Εάν έπρεπε να επιλέξουμε 5 τρόφιμα ανάμεσα στα πολλά που μας κάνουν καλό στην εγκυμοσύνη αυτά θα ήταν σίγουρα τα ακόλουθα. Κι αυτό διότι τα τρόφιμα αυτά μας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη γενικά, αλλά πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής περιόδου.

 

 

Διαβάστε επίσης: Να γιατί πρέπει να δίνουμε στα παιδιά την αμέριστη προσοχή μας

 

 

 

 

5 τρόφιμα που μας κάνουν καλό στην εγκυμοσύνη

 

 

#1 Άπαχο κρέας

 

Σίγουρα γνωρίζετε ότι το κρέας είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη στην εγκυμοσύνη ενώ τόσο το μοσχαρίσιο όσο και το χοιρινό είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες αυξάνονται σημαντικά, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος του εμβρύου. Έτσι, πλέον χρειάζεστε καθημερινά τη διπλάσια περίπου πρωτεΐνη από ό,τι χρειαζόσασταν πριν μείνετε έγκυος. Αλλά και ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός. Εάν δεν λαμβάνετε την απαιτούμενη ποσότητα, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και μη φυσιολογικού βάρους του μωρού.

Επιπλέον, ο σίδηρος είναι για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και επομένως για την αποφυγή αναιμίας. Στην εγκυμοσύνη, ο όγκος του αίματος αυξάνεται, γι’ αυτό και η καθημερινή πρόσληψη σιδήρου θα πρέπει επίσης να διπλασιαστεί.

Τέλος, το κρέας προσφέρει βιταμίνη Β6, που βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών αλλά και του εγκεφάλου του μωρού, ενώ συμβάλλει στον περιορισμό της πρωινής ναυτίας, και βιταμίνη Β12, που είναι απαραίτητη για το νευρικό σύστημα τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

 

 

 

#2 Φρέσκα φρούτα

 

 

Πίνοντας ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού κάθε πρωί, εξασφαλίζετε στον οργανισμό το δικό σας και του μωρού σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το φυλλικό οξύ, το κάλιο και, βέβαια, η βιταμίνη C.

Γενικότερα, συστήνεται η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου, διότι έτσι κερδίζετε τις φυτικές ίνες που περιέχει και επιπλέον η απορρόφηση των υδατανθράκων γίνεται πιο αργά, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι καλό να προτιμάτε μια ποικιλία φρούτων με διαφορετικά χρώματα, γιατί μόνο έτσι θα είστε σίγουρες ότι θα προσλαμβάνετε και διαφορετικές βιταμίνες. Μη ξεχνάτε ότι πολύ ωραίο σνακ μπορούν να είναι και τα αποξηραμένα φρούτα.

 

 

 

#3 Βρόμη

 

Είναι η ιδανική τροφή για το πρωινό σας, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης και βιταμίνης Β6.

 Οι φυτικές ίνες που περιέχει η βρόμη είναι απαραίτητες για να διατηρείτε την ενεργητικότητά σας όλη μέρα. Εάν, μάλιστα, υποφέρετε από πρωινές ναυτίες, η κατανάλωση βρόμης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, αφού έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε -ή ακόμη και να προλάβετε- ένα ακόμα συνηθισμένο πρόβλημα που προκύπτει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τη δυσκοιλιότητα.

Τέλος, η βρόμη περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως βιταμίνες Β1 και Β6, στοιχεία πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εμβρύου.

 

 

 

#4 Πράσινη σαλάτα

 

Τα λαχανικά που έχουν μεγάλα φύλλα σε σκούρο πράσινο χρώμα -όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, αλλά και το λάχανο- είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

 Μια μεγάλη πράσινη σαλάτα είναι το καλύτερο συνοδευτικό για κάθε κυρίως γεύμα στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Ο λόγος είναι ότι -πέρα από τα αντιοξειδωτικά- τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη της όρασης του μωρού αλλά και στην υγεία των οστών και του δέρματος. Καλό θα ήταν να συνδυάζονται με καλή πηγή βιταμίνης C, για να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν.

 

 

 

#5 Ξηροί καρποί

 

Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ω-3, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως το απαραίτητο για εσάς και το μωρό σας μαγνήσιο.

 Μια μικρή χούφτα ξηροί καρποί είναι το καλύτερο σνακ που μπορείτε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και όχι μόνο). Αυτή την περίοδο ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από 450 mg μαγνησίου καθημερινά, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό αλλά και να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Υπολογίστε ότι μισό φλιτζάνι αμύγδαλα περιέχουν περίπου 200 mg μαγνησίου, δηλαδή καλύπτει το 25% της ημερήσιας ποσότητας που χρειάζεστε. Και βέβαια, όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω-3, που είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλο του μωρού, ενώ σας εφοδιάζουν με μαγνήσιο και ψευδάργυρο.