Εάν έχετε μείνει έγκυος ή προσπαθήσατε να μείνετε έγκυος στο παρελθόν, μπορεί να έχετε ακούσει για τις κράμπες εμφύτευσης. Μπορεί μάλιστα, να αναρωτιέστε αν πράγματι τις αισθάνεστε ή να ανησυχείτε εάν δεν έχετε καθόλου κράμπες.

Ωστόσο, ενώ μερικές γυναίκες παρατηρούν κράμπες εμφύτευσης όταν συμβαίνει η εμφύτευση, άλλες δεν έχουν, γεγονός που είναι φυσιολογικό, μιας και δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Πώς είναι οι κράμπες εμφύτευσης;

Η αίσθηση είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να τις αισθανθείτε σαν ήπιες κράμπες, με συνήθως θαμπό πόνο ή ελαφρά τσιμπήματα. Ορισμένες γυναίκες περιγράφουν επίσης ένα αίσθημα τσιμπήματος, μυρμηκίασης ή τραβήγματος.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας;

Οι κράμπες μπορεί να έρχονται και να φεύγουν ή να διαρκέσουν για μία έως δύο ημέρες πριν εξαφανιστούν.

Συνήθως γίνονται αισθητές στο κάτω μέρος της πλάτης, στην κάτω κοιλιακή χώρα ή ακόμα και στην περιοχή της λεκάνης. Αν και μόνο μία από τις ωοθήκες σας απελευθερώνει ένα ωάριο, οι κράμπες προκαλούνται από την εμφύτευσή του στη μήτρα, έτσι πιθανόν να τις αισθανθείτε περισσότερο στη μέση του σώματός σας παρά μόνο στη μία πλευρά.

Πότε εμφανίζονται;

Κάθε εμμηνορροϊκός κύκλος έχει διαφορετική διάρκεια και ένα νεογονιμοποιημένο ωάριο μπορεί να χρειαστεί από έξι έως 10 ημέρες μετά την ωορρηξία για να εμφυτευθεί στη μήτρα σας.

Επομένως, είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς ποιο μπορεί να είναι το προσωπικό σας παράθυρο χρόνου για να νιώσετε τις κράμπες εμφύτευσης. Γενικά, εάν έχετε τακτικό έμμηνο κύκλο, μπορείτε να περιμένετε να νιώσετε κράμπες εμφύτευσης περίπου 4 έως 8 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση της επόμενης περιόδου σας.

Και πάλι, όλα αυτά αν υποθέσουμε ότι έχετε έναν μέσο έμμηνο κύκλο 28 ημερών, ο οποίος δεν ισχύει για κάθε γυναίκα. Εάν ο κύκλος σας είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από 28 ημέρες, αυτό θα επηρεάσει το πότε θα γίνει εμφύτευση.

Υπάρχουν άλλα συμπτώματα εμφύτευσης;

Μερικά άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν περίπου την ίδια στιγμή που έχετε κράμπες εμφύτευσης. Αυτά είναι μερικά πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης που μπορεί να παρατηρήσετε ή και όχι, όπως:

  • Ευαισθησία στο στήθος.
  • Ζάλη.
  • Κούραση.
  • Λαχτάρα ή απέχθεια για φαγητό.
  • Πονοκέφαλος.
  • Αιμορραγία εμφύτευσης (ελαφριά κηλίδα).
  • Κατήφεια.
  • Ναυτία.

Και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, εάν δεν έχετε περίοδο μια εβδομάδα περίπου αφού νιώσετε κράμπες, αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα από όλα.