Οι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι που βιώνουν περίπλοκες καταστάσεις και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Τα παιδιά τα βιώνουν επίσης, χωρίς μάλιστα να έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες να ελέγξουν αυτό που νιώθουν.

Ταυτοχρόνως, πολλά από τα συναισθήματα των παιδιών είναι εντελώς νέα για αυτά ενώ η ικανότητα ανάλυσής τους βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ανάπτυξης.

Επομένως, είναι σημαντικό, εκτός από εμάς, να μάθουν και εκείνα να ελέγχουν τον εαυτό τους και να διαχειρίζονται ό,τι τους συμβαίνει.

Διαβάστε επίσης: Αθλήματα: Τα 6 πιο ωφέλιμα για τα παιδιά

Τεχνικές χαλάρωσης για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Σε περίπτωση στρεσογόνων καταστάσεων και όταν τα παιδιά μας βιώνουν θυμό, οργή, απόγνωση και άλλου τέτοιου είδους έντονα συναισθήματα, μπορούμε να τους ανοίξουμε το δρόμο προς την εσωτερική τους ηρεμία.

Μωρά έως 3 ετών

Η έλλειψη αυτονομίας και ανεξαρτησίας είναι ο κύριος παράγοντας που ένα μωρό δεν μπορεί να ηρεμήσει μόνο του και χρειάζεται τη βοήθειά μας.

Ο συνδυασμός μουσικής με χαλαρωτικά μασάζ είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές χαλάρωσης για παιδιά κάτω των 3 ετών.

Συνίσταται να καταφεύγετε πρώτα στη μουσική όταν πρόκειται να εκδηλωθεί ένα ξέσπασμα ή λίγο μετά από αυτό και να επιλέγετε το μασάζ σε (και για) στιγμές χαλάρωσης και γαλήνης. Το κύριο όφελός του είναι ότι μειώνει την εμφάνιση κρίσεων άγχους ή παρορμήσεων.

Αξιοποιήστε τα οφέλη του μασάζ και της μουσικοθεραπείας για να απαλύνετε την οποιαδήποτε ένταση του μωρού.

Παιδιά 4 έως 7 ετών

Για να βοηθήσετε το μικρό παιδί σας να χαλαρώσει, τα παιχνίδια που δίνουν έμφαση στη διαχείριση της αναπνοής είναι το «κλειδί».

Για παράδειγμα, το παιχνίδι «μυρμήγκι και ελέφαντας» εστιάζει στη μίμηση της αναπνοής ενός μικρού ζώου όπως ένα μυρμήγκι και ενός μεγάλου όπως ένας ελέφαντας. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν το ζώο που τους αρέσει περισσότερο για να πραγματοποιήσουν αυτή την άσκηση και να αρχίσουν να αποκτούν καλύτερο έλεγχο της αναπνοής τους, δεξιότητα σημαντική για όταν έντονα συναισθήματα τα κατακλύζουν.

Παιδιά 8 έως 12

Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο καλύτερος τείνει να είναι ο έλεγχος των συναισθημάτων του. Ως εκ τούτου, τα παιδιά σε αυτό το ηλικιακό στάδιο γνωρίζουν περισσότερα για τη συναισθηματική τους κατάσταση και τα ερεθίσματα που μπορούν να την αποσταθεροποιήσουν. Γι’ αυτό και οι τεχνικές χαλάρωσης για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να είναι λίγο πιο εξελιγμένες.

Η συμμετοχή σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, η τέχνη και οι χειροτεχνίες, όχι μόνο συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσής τους αλλά ενισχύουν τη χαλάρωση και την ηρεμία τους.