Ένα από τα κλειδιά για να διατηρήσετε το παιδί σας ευτυχισμένο και υγιές είναι να φροντίζετε να κοιμάται συστηματικά αρκετά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για τους γονείς, σωστά;

Διαβάστε επίσης: TikTok: Το χρονικό όριο για τα παιδιά στην πλατφόρμα

Αλλά αποδεικνύεται ότι ακόμη και 39 λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα παιδιά, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

Η αποκαλυπτική έρευνα

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο JAMA Network Open, οι ερευνητές παρακολούθησαν 100 παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών που ζούσαν στη Νέα Ζηλανδία. Πήγαιναν εναλλάξ για μια εβδομάδα για ύπνο μια ώρα νωρίτερα και μια ώρα αργότερα. Με μια εβδομάδα σε κανονική ώρα στο ενδιάμεσο.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο, αξιολόγησαν μαζί με τους γονείς τους τις διαταραχές και την εξασθένηση του ύπνου τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια έρευνα σχετικά με την ποιότητα ζωής των παιδιών που σχετίζεται με την υγεία τους.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη κοιμόντουσαν τακτικά μεταξύ οκτώ και 11 ωρών τη νύχτα και θεωρούνταν γενικά υγιή. Μετά από μία εβδομάδα που έλαβαν 39 λεπτά λιγότερου ύπνου ανά νύχτα, ανέφεραν χαμηλότερη γενική ευεξία και ικανότητα να ανταπεξέλθουν στο σχολείο.

Η μελέτη κάλυψε πολλές πτυχές της ευημερίας. Συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του πώς αισθάνονταν τα παιδιά σωματικά και ψυχολογικά, στις σχέσεις τους με τους γονείς και τους συνομηλίκους τους και πώς αισθάνονταν για το σχολείο.

Η αξιολόγηση περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το αν τα παιδιά αισθάνονταν ότι ήταν σε θέση να προσέχουν στο σχολείο και αισθάνονταν σωματικά σε φόρμα. Καθώς και αν είχαν ενέργεια για να διασκεδάσουν και να περάσουν χρόνο με τους φίλους τους.

Δεν ήταν όλα τα παιδιά σε θέση να μειώσουν τον ύπνο τους κατά μία ολόκληρη ώρα. Όποια ποσότητα και αν μείωσαν, προκάλεσε μείωση στην ευημερία τους. Και οι επιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες εάν οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχαναν μισή ή περισσότερες ώρες ύπνου.

Βάζουμε προτεραιότητα στον ύπνο

Η συμβουλή των επιστημόνων στις οικογένειες είναι να μην υποτιμούν την αξία του ύπνου. Δώστε του προτεραιότητα όσο είναι εφικτό. Μπορεί να είναι εύκολο να παραμερίσουμε λίγο χαμένο ύπνο. Αλλά ο λιγότερος καλής ποιότητας ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση περισσότερων «λιχουδιών».

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να επωφεληθεί από περισσότερο ύπνο, ξεκινήσετε από μικρά βήματα και να μετακινήσετε την ώρα του ύπνου ακόμη και κατά 15 λεπτά προς τα πίσω.

Και η ποιότητα είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Για πιο ξεκούραστο ύπνο, τα παιδιά πρέπει να έχουν την ίδια ώρα ύπνου κάθε βράδυ (ακόμη και τα Σαββατοκύριακα). Είναι σημαντικό να κλείνουν τις οθόνες τους 30 λεπτά πριν από τον ύπνο και να ακολουθούν μια ρουτίνα ύπνου.

Ορισμένες οικογένειες μπορεί να δίνουν προτεραιότητα στη ρουτίνα του μπάνιου, των βιβλίων και του ύπνου για τα μικρότερα παιδιά, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά και ακόμη και οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από την τήρηση ενός προγράμματος που ειδοποιεί τον εγκέφαλο και το σώμα ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστούν.