Η ισχυρή αυτοεκτίμηση ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεπερνάνε τις προκλήσεις, να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να πιστεύουν στις δυνατότητές τους.

Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον εαυτό τους, ο οποίος διαμορφώνει τις συμπεριφορές και τις αποφάσεις τους. Μερικές φορές όλοι κάνουμε λάθη όταν πρόκειται για το τι πρέπει να πούμε και πώς συμπεριφερόμαστε.

Αυτά τα λάθη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμηση των παιδιών, παρόλο που έχουμε θετικές υποκείμενες προθέσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι δύο κορυφαίες δεξιότητες που χρειάζονται τα παιδιά στη ζωή

Για να αποφύγετε αυτά τα λάθη, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ποια είναι και πώς προκαλούν αρνητικό αντίκτυπο.

1. Υπερπροστασία

Η συνεχής θωράκιση ενός παιδιού από τις προκλήσεις μπορεί να το εμποδίσει να αναπτύξει αυτοπεποίθηση και αίσθημα ικανότητας. Η υπερπροστασία μπορεί επίσης να περιορίσει τις ευκαιρίες ενός παιδιού να εξερευνήσει. Είναι σημαντικό να μάθει και να κάνει λάθη για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Επιπλέον, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα άγχους και ανασφάλειας, καθώς μπορεί να μην αισθάνονται προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο μόνα τους. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα αίσθημα εξάρτησης, το οποίο μπορεί να είναι προβληματικό καθώς τα παιδιά μεταβαίνουν στην ενηλικίωση.

Οι γονείς πρέπει να βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των παιδιών τους και του να τους επιτρέπουν να παίρνουν ρίσκα και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, ώστε να τα βοηθήσουν να εξελιχθούν σε άτομα με αυτοπεποίθηση και αυτάρκεια.

Η ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας, η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης και η διδασκαλία δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της υπερπροστασίας.

2. Ενοχοποίηση

Είναι ένα πράγμα να ρωτήσετε ένα παιδί πώς θα ένιωθε αν βρισκόταν στη θέση σας ή στη θέση κάποιου άλλου σε μια δεδομένη κατάσταση. Πολύ συχνά, όμως, οι γονείς φτάνουν τα πράγματα στα άκρα.

Προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους να αισθάνονται ενοχές εξαιτίας των σκέψεων, των συναισθημάτων ή των πράξεών τους. Οι γονείς που χρησιμοποιούν την ενοχή για να ελέγξουν τα παιδιά τους κινδυνεύουν να τα αποξενώσουν.

3. Κριτική

Η κριτική από έναν γονέα μπορεί να αποτελέσει συναισθηματική πρόκληση, ειδικά αν γίνεται με σκληρό ή υποτιμητικό τρόπο. Τα επικριτικά σχόλια μπορούν να διαβρώσουν την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση αξίας ενός ατόμου και μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης, θυμού ή απογοήτευσης.

Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μείωση των κινήτρων και έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές του.