Το παιδί σας κατάπιε τσίχλα και ανησυχείτε αν θα μείνει στο στομάχι του για πολύ καιρό και προκαλέσει προβλήματα; Ας καταλάβουμε από τι αποτελείται και ας προσδιορίσουμε αν είναι πραγματικά επιβλαβής.

Είναι η τσίχλα φτιαγμένη από επιβλαβή συστατικά;

Ως επί το πλείστον, η τσίχλα αποτελείται από βάση, η οποία μπορεί να είναι επικαλυμμένη ή όχι. Η βάση της τσίχλας αποτελείται από ρητίνες, πλαστικοποιητές και πολυμερή. Μπορεί επίσης να αναμιχθεί με μαλακτικά τροφίμων, συντηρητικά, γλυκαντικά, χρώματα και αρωματικές ουσίες.

Συχνά, η τσίχλα έχει επίσης επικάλυψη από σκόνη ή σκληρή πολυόλη.

Διαβάστε επίσης: Παιδί και ναυτία στο αυτοκίνητο: Πώς να την προλάβετε

Αρκετές ευρωπαϊκές μελέτες συνιστούν την αποφυγή των τσίχλας, καθώς συνήθως περιέχουν τεχνητές γεύσεις, τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη και συντηρητικά όπως βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT).

Τι συμβαίνει αν καταπιείτε τσίχλα;

Πρώτα απ’ όλα, ο στόχος του μασήματος της τσίχλας δεν είναι να την καταπιείτε. Αλλά ορισμένα άτομα τείνουν να την καταπίνουν κατά λάθος. Δεν υπάρχουν γνωστές αρνητικές επιπτώσεις από την κατάποση τσίχλας, οπότε μην ανησυχείτε.

Ωστόσο, η τσίχλα θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στομάχι σας προτού μπορέσετε να την χωνέψετε. Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να ταξιδέψει μέσα από το στομάχι σας και να αποβληθεί με φυσικό τρόπο.

Μπορεί η τσίχλα να κολλήσει στο στομάχι;

Το πεπτικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να επεξεργαστεί την τσίχλα, αλλά δεν θα μείνει στο στομάχι σας για επτά χρόνια, όπως λέει ο μύθος. Χρειάζεται χρόνος επειδή το σύστημα πρέπει να διασπάσει τη βάση της τσίχλας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σπάνια, μπορεί να υπάρξει απόφραξη της πεπτικής οδού λόγω της κατάποσης τσίχλας και μπορεί κανείς να αισθανθεί και ναυτία για λίγο. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες από το μάσημα της τσίχλας.

Τι γίνεται αν το παιδί καταπίνει συνέχεια τσίχλες;

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή από τους ενήλικες να έχουν προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα της κατάποσης τσίχλας. Αν και σπάνιο, ένα παιδί που καταπίνει πάρα πολύ τσίχλα, ιδιαίτερα αν είναι ήδη δυσκοίλιο, μπορεί να παρουσιάσει απόφραξη στο έντερό του, σύμφωνα με την Mayo Clinic.