Από ζευγάρι… οικογένεια: Τι αλλαγές φέρνει ο ερχομός του μωρού;

Ο ερχομός του πρώτου παιδιού σημαίνει τη μετάβαση από ζευγάρι σε οικογένεια… Τι αλλάζει;
13 Μαρτίου 2023 | 08:08

«Single», ζευγάρι και μετά οικογένεια. Ο ερχομός ενός μωρού επηρεάζει τη ζωή σε πολλαπλά επίπεδα. Η χαρά είναι μεγάλη, αλλά πολλές στιγμές, όλα φαίνονται ξαφνικά πιο δύσκολα. Η αλήθεια είναι ότι είναι αδύνατο κανείς να είναι 100% έτοιμος, αλλά άλλη μια αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία βοηθάει πολύ. Ας δούμε γιατί.

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Συναισθηματική σύνδεση… με τον εαυτό σας

Η άλλη πλευρά του ερχομού του μωρού

Όλοι σκεφτόμαστε συνήθως τη μια πλευρά του να φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί. Η ευτυχία του να γίνεσαι γονιός, η τρυφερότητα που νιώθουμε, η ανακάλυψη ενός νέου, διαφορετικού, άγνωστου μέχρι τώρα τρόπου αγάπης που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο συναίσθημα.

Λίγες φορές θα σκεφτούμε την άλλη πλευρά. Τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες. Την τακτική εξάντληση που κάθε μαμά και μπαμπάς μπορεί να αισθανθούν. Την αναγκαιότητα του ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε και τη σχέση μας με το σύντροφό μας.

Και τώρα τι κάνουμε;

Αρχικά, πρέπει να αποδεχτούμε την αλλαγή, καθώς το να την αρνηθούμε και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα πάντα όπως ήταν πριν, μας κάνει ανίκανους και αδύναμους να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Η αποδοχή μας επιτρέπει να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες και μας βοηθά να «ευθυγραμμίσουμε» τις προσδοκίες μας.

Η εγκυμοσύνη είναι μια καλή στιγμή για προετοιμασία. Το να μιλάμε για το πώς θα οργανωθούμε μετά τη γέννηση του μωρού βοηθά να μειωθεί το «βάρος» και η μετάβαση στην ανατροφή του παιδιού να γίνει πιο ομαλά.

Τα «κλειδιά» της επιτυχίας είναι η επικοινωνία, η στοργή, η εμπιστοσύνη, η αμοιβαία υποστήριξη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Κάθε γονιός πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει τις ισότιμες ευθύνες που του αναλογούν.

Πριν και μετά τον ερχομό του μωρού

Συνεχίζουμε το διάλογο

Είναι σημαντικό να μπορείτε να βρίσκετε κάποια ώρα της ημέρας για να μιλήσετε, να μοιραστείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανασφάλειές σας με τον σύντροφό σας. Μόνο λίγα λεπτά μεταξύ σας αρκούν για να είστε κοντά ο ένας με τον άλλον και να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη.

Αναπροσαρμόζουμε τα σχέδιά μας

Είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι και να κατανοείτε ότι όλα θέλουν το χρόνο τους. Η αναπροσαρμογή των προσδοκιών είναι απαραίτητη σε κάθε διαφορετικό στάδιο της ζωής.

Ίσως δεν υπάρχει πια τόσος διαθέσιμος χρόνος, αλλά δεν χρειάζεται να βγείτε για δείπνο υπό το φως των κεριών για να μείνετε λίγο μόνοι. Ενώ το μωρό σας κοιμάται, το πρωινό στο κρεβάτι μπορεί να γίνει το… τέλειο ραντεβού.

Εκτός αυτού, είναι ωφέλιμο να οργανώνετε τα προγράμματά σας έτσι ώστε κάθε σύντροφος να έχει ξεχωριστό ελεύθερο χρόνο.

Ζητάμε βοήθεια

Ο ερχομός ενός μωρού μπορεί να μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια και να μας φέρει αντιμέτωπους με δικούς μας φόβους. Επομένως, δεν είναι ώρα να δείξουμε ότι είμαστε «παντοδύναμοι» κάνοντας τα πάντα μόνοι μας.

Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μάθετε να ζητάτε και να δέχεστε βοήθεια. Φυσικά, όπως είπαμε, και τα δύο μέρη πρέπει να συμμετέχουν στη γονική μέριμνα και να μοιράζονται τις ευθύνες.

Ζητάμε με σεβασμό και αγάπη

Πολλές φορές, μπορεί να πούμε φράσεις στο σύντροφό μας όπως: «Δεν κάνεις πια ό,τι έκανες πριν», εστιάζοντας στην έλλειψη. Ο σύντροφός μας αυτό το εκλαμβάνει ως παράπονο και μπορεί να το φέρει βαρέως.

Αντί για αυτό, δοκιμάστε κάτι θετικό που ενθαρρύνει τον σύντροφό σας όπως: «Θυμάσαι τότε που… Μόλις μπορέσουμε, ας το κάνουμε ξανά» ή «Μου άρεσε πολύ όταν…».

Κατανόηση- Αλληλοϋποστήριξη

Και οι δυο γονείς εμπλέκονται στην αλλαγή, αλλά η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει μια μεγαλύτερη ευθύνη που πέφτει πάνω στη μητέρα. Είναι η γυναίκα που βλέπει το σώμα της να μεταμορφώνεται, που βιώνει μια ορμονική «επανάσταση» και είναι εκείνη από την οποία εξαρτάται το μωρό το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Η κατανόηση είναι απαραίτητη καθώς και η αναγνώριση και η ενίσχυση των προσπαθειών της.

Ως νέοι γονείς μην ξεχνάτε:

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης για όλα και ότι οι άγρυπνες νύχτες με συνεχές κλάμα θα είναι σύντομα μια μακρινή ανάμνηση.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα έχετε χρόνο να επιστρέψετε στην πιο εντατική φροντίδα ο ένας του άλλου και να απολαύσετε άλλες, νέες εμπειρίες μαζί. Είναι ζωτικής σημασίας να μην αγχώνεστε και να προσπαθείτε να διαχειριστείτε και τις απογοητεύσεις που φέρνουν οι τόσο σημαντικές αλλαγές. Έτσι, σύντομα θα αρχίσετε να απολαμβάνετε πολύ περισσότερο το γεγονός ότι πραγματικά είστε πια οικογένεια…

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version