Όσο νωρίτερα εισαγάγετε το παιδί σας σε μουσεία και γκαλερί τέχνης και ιστορίας, τόσο γρηγορότερα θα συνηθίσει ένα περιβάλλον που πραγματικά δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο συναντά καθημερινά.

Αίθουσες γεμάτες με δυσπρόσιτα αντικείμενα, σοβαρό προσωπικό που περιπολεί στο χώρο, και άλλους επισκέπτες απορροφημένους σε μια γαλήνια απόλαυση των έργων τέχνης ή ιστορικών αντικειμένων. Έναν χώρο όπου το να μιλάτε δυνατά και να τρέχετε είναι απολύτως απαράδεκτο.

Μπορεί να είναι ένα μικρό πολιτισμικό σοκ για το παιδί σας. Μετά από λίγο, μπορεί να αρχίσει να γκρινιάζει και να διαμαρτύρεται. Το να εκτείθετε μικρά παιδιά, εφήβους ή οικογένειες στην τέχνη είναι μια τέχνη με τον δικό της τρόπο.

Διαβάστε επίσης: 5 πριγκίπισσες της Disney που μας διδάσκουν την ισότητα και αξίζει τα παιδιά να γνωρίζουν

Ένα μουσείο δεν είναι ένα βαρετό μέρος. Μπορείτε να διασκεδάσετε ακόμη και με μικρά παιδιά. Ακολουθούν 5 συμβουλές για να μάθετε στα παιδιά σας πώς να εκτιμούν ένα μουσείο:

1. Επισκεφθείτε περισσότερα μουσεία

Βρείτε τα μουσεία τέχνης γύρω σας και βάλτε στόχο να τα επισκεφθείτε. Παίξτε στους χώρους που είναι φιλικοί προς τα παιδιά. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για να ανακαλύψετε και να μάθετε εκεί.

Δεν πειράζει αν τα παιδιά επιλέξουν να μην μείνουν ακίνητα. Κάντε μια βόλτα στις γκαλερί και ζητήστε τους να βρουν διάφορες πτυχές στα εκθέματα, όπως — 10 πράσινα μάτια, 3 τεράστια κύματα, πυροτεχνήματα.

2. Κάντε την τέχνη προσβάσιμη και διασκεδαστική

Κάντε την τέχνη προσβάσιμη, τοποθετώντας αφίσες στον τοίχο και βιβλία τέχνης ή εικόνες στο τραπέζι του σπιτιού σας. Συζητήστε για την τέχνη, τους καλλιτέχνες, τα χρώματα και την τέχνη των παιδιών σας.

Τους αρέσει να σχεδιάζουν ή να χρωματίζουν σε βιβλία ζωγραφικής; Ενθαρρύνετε κάθε μία από αυτές τις ασχολίες, γιατί αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας καλλιτεχνικής και πολύχρωμης ζωής.

3. Μιλήστε για το είδος της συμπεριφοράς που αναμένετε από αυτά

Θα πρέπει να εξηγήσετε στο μικρό σας παιδί με σαφήνεια την αναμενόμενη συμπεριφορά στα μουσεία και τις γκαλερί τέχνης και ιστορίας πριν από κάθε επίσκεψη. Για προφανείς λόγους, οι επισκέπτες στα μουσεία και τις γκαλερί τέχνης και ιστορίας συνήθως δεν αναμένεται να αγγίξουν τίποτα απολύτως, σε αντίθεση με πολλά διαδραστικά μουσεία όπου κάτι τέτοιο ενθαρρύνεται.

4. Προετοιμαστείτε καλά

Καμία οικογενειακή εκδρομή, ακόμη και σε ένα μουσείο δεν πρόκειται να κυλήσει ομαλά χωρίς προγραμματισμό εκ των προτέρων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα απαραίτητα και ότι αυτά επιτρέπονται στο χώρο που επισκεύθεστε, όπως νερό ή φωτογραφική μηχανή.

5. Ενθαρρύνετε την οπτική ανάπτυξη των παιδιών

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής τους, τα νεογέννητα βλέπουν μόνο το μαύρο, το άσπρο και το γκρι. Δώστε στα παιδιά όσο περισσότερο χρώμα μπορείτε και κάντε παραλληλισμούς μεταξύ της τέχνης και της καθημερινής ζωής.

Φροντίστε να ασχοληθείτε με την τέχνη ως παιχνίδι, επειδή τα νήπια απολαμβάνουν να βιώνουν οπτικά πράγματα. Χρησιμοποιήστε πηλό ή πλαστελίνη για να αναπτύξετε τις δεξιότητές τους στη γλυπτική. Παίξτε μαζί με τουβλάκια για να χτίσουν τα δικά τους αριστουργήματα.