνα δείχνει, συγκεκριμένα, ότι οι γυναίκες που επιστρέφουν σταδιακά στην άσκηση 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό αναφέρουν χαμηλότερη κατάθλιψη και άγχος από εκείνες που δεν πληρούν τις οδηγίες για σωματική δραστηριότητα. Και τώρα, χάρη σε μια πιλοτική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Fraser Valley στον Καναδά, μπορούμε να εντοπίσουμε έναν συνδυασμό ασκήσεων που μπορεί να κάνει μια αξιοσημείωτη διαφορά.

Ο συνδυασμός ασκήσεων που βγάζει «νοκ-άουτ» το άγχος

Η μη τυχαιοποιημένη μελέτη είχε διάρκεια οκτώ εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό 21 νέες μητέρες συμμετείχαν δύο φορές την εβδομάδα σε ομαδικά προγράμματα γυμναστικής διάρκειας 45 λεπτών, που συνδύαζαν αερόβια προπόνηση, προπόνηση ενδυνάμωσης και προπόνησης ενδυνάμωσης κορμού.

Αμέσως μετά από κάθε συνεδρία, οι συμμετέχουσες ανέφεραν σημαντική μείωση στο άγχος που αισθάνονταν τη δεδομένη στιγμή. Κατά μέσο όρο, το άγχος «έπεφτε» κατά 55% μετά από κάθε προπόνηση, ενώ στο τέλος των οκτώ εβδομάδων τα επίπεδα άγχους είχαν μειωθεί κατά 42%. Βελτιωμένοι ήταν και οι δείκτες κατάθλιψης και αντίληψης του άγχους των συμμετεχόντων. Οι νέες μαμάδες δήλωσαν επίσης ότι οι προπονήσεις αυτές τους έδωσαν περισσότερα κίνητρα για άσκηση κι ότι συνέβαλαν στις βασικές ψυχικές τους ανάγκες αυξάνοντας τα συναισθήματα αυτονομίας, ικανότητας και σύνδεσης με τα μωρά τους.

Ενώ αυτή η μελέτη είναι εξαιρετικά μικρή, τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η άσκηση στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των νέων μητέρων σε μια εποχή που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων μετά τον τοκετό, εκτός των κλασικών παρεμβάσεων για τον μετριασμό του άγχους τους όπως ο καλός ύπνος, η συναισθηματική υποστήριξη και η ψυχολογική βοήθεια.

Πώς μπορώ να κάνω πράξη αυτή την έρευνα;

Προσθέτοντας προπόνηση ενδυνάμωσης στην καθημερινότητά σας, ακόμα κι αν είναι κυριολεκτικά μόλις 10 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα.

Δεδομένου ότι η πανδημία αύξησε τις διαδικτυακές επιλογές για σχεδόν τα πάντα, σας παροτρύνουμε να συμμετάσχετε σε ένα on-line πρόγραμμα γυμναστικής για νέες μητέρες και να μοιραστείτε μια οθόνη που παίζει ένα σύντομο βίντεο γιόγκα, που μπορεί να μιμηθεί δημιουργικά την δομή αυτής της μελέτης, αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία.