Το υπνοδωμάτιο ενός παιδιού δεν είναι απλώς ένα δωμάτιο για ύπνο. Είναι επίσης ένα μέρος για παιχνίδι και μελέτη. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κάνετε την κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας πολυλειτουργική.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Πώς η διακόσμηση στο παιδικό υπνοδωμάτιο επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού

Πώς θα κάνετε το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας πολυλειτουργικό

#1 Σωστή οργάνωση

Ανεξάρτητα από το πόσο χώρο έχετε, η οργάνωση είναι το παν.

Τα παιδιά μπορούν έτσι κι αλλιώς να «λειτουργήσουν» εξίσου καλά τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους χώρους.

Online θα βρείτε πάρα πολλές ιδέες για το πώς να αξιοποιήσετε και να διακοσμήσετε τους χώρους του σπιτιού, ειδικά εκείνους που είναι μικροί.

Ενδεικτικά, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον extra χώρο που προσφέρουν τα υπερυψωμένα κρεβάτια. Επιπλέον:

  • Εάν δεν προτιμάτε τα υπερυψωμένα κρεβάτια, αξιοποιήστε τον κρυμμένο χώρο κάτω από ένα κανονικό κρεβάτι δαπέδου με επιπλέον συρτάρια.
  • Εκμεταλλευτείτε το χώρο γύρω και πάνω απ’ το κρεβάτι. Για παράδειγμα, υπάρχουν κρεβάτια με πλαίσιο βιβλιοθήκη.
  • Μία όμορφη και πρακτική λύση για να οργανώσετε το υπνοδωμάτιο είναι τα ράφια τοίχου.

Θυμηθείτε σε κάθε περίπτωση πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπερφορτώνετε το χώρο.

#2 Χωρίστε το δωμάτιο σε ζώνες

Η δημιουργία διαφορετικών ζωνών στα παιδικά υπνοδωμάτια όχι μόνο βοηθά στην οργάνωση του χώρου, αλλά βοηθά επίσης τα παιδιά να οργανώσουν καλύτερα το χρόνο τους.

Η ύπαρξη χωριστών περιοχών για διαφορετικές δραστηριότητες διδάσκει στα παιδιά να κάνουν τη διάκριση μεταξύ σχολικών εργασιών και παιχνιδιού.

Φροντίστε λοιπόν να ορίσετε έναν χώρο παιχνιδιού, έναν χώρο ύπνου, έναν χώρο μελέτης κ.λπ.

Κάποια από τα καλύτερα αντικείμενα για τη δημιουργία διαφορετικών «ζωνών» είναι τα χαλιά. Είναι ιδανικά για να καθορίζουν τους χώρους παιχνιδιού και τις γωνιές ανάγνωσης.

#3 Ο κατάλληλος φωτισμός

Εάν θέλετε να κάνετε την κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας πολυλειτουργική, τότε πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό.

Όσο περισσότερο φυσικό φως μπαίνει στο χώρο, τόσο το καλύτερο.

Τα παιδικά δωμάτια πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα φωτιστικό οροφής, ένα μικρό φωτιστικό δίπλα στο κρεβάτι και άλλο ένα επάνω στο γραφείο.

Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις στη διακόσμηση των παιδικών κρεβατοκάμαρων είναι η προσθήκη σειρών από φώτα πάνω από το κρεβάτι του παιδιού για ατμόσφαιρα. Είναι σίγουρα μια πινελιά που το παιδί θα λατρέψει.

 

*Extra tips

Το υπνοδωμάτιο ενός παιδιού είναι ένα μέρος όπου πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια. Επιπλέον, είναι ένας χώρος που πρέπει το παιδί να νιώθει ότι του ανήκει και αντιπροσωπεύει αυτό που είναι.

Ο τρόπος που διακοσμείτε το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να το καθιστά ένα χώρο άνετο και διασκεδαστικό. Γι’ αυτό το λόγο:

Δώστε προσοχή στο κρεβάτι

Η καλή νυχτερινή ξεκούραση είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη των παιδιών. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται σε ένα κρεβάτι που να είναι και άνετο και πρακτικό. Ακούστε τη γνώμη των παιδιών ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Λάβετε υπόψη τις προτιμήσεις και τις απόψεις τους για να επιλέξετε το σωστό κρεβάτι.

Το ίδιο ισχύει και για τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τα καλύμματα.

Τα παιδιά λατρεύουν να έχουν το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά το κρεβάτι τους. Αφήστε τα λοιπόν να έχουν τον πρώτο λόγο σε ό,τι τελικά αγοράσετε.