Οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή ενόχληση της εγκυμοσύνης. Από τις ορμονικές αλλαγές μέχρι την ξαφνική διακοπή της κατανάλωσης καφέ και τον ακατάσχετο ύπνο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που η μέλλουσα μαμά μπορεί να αντιμετωπίσει πονοκέφαλο. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να περιλαμβάνουν και πόνο στον αυχένα αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνοι για τις μαμάδες και τα μωρά.

Γιατί έχω συχνά πονοκέφαλο στην εγκυμοσύνη;

Ο λόγος δεν είναι πάντα γνωστός, αλλά πολλά μπορεί να «κρύβονται» πίσω από την αυξημένη συχνότητα εμφάνισής τους. Ορισμένες αιτίες περιλαμβάνουν τις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, την πείνα, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, την αφυδάτωση, την έλλειψη καφεΐνης, την έλλειψη ύπνου, την καταπόνηση των ματιών από αλλαγές στην όρασή σας ή υπερβολικό χρόνο μπροστά από οθόνες, το συναισθηματικό ή σωματικό στρες, την μυϊκή καταπόνηση από αλλαγές στη στάση σας καθώς το μωρό μεγαλώνει και παίρνετε βάρος.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Μερικοί εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας φυσικά, περιλαμβάνουν:

Ξεκουραστείτε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο: Σβήστε τα φώτα και χαμηλώστε την ένταση της τηλεόρασης ή σβήστε την και προσπαθήστε να πάρετε να κοιμηθείτε για λίγο, ειδικά αν δεν κοιμάστε αρκετά το τελευταίο διάστημα.

Χρησιμοποιήστε ζεστές και κρύες πετσέτες ή κομπρέσες: Κάντε εναλλαγή μεταξύ ζέστης και κρύου στο κεφάλι σας όπου πονάει.

Κάντε μπάνιο: Εάν δεν αντιμετωπίζετε επιπλοκές εγκυμοσύνης και ο γιατρός σας έχει πει ότι είναι ασφαλές να κάνετε μπάνιο, μπορείτε να χαλαρώσετε σε μια ζεστή μπανιέρα.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας: Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τα μάτια σας κάνοντας τα ξηρά και αλλάζοντας την όρασή σας. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να προσφέρει επιλογές για να βοηθήσει στην ανακούφιση από πονοκεφάλους από προβλήματα με τα μάτια.

Ζητήστε βοήθεια: Εάν έχετε άλλα παιδιά, ζητήστε βοήθεια από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς είναι συχνά περισσότερο από πρόθυμοι να σας βοηθήσουν.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας: Για επίμονους ή επιδεινούμενους πονοκεφάλους, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

Πώς θα τον αποφύγετε

Οι πονοκέφαλοι είναι μέρος της ζωής. Δεδομένου ότι δεν έχουν πάντα μια προφανή αιτία και μπορεί να προκύψουν από εκεί που δεν το περιμένετε, δεν υπάρχει τρόπος να τα αποτρέψετε εντελώς. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταφέρετε να τους αποφύγετε:

Αποφύγετε τα ερεθίσματα: Εάν μπορείτε να καταλάβετε ποια τρόφιμα, φυτά ή μυρωδιές προκαλούν τον πονοκέφαλό σας, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από αυτά.

Μείνετε ενυδατωμένη: Το να μην πίνετε αρκετό νερό ή να χάνετε πολύ νερό από το σώμα σας εξαιτίας της άσκησης ή της έντονης φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, επομένως πίνετε άφθονο νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Μην παραλείπετε γεύματα: Η πείνα και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, γι’ αυτό προσπαθήστε να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Στόχος σας είναι τα τρία γεύματα την ημέρα συν μερικά υγιεινά σνακ για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά. Να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ γεμάτα πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως, ώστε να μην χρειάζεται να μένετε για μεγάλες περιόδους χωρίς να φάτε.

Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε αρκετά: Καταπολεμήστε την κούραση με ένα καλό βραδινό ύπνο και λαμβάνοντας ένα σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν είναι δυνατόν.