Αν ανησυχείτε για το αν τα παιδιά σας τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, προσπαθήστε να αφιερώσετε 10 λεπτά επιπλέον μαζί τους στο τραπέζι την ώρα του φαγητού.

Όταν οι οικογένειες αφιέρωναν περίπου 10 λεπτά περισσότερο χρόνο στο δείπνο, τα παιδιά έτρωγαν «σημαντικά» περισσότερα φρούτα και λαχανικά, που αντιστοιχούσαν σε επιπλέον επτά κομμάτια φρούτων και λαχανικών – μία μερίδα – δείχνει μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων.

Επίσης, το γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν διαθέσιμα σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς μπορεί να διευκόλυνε τα παιδιά να φάνε περισσότερα κατά τη διάρκεια του επιπλέον χρόνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι για να κάνετε το παιδί να διευρύνει τους… διατροφικούς του ορίζοντες

Η επιπλέον μερίδα ήταν περίπου 100 γραμμάρια – 2/3 του φλιτζανιού – ή το ισοδύναμο ενός μεσαίου μήλου, ανέφερε η μελέτη. Σε αυτό το πείραμα, τα 10 επιπλέον λεπτά αντιστοιχούσαν σε αύξηση κατά 50% σε σχέση με τα συνήθη 20 λεπτά που συνήθως αφιέρωναν οι συμμετέχοντες για να φάνε το δείπνο τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Πρέπει να εξετάσουμε νέους τρόπους για να παρατείνουμε τα οικογενειακά γεύματα έτσι ώστε όλοι να τα απολαμβάνουν και στη συνέχεια να τσιμπολογούν τα επιπλέον φρούτα και λαχανικά τους», λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεκάδες προηγούμενες μελέτες για να προσδιορίσουν ποιοι παράγοντες κατεύθυναν τα παιδιά προς πιο υγιεινά τρόφιμα κατά τη διάρκεια των οικογενειακών δείπνων. 

Περισσότερη ώρα στο τραπέζι, πιο υγιεινή διατροφή

Το κλείσιμο της τηλεόρασης, το πρότυπο υγιεινής διατροφής των γονέων, η προσφορά τροφίμων υψηλής ποιότητας, η συμμετοχή των παιδιών στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα, η δημιουργία θετικού κλίματος και η προσθήκη χρόνου στο γεύμα βοήθησαν, σύμφωνα με την ανάλυση

Πενήντα ζευγάρια γονέωνπαιδιών (ένα παιδί, ένας γονέας) με παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών, έτρωγαν δύο γεύματα την εβδομάδα σε ένα «ουδέτερο, φιλικό» δωμάτιο με ένα τραπέζι, δύο καρέκλες, το φαγητό και εξοπλισμό βίντεο στο ταβάνι που εστίαζε σε κάθε έναν από τους δύο συμμετέχοντες.

Δεν τους είπαν τον ακριβή σκοπό της μελέτης, παρά μόνο ότι οι ερευνητές ενδιαφέρονταν για μια καλύτερη κατανόηση των οικογενειακών γευμάτων. Έφαγαν τυπικό γερμανικό δείπνο με ψωμί σε φέτες, αλλαντικά και τυριά, καθώς και κομμάτια λαχανικών και φρούτων σε μέγεθος μπουκιάς.

Το επιδόρπιο ήταν είτε πουτίγκα σοκολάτας είτε γιαούρτι φρούτων και μπισκότα. Τα παιδιά είχαν επίσης νερό και ένα ζαχαρούχο ποτό. Κάθε οικογένεια έφαγε το δείπνο και στις δύο συνθήκες – 20 λεπτά και 30 λεπτά. Και οι ερευνητές συνέκριναν τις εμπειρίες μέσα σε κάθε οικογένεια. Το μόνο πράγμα που διέφερε μεταξύ των δύο γευμάτων ήταν η διάρκεια.

Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν τη συγκεκριμένη πρόθεση της μελέτης, οπότε οι ερευνητές δεν τους είπαν πόσο χρόνο είχαν για να φάνε. Αντ αυτού, όταν ξεκινούσε κάθε γεύμα, είπαν στους συμμετέχοντες μόνο πότε θα έφερναν επιδόρπιο, γεγονός που έκανε τη διαφορά χρόνου λιγότερο αισθητή.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι ο χρόνος που περνάτε μαζί και απολαμβάνετε ένα γεύμα μαζί θα έχει σίγουρα διατροφικό αντίκτυπο, αλλά και πολλά άλλα θετικά αποτελέσματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τακτικά οικογενειακά δείπνα κάνουν καλό στον εγκέφαλο, το σώμα και την ψυχική υγεία των νέων και των ενηλίκων. Όταν η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη, χαλαρωτική και παιχνιδιάρικη, τα παιδιά θα θέλουν να μείνουν περισσότερο.