Μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSPH) διαπίστωσε ότι περίπου 1 στις 10 εγκύους εμφάνισε υπέρταση, για πρώτη φορά, μέσα σ’ έναν χρόνο από τον τοκετό. Μάλιστα, πάνω από το 20% αυτών των περιπτώσεων ανέπτυξε υπέρταση αφού παρήλθαν 6 εβδομάδες από τον τοκετό – ένα χρονικό διάστημα που ξεφεύγει από τη συνήθη περίοδο παρακολούθησης των γυναικών που έχουν γεννήσει.

Ποιες έγκυες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Για τη διεξαγωγή της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 3.925 εγκύων που είχαν γεννήσει στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης μεταξύ 2016 και 2018. Αποκλείστηκαν έγκυες που είχαν προηγούμενο ιστορικό χρόνιας υπέρτασης, καθώς κι εκείνες που είχαν αναπτύξει προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι το 10% των εγκύων ανέπτυξαν για πρώτη φορά επιλόχεια υπέρταση εντός ενός έτους μετά τον τοκετό.

Οι έγκυες που είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιλόχεια υπέρταση είτε ήταν άνω των 35 ετών, είτε ήταν νυν ή πρώην καπνίστριες, είτε γέννησαν το μωρό τους με καισαρική τομή.  Άλλοι παράγοντες κινδύνου ήταν ο διαβήτης τύπου 2 και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 40 και άνω, μεταξύ άλλων.

Οι ερευνητές δεν είχαν ωστόσο τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση άλλων παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για την υπέρταση, όπως η διατροφή, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ή τα επίπεδα χοληστερόλης.

Εμπόδια στη φροντίδα μετά τον τοκετό

Η επιλόχεια υπέρταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακή νόσο και χρόνια νεφρική νόσο αργότερα στη ζωή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Εάν ελεγχθούν κατάλληλα για τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, αυτές οι γυναίκες μπορούν να παραπεμφθούν σε καρδιολόγο για αξιολόγηση, και να λάβουν συνεχή φροντίδα μετά τον τοκετό, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Όπως επισημαίνουν, όμως, τα τρέχοντα πρότυπα φροντίδας μπορεί να περιορίσουν τις ευκαιρίες για τους επαγγελματίες υγείας να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν την επιλόχεια υπέρταση που αναπτύσσεται μετά τον τοκετό, καθώς η τυπική φροντίδα μετά τον τοκετό περιλαμβάνει μόνο μία επίσκεψη στην κλινική εντός 4 έως 6 εβδομάδων. Αυτό, όπως εξηγούν οι ερευνητές, σημαίνει ότι η επιλόχεια υπέρταση που αναπτύσσεται περισσότερο από 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη. Επιπλέον, συμβαίνει να μην λαμβάνουν όλοι οι έγκυες που γεννούν (για διάφορους λόγους) την τυπική φροντίδα μετά τον τοκετό.

Συνεπώς,  για την πρόληψη της υπέρτασης μετά τον τοκετό, οι έγκυες θα πρέπει να συνεργάζονται με τους γιατρούς τους για να ελέγχουν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και κατά τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο HypertensionTrusted Source, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA).