Πριγκίπισσες, αστυνομικοί και σόυπερ ήρωες παίζουν στις αυλές, επιδεικνύοντας τόσο τα κουστούμια όσο και τις υπερδυνάμεις τους. Οι γονείς συχνά τείνουν να αποθαρρύνουν τα παιδιά από αυτό. Οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι «μασκέ» έχει αποδεδειγμένα οφέλη.

Η δικιά τους σούπερ-κοσμοθεωρία

Σύμφωνα με την παιδίατρο Laura Jana, M.D., «αυτές είναι οι ρίζες της ενσυναίσθησης». Σημειώνει ότι η προσποίηση είναι ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο για ένα παιδί. Όταν δίνετε στα παιδιά μια καινούργια στολή, ταυτόχρονα τους δίνεται και μια ευκαιρία να αλλάξουν την οπτική τους.

Έτσι, όταν τους παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένες νέες λύσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν τους δώσετε μια ιατρική στολή θα ξέρουν αυτόματα να διασωληνώσουν έναν ασθενή; Όχι, αλλά αρχίζουν να σκέφτονται πώς σκέφτεται ένας γιατρός. Η δουλειά παύει να είναι μια αφηρημένη ιδέα.

«Στον πυρήνα της, πρόκειται για την ικανότητα να φαντάζεσαι κάτι που δεν είναι μπροστά σου», εξηγεί η Jana. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να ξεπεράσουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται. Και η δύναμη αυτής της εμπειρίας επιβεβαιώνεται από την έρευνα.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Developmental Science διαπίστωσε ότι παιδιά ηλικίας μόλις 5 ετών μπορούσαν να αξιοποιήσουν ένα κορμάκι αν αυτοπροσδιορίζονταν ως σούπερ ήρωες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο απομακρύνονταν τα παιδιά από τον εαυτό τους, τόσο καλύτερα απέδιδαν σε μια εργασία εκτελεστικής λειτουργίας που αποσκοπούσε στον προσδιορισμό του αυτοελέγχου.

«Για ορισμένα παιδιά, μια στολή διευκολύνει ένα επίπεδο δημιουργικού παιχνιδιού και φαντασίας», αναφέρει η Jana. «Πραγματικά έχει θετικό αντίκτυπο μέχρι την κοσμοθεωρία των παιδιών και το σύστημα πεποιθήσεών τους», προσθέτει. «Τα βοηθά να δουν τον κόσμο ως μεγαλύτερο από τους τέσσερις τοίχους στους οποίους βρίσκονται».

Η «μυστική φόρμουλα»

Ενθαρρύνετε ένα παιδί που του αρέσουν οι υπερήρωες να χρησιμοποιεί τις «δυνάμεις» του για καλό σκοπό. Ακόμα κι αν πρόκειται απλώς για να βγάλει τα σκουπίδια ή να βγάλει βόλτα τον σκύλο. Αναδείξτε τις φυσικές πτυχές του σούπερ ήρωα, δίνοντας έμφαση στο τρέξιμο και το άλμα.

Η άσκηση είναι ένα αδιαπραγμάτευτο αγαθό. Αποφύγετε να δώσετε έμφαση στη βίαιη πλευρά των υπερηρώων. Παραλείψτε το κομμάτι της μάχης και εξηγήστε ότι δεν χρειάζεται να πολεμήσετε για το καλό με την κυριολεκτική έννοια.

Υπάρχει και ένα άλλο πλεονέκτημα στην προσέγγιση. Τα παιδιά μαθαίνουν να ντύνονται μόνα τους. Βραχυπρόθεσμα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι κάπου ανάμεσα στο street στυλ και την παραφροσύνη. Μακροπρόθεσμα, διδάσκετε στα παιδιά σας μέσω του πειραματισμού πώς να εκφράζονται μέσα από το ντύσιμό τους μεγαλώνοντας.