Ενώ οι περισσότερες γυναίκες ανυπομονούν για την υγιή λάμψη της εγκυμοσύνης, δεν είναι λίγες εκείνες που τελικά καταλήγουν με ξηροδερμία. Αν είστε μία από αυτές, μην ανησυχείτε καθώς όπως μας λένε οι ειδικοί, η ξηρότητα της επιδερμίδας είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ενώ τα ξηρά χείλη και το σκασμένο δέρμα στο σώμα μπορεί να είναι από τις λιγότερο αναμενόμενες παρενέργειες της εγκυμοσύνης, για ορισμένες γυναίκες μπορεί να είναι πολύ άβολες.

Από τι προκαλείται η ξηροδερμία στην εγκυμοσύνη

Γενικά, το να αντιμετωπίζετε ξηροδερμία στην εγκυμοσύνη σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι. Τα πάντα, από το να μην πίνετε αρκετό νερό μέχρι τον υψηλότερο όγκο αίματος, μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του δέρματος και των χειλιών σας.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η ποσότητα που χρειάζεται αυξάνεται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Εάν δεν αυξήσετε την πρόσληψη υγρών, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως ξηρά χείλη και δέρμα.

Επίσης αν αντιμετωπίζετε ναυτίες, εμετούς και διάρροια συχνά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

Μεγαλύτερος όγκος αίματος

«Μερικές φορές ο μέγιστος όγκος αίματος μπορεί να είναι έως και 50% υψηλότερος από αυτόν των μη εγκύων γυναικών», εξηγεί η Smirit Shrestha, δερματολόγος από το Τέξας. «Η αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει υπερκόπωση των νεφρών, με αποτέλεσμα συχνουρία και αφυδάτωση, η οποία τελικά οδηγεί σε ξηρά χείλη και δέρμα».

Ο αυξημένος όγκος αίματος και η κατακράτηση υγρών μπορεί επίσης να «τεντώνουν» το δέρμα, προκαλώντας το «σκάσιμο» και την ξηρότητα της επιδερμίδας.

«Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ενός αναπτυσσόμενου μωρού, παράγονται περισσότερα σωματικά υγρά και αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς το δέρμα τεντώνεται, ο δερματικός φραγμός μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο επιτρέποντας τη διαφυγή περισσότερης υγρασίας» αναφέρουν οι ειδικοί.

Αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος του σώματος

Το σώμα σας περνά από πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ανάπτυξης για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Καθώς το δέρμα σας τεντώνεται για να φιλοξενήσει ένα μωρό που μεγαλώνει, χάνει την ελαστικότητα και την υγρασία του.

«Αυτή η απώλεια ελαστικότητας έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο στεγνό και πιο λεπτό και πιο επιρρεπές σε μώλωπες» αναφέρει η δρ Smirit Shrestha.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να σας βοηθήσει αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, λόγω ναυτίας, μπορείτε να καταναλώσετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως αγγούρι ή σπανάκι. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων νερού, γάλακτος ή χυμού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Τελικά, η θεραπεία και η πρόληψη της ξηροδερμίας εξαρτάται από τη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα σας. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε από το να κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό αντί για καυτό. Οι ακραίες θερμοκρασίες του νερού μπορούν να κλέψουν την υγρασία από το δέρμα σας.

Στη συνέχεια, φροντίστε να στεγνώσετε το δέρμα σας με μια μαλακή πετσέτα, χωρίς να το τρίβετε έντονα για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές κρέμες για να περιποιηθείτε το δέρμα σας τοπικά. Προσπαθήστε να ενυδατώνεστε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ.