Πολλοί γονείς προσπαθούν να ανταποκρίνονται με κατανόηση και υπομονή, με τρόπους που είναι στοργικοί και προωθούν την ανάπτυξη, όταν τα παιδιά τους ξεσπούν. Βιώνουν τύψεις, ακόμη και αυτοκατηγορίες και ενοχές όταν, μερικές φορές, αντιδρούν θυμωμένα και τιμωρητικά αντί για τους τρόπους που σκοπεύουν.

«Αν τα καταφέρνετε σωστά στο 80% των περιπτώσεων, τα πάτε περίφημα. Αν το πετυχαίνετε σωστά στο 100% των περιπτώσεων, θα καλέσουμε έναν ιερέα και θα συζητήσουμε για την αγιότητα», λένε οι ψυχοθεραπευτές.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Ποια είναι η δική σας γλώσσα αγάπης;

Αυτό συνήθως προκαλεί γέλιο και εκφράσεις εκτίμησης για την κατανόηση. Ωστόσο όλοι οι γονείς αναρωτιούνται πώς μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα.

Αυτόματη vs. σκόπιμη επεξεργασία (Σκέφτομαι γρήγορα και αργά)

Ο βραβευμένος με Νόμπελ ψυχολόγος Ντάνιελ Κάνεμαν υποστηρίζει ότι τα αυτόματα (γρήγορα, χωρίς επίγνωση) συστήματα του εγκεφάλου μας σχηματίζουν αποδόσεις, «αυτό που βλέπετε είναι το μόνο που υπάρχει».

Όταν εμείς ως γονείς παλεύουμε με προβληματικές συμπεριφορές, αυτό που «βλέπουμε» είναι το ξέσπασμα και όχι τι το προκαλεί. ρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για τα σκόπιμα εγκεφαλικά μας συστήματα (αργά, συνειδητά) να καταγράψουν και να λάβουν υπόψη τους αυτό που δεν βλέπουμε ή βλέπουμε αμυδρά.

Ο Kahneman τονίζει ότι η ικανότητά μας να κάνουμε αυτού του είδους τη σκόπιμη προσπάθεια απαιτεί συγκέντρωση και ενέργεια και επηρεάζεται από το πόσο κουρασμένοι, πεινασμένοι ή αφηρημένοι είμαστε.

Η «επιβράδυνση των πραγμάτων» μπορεί να περιλαμβάνει την απομάκρυνση ή το διάλειμμα (έστω και για λίγα λεπτά), τη βόλτα, ή να πει στο παιδί ή τον έφηβο «θα μιλήσουμε γι’ αυτό και θα υπάρξουν συνέπειες, αλλά θέλω πρώτα να ηρεμήσω».

Αυτοφροντίδα

Είναι σημαντικό να κάνετε πράγματα που θα σας βοηθήσουν να είστε λιγότερο κουρασμένοι, πεινασμένοι ή αγχωμένοι όταν χρειάζεται να καταβάλετε προσπάθεια για να ενεργήσετε πιο συνειδητά και λιγότερο αυτόματα.

Το να βρούμε τρόπους να κοιμηθούμε περισσότερο, να τρώμε πιο τακτικά και υγιεινά και να ασχολούμαστε με πιο ευχάριστες δραστηριότητες είναι συχνά σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους γονείς.

Αλλά το σχεδόν αδύνατο δεν είναι το ίδιο με το αδύνατο. Και ακόμη και μικρά βήματα προς την αυτοφροντίδα μπορούν να κάνουν ουσιαστική διαφορά.