Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα εκτείνεται και μεγαλώνει για να φιλοξενήσει το μωρό σας. Ωστόσο, μάλλον δεν είχατε προβλέψει ότι τα πόδια σας θα μπορούσαν να διογκωθούν μαζί με τη μέση σας.

Το πρήξιμο των ποδιών, που μερικές φορές αναφέρεται ως οίδημα, επηρεάζει περίπου οκτώ στις δέκα εγκυμοσύνες και συνήθως προκαλείται από τα αυξημένα υγρά που κυκλοφορούν στο σώμα.

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες παρατηρούν πρήξιμο των χεριών και των δαχτύλων, των ποδιών ή ακόμα και του προσώπου στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, αν και το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Το πρήξιμο στην εγκυμοσύνη είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Πώς θα μειώσετε το πρήξιμο στα πόδια

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό, μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να απαλύνετε το πρήξιμο στα πόδια. Αυτά περιλαμβάνουν:

Περισσότερη άσκηση

Η τακτική ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, αυξάνει την κυκλοφορία που μπορεί να βοηθήσει να μετατοπιστεί οποιοδήποτε επίμονο πρήξιμο.

Λιγότερο αλάτι

Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως το πρόχειρο φαγητό. Όσο μεγαλύτερη η πρόσληψη αλατιού τόσο πιο πιθανή η κατακράτηση υγρών στο σώμα.

Αντίθετα, βάλτε στόχο να γεμίσετε τη διατροφή σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άπαχα κρέατα και πρωτεΐνες.

Παραμείνετε ενυδατωμένη

Η κατανάλωση περισσότερων υγρών όταν αντιμετωπίζετε κατακράτηση υγρών μπορεί να σας φαίνεται αντιφατική αλλά το σώμα σας διατηρεί νερό αν δεν παίρνει όσο χρειάζεται.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), θα πρέπει να πίνετε από οκτώ έως 12 φλιτζάνια νερό καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σηκώστε τα πόδια σας

Αποφύγετε να στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους και βάλτε τα πόδια σας ψηλά, κυριολεκτικά.

Σηκώνετε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας περιοδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτή η συνήθεια ενθαρρύνει το αίμα και τα υγρά να κυκλοφορούν πίσω στην καρδιά σας.

Απολαύστε μια συνεδρία προγεννητικού μασάζ

Μελέτες δείχνουν ότι το προγεννητικό μασάζ, ειδικά το λεμφικό, μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στα κάτω άκρα.

Πριν κλείσετε την συνεδρία σας, ενημερώστε το γιατρό σας για να πάρετε το “πράσινο φως” και από τον ίδιο.