Άγχος στην εγκυμοσύνη: Πρακτικά hacks για να το μειώσουμε

Πρακτικές συμβουλές, που μπορούμε να δοκιμάσουμε επί τόπου για να καταφέρουμε να μειώσουμε το άγχος στην εγκυμοσύνη.
13 Δεκεμβρίου 2022 | 08:00

Κάθε μελλοντικός γονιός έχει ανησυχίες. Είτε ανησυχείτε για το μωράκι που μεγαλώνει στην κοιλιά σας είτε για τον τοκετό ή για άλλα ζητήματα της καθημερινότητας, δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίζετε νευρικότητα και άγχος. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τουλάχιστον μία αγχώδη διαταραχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε αν αισθάνεστε λίγο άγχος, σίγουρα δεν είστε μόνη.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος

Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο ανησυχείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αναγνωρίστε ότι το να νιώθετε άγχος είναι φυσιολογικό. Μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα, περιλαμβάνουν:

Προγραμματίστε… την ώρα που θα ανησυχήσετε

Μερικές φορές το αίσθημα άγχους ή ανησυχίας μπορεί να κλέψει πολύτιμες ώρες ή και ημέρες, που θα μπορούσαμε να έχουμε αξιοποιήσει διαφορετικά. Για αυτό, δοκιμάστε να αφιερώσετε 30 λεπτά την ημέρα όπου θα είστε ελεύθερη να ανησυχείτε για οτιδήποτε σας προβληματίζει. Για παράδειγμα, όταν μια ανησυχία ή ανήσυχη σκέψη γυρίζει στο μυαλό σας, πείτε στον εαυτό σας «θα ανησυχήσω αργότερα» και προχωρήστε με την ημέρα σας.

Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα της ανησυχίας σας, προσπαθήστε να εστιάσετε στο να ανησυχείτε με παραγωγικό τρόπο. Για παράδειγμα, μπορείτε να γράψετε ερωτήσεις για να ρωτήσετε έναν ειδικό ή το γιατρό σας. Εναλλακτικά μπορείτε να καλέσετε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας για να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας.

Η κίνηση είναι «σύμμαχος»

Αναζητήστε τρόπους να εντάξετε την κίνηση στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα μάθημα εγκυμοσύνης yoga ή να κάνετε μια βόλτα με τον σύντροφό σας κάθε βράδυ. Η μετακίνηση με ασφαλή και ήπιο τρόπο όχι μόνο διατηρεί το σώμα σας υγιές, αλλά σας βοηθά επίσης να απελευθερώσετε τις ανήσυχες σκέψεις και να καθαρίσετε το μυαλό σας.

Η υγιής κίνηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσφέρετε καλοσύνη και στοργή στο σώμα σας, καθώς περνάει από όλες τις μεγάλες αλλαγές της εγκυμοσύνης.

Η κίνηση είναι επίσης κάτι που μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την εγκυμοσύνη, επομένως είναι σημαντικό να είστε ευέλικτη και ευγενική με τον εαυτό σας και το σώμα σας. Γενικά, είναι ασφαλές να εκτελείτε ήπιες ασκήσεις ενώ είστε έγκυος, όπως αερόμπικ στο νερό, κολύμπι ή περπάτημα. Ωστόσο, πριν να ξεκινήσετε κάποια δραστηριότητα είναι σημαντικό να πάρετε το «πράσινο» φως από τον γιατρό σας.

Ώρα για ενδυνάμωση

Σταματήστε για ένα λεπτό και γράψτε τις ανησυχίες σας. Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στη λίστα σας και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχίες. Εάν οι σκέψεις σχετικά με τον τοκετό γεμίζουν ανησυχία το μυαλό σας, σκεφτείτε να εγγραφείτε σε ένα μάθημα τοκετού για να είστε καλύτερα προετοιμασμένη.

Εάν ανησυχείτε για το θηλασμό, καλέστε έναν σύμβουλο και προγραμματίστε ένα ραντεβού για να μιλήσετε. Ή, αν ανησυχείτε για το πώς θα αλλάξει η σχέση σας με τον σύντροφό σας μετά τη γέννηση του μωρού, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας και τις προσδοκίες σας.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version