Το σπίτι σας μπορεί να μην ήταν απολύτως έτοιμο να διαχειριστεί τόσες εργασίες ταυτόχρονα. Μπορεί να μην έχετε αρκετό χώρο ή απλά να αρέσει στα παιδιά για κάποιο λόγο να διαβάζουν περισσότερο στην κουζίνα.

Μετατρέψτε το τραπέζι σε χώρο μελέτης και αξιοποιήσετε το αγαπημένο δωμάτιο της οικογένειας για καλύτερη μάθηση στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης: Xώρος μελέτης: Ο σχεδιασμός που ευνοεί την παραγωγικότητα

Άλλωστε αποδεικνύεται ότι η κουζίνα μπορεί να είναι το καλύτερο μέρος για τη διαδικτυακή μάθηση.

Δημιουργήστε ατμόσφαιρα συνεργασίας

Πολλοί μαθητές βρίσκουν στην πραγματικότητα ευκολότερο να συγκεντρωθούν σε έναν κοινό χώρο. Όταν ένα παιδί κάθεται μόνο του στο δωμάτιό του και ακούει δραστηριότητες να συμβαίνουν σε άλλα δωμάτια, οι ήχοι αποσπούν την προσοχή.

Στο τραπέζι της κουζίνας, βλέπουν ότι άλλα μέλη της οικογένειας εργάζονται. Αδέλφια που κάνουν εργασίες ή ένας γονιός που μαγειρεύει το δείπνο μπορεί να τα παρακινήσει να συνεχίσουν τη μελέτη. Επιπλέον, είστε κοντά σας για να βοηθήσετε σε τυχόν απορίες και να επαναπροσδιορίσετε την προσοχή του παιδιού σας όταν χρειάζεται.

Κρατήστε την επιφάνεια καθαρή

Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν τα παιδιά ανάμεσα σε σωρούς από χαρτιά. Αντί να τα εκθέτετε, υιοθετήστε την αρετή της αρχειθέτησης. Μεταφέρετε τα χαρτιά που θέλετε να αποθηκεύσετε μακροπρόθεσμα σε ένα καθορισμένο ντουλάπι.

Βάλτε ως κανόνα να μην αποθηκεύετε τίποτα στο τραπέζι σας, ακόμη και αν είναι προσωρινό. Αφιερώστε ένα ευρύχωρο συρτάρι, ένα καλάθι στο ντουλάπι ή ένα ράφι σε αντικείμενα που έχουν καταλήξει να ζουν στον πάγκο της κουζίνας. Αν τα παιδιά σας τείνουν να αφήνουν εκεί τις σχολικές τους τσάντες, εγκαταστείστε μερικούς γάτζους.

Στήστε έναν σταθμό φόρτισης για τα τηλέφωνα, τα tablet και τους φορητούς υπολογιστές, ώστε όλοι να τα βρίσκουν εύκολα, αλλά να μην κατοικούν σε κάθε πρίζα που χρειάζεστε για τις μαγειρικές συσκευές.

Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς

Το σπίτι σας είναι γεμάτο από αυτούς. Ορίστε μια ήσυχη, παραγωγική περίοδο για όλους στην κουζίνα. Αν τα μικρότερα αδέλφια δεν έχουν ακόμη εργασίες για το σπίτι, δώστε τους κάτι άλλο που να μοιάζει όπως να ζωγραφίσουν. Κρατήστε την τηλεόραση κλειστή.

Τα ακουστικά με προστασία από τον θόρυβο είναι επίσης αποτελεσματικά, ειδικά επειδή μερικά παιδιά απολαμβάνουν να μελετούν με μουσική. Για ένα παιδί με δυσκολίες στην προσοχή, προσανατολίστε το χώρο εργασίας του έτσι ώστε να κοιτάζει προς έναν τοίχο και όχι προς ένα δωμάτιο ή προς το παράθυρο.

Διαμορφώστε προσωπικούς χώρους

Για να βελτιώσετε τη συγκέντρωση, δώστε σε κάθε παιδί ένα διαχωριστικό. Διπλώνουν για εύκολη αποθήκευση σε μια ντουλάπα ή σε εκείνο το κενό μεταξύ του ψυγείου σας και του τοίχου. Μπορείτε και να φτιάξετε το δικό σας χώρισμα από ένα χαρτόνι.

Μοιράστε τα υλικά του κάθε παιδιού. Όταν τα παιδιά έχουν τα δικά τους πράγματα, ελαχιστοποιούνται οι όποιες συγκρούσεις. Όπως κι αν επιλέξετε να τα οργανώσετε, είναι χρήσιμο να κρατάτε τις σχολικές ανάγκες μοναδικές για κάθε παιδί.

Ελευθερώστε το ψυγείο σας

Μια μελέτη του UCLA διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αντικειμένων που είναι κολλημένα στην πόρτα ενός ψυγείου μπορεί να δείχνει πόση ακαταστασία υπάρχει στο υπόλοιπο σπίτι της οικογένειας. Για να δημιουργήσετε μια αύρα οργάνωσης, δοκιμάστε να αφαιρέσετε τα πάντα από την πόρτα.

Κάντε το ψυγείο σας να αντικατοπτρίζει το οικογενειακό σας στυλ με μια οικογενειακή φωτογραφίακαι το αγαπημένο μαγνητάκι. Εναλλακτικά αξιοποιήστε τον καινούργιο χώρο για να αναρτήσετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των παιδιών. Αναθέστε σε κάθε μέλος της οικογένειας ένα μαρκαδόρο διαφορετικού χρώματος, ώστε να βλέπετε ξεκάθαρα ποιος κάνει τι και πότε.