Υπό άλλες συνθήκες, κάποια ροφήματα και τρόφιμα που καταναλώνετε μπορεί να μην είναι επιβλαβή, μα αντιθέτως να σας κάνουν καλό. Στην εγκυμοσύνη όμως, τα δεδομένα μπορεί να αντιστραφούν. Τι δεν συνίσταται να πίνετε όταν εγκυμονείτε;

4 ροφήματα που πρέπει να περιορίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

#1 Ρόφημα γλυκόριζας

Αν και αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, το τσάι γλυκόριζας είναι ικανό να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Κατά την περίοδο της κύησης, το γεγονός αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το έμβρυο συμβάλλοντας σε πρόωρο τοκετό. Ταυτοχρόνως, η χωρίς μέτρο κατανάλωσή του, μπορεί να μειώσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος, επομένως δεν είναι καλή ιδέα να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ούτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

#2 Ρόφημα γλυκάνισου

Ο γλυκάνισος, το φασκόμηλο και το ραβέντι μπορεί να προκαλέσουν πρόωρες συσπάσεις στη μήτρα. Ροφήματα με αυτά τα συστατικά συνίσταται να αποφεύγονται εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

#3 Έγχυμα κουρκουμά

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο ευεργετικά μπαχαρικά που επιβάλλεται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και επομένως βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Ωστόσο, θα ήταν ωφέλιμο να τον αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, η κατανάλωσή του σε μικρές δόσεις και όχι ως έγχυμα, μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Αλλά, ως έγχυμα και σε μεγάλες ποσότητες, δεν είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

#4 Τσάι

Το τσάι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο. Αν και η πρόσληψή του δεν είναι απαγορευμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι καλό να την περιορίσετε.

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι περιέχει καφεΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί παρενέργειες κατά την περίοδο της κύησης.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση του ροφήματος μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και να εμποδίσει την απορρόφηση σιδήρου και φολικού οξέος, τα οποία είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Μπορείτε να πίνετε με ασφάλεια ένα φλιτζάνι την  ημέρα και μέχρι εκεί.

Αντιστοίχως, διατηρήστε στα ίδια επίπεδα κατανάλωσης και τον καθημερινό σας καφέ.