Οι καούρες είναι κάτι το σύνηθες στην εγκυμοσύνη. Μία κοινή αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές οι οποίες τείνουν να χαλαρώνουν τη βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, γεγονός που διευκολύνει τα οξέα να ανέβουν. Ένας άλλος λόγος για τις καούρες (ή δυσπεψία) στην εγκυμοσύνη είναι η πίεση που ασκεί η αναπτυσσόμενη μήτρα στο στομάχι σας, η οποία επίσης ωθεί τα οξέα προς τον οισοφάγο.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε  εντελώς  από τις καούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν ωστόσο  μερικά πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας φανούν χρήσιμες:

Μην κοιμάστε μετά το φαγητό

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πάρετε έναν υπνάκο μετά το γεύμα σας, αλλά αν θέλετε να αποφύγετε την καούρα, αφήστε να περάσουν 3 ώρες πριν ξαπλώσετε.

Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μαξιλάρι ύπνου

Για να αποτρέψετε τη νυχτερινή καούρα, δοκιμάστε να κοιμηθείτε σε ελαφριά ανάκλιση. Για να το πετύχετε αυτό χρησιμοποιήστε ένα παχύ μαξιλάρι ή δύο μαξιλάρια, ώστε το κεφάλι σας να είναι ψηλότερα από το στομάχι σας.

Παραλείψτε τα πικάντικα, όξινα ή τηγανητά φαγητά

Αποφύγετε τα λιπαρά, πικάντικα και όξινα τρόφιμα. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στην πρόληψη της καούρας, αλλά και στο να διατηρείτε τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα λιπαρά, το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Κάντε μικρά και συχνά γεύματα

Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού είναι ένα μεγάλο «όχι». Διευκολύνετε την πέψη τρώγοντας πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για τρία μεγάλα.

Τρώτε αργά

Όταν το στομάχι γεμίζει απότομα αυτό αυξάνει τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επομένως επιβραδύνετε κι απολαύστε το φαγητό σας.

Φορέστε φαρδιά ρούχα

Τα στενά ρούχα – ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – ασκούν πίεση στο στομάχι. Φορέστε ρούχα που προσφέρουν υποστήριξη χωρίς να είναι περιοριστικά.

Πιείτε νερό ανάμεσα στα γεύματα

Εάν πίνετε μια γουλιά νερό μετά από κάθε μπουκιά, ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες. Η κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της καούρας, οπότε εάν διψάτε πίνετε λίγες γουλιές πριν και μετά το γεύμα – όχι ανάμεσα.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τις καούρες στην εγκυμοσύνη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε κάποια ανακούφιση στο μεταξύ. Μιλήστε με το γιατρό σας και λάβετε τη φροντίδα που χρειάζεστε.