O πρώτος χρόνος της ζωής του παιδιού σας είναι γεμάτος με συναρπαστικές στιγμές – τα πρώτα χαμόγελα, τα πρώτα γέλια της κοιλιάς, ίσως ακόμη και τα πρώτα του βήματα.

Αλλά οι γονείς έχουν πολλά να περιμένουν με ανυπομονησία και στο δεύτερο έτος με το νήπιο.

Μόλις αρχίσουν να κινούνται ελεύθερα, τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο για πρώτη φορά μόνα τους και μαθαίνουν συνεχώς νέες δεξιότητες – όπως η επίλυση προβλημάτων – στην πορεία.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Όταν παίζουν (μαζί) αποκτούν ενσυναίσθηση

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η γνωστική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους του παιδιού περιλαμβάνει νέες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων όπως,

  • Εύρεση αντικειμένων ακόμη και όταν είναι κρυμμένα κάτω από δύο ή τρία καλύμματα
  • Ταξινόμηση με βάση τα σχήματα και τα χρώματα
  • Φανταστικό παιχνίδι

Οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση αυτών των δεξιοτήτων μέσω του παιχνιδιού. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο ή να απαιτεί δημιουργικότητα επιπέδου Pinterest.

Δείτε μερικές εύκολες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων των νηπίων μέσω του παιχνιδιού.

Παζλ

Τα παζλ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαμορφώσετε το μοντέλο επίλυσης προβλημάτων. Το να παρακολουθείτε το νήπιο να επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο τα κομμάτια ταιριάζουν στο χώρο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσετε αυτές τις δεξιότητες, καθώς και να υποστηρίξετε την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας.

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να παρέμβετε ή να αμφισβητήσετε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας προσπαθεί να προσαρμόσει τα κομμάτια. Δίνοντας λεκτικές συμβουλές και αφήνοντάς το να το κάνει μόνο του, του δίνετε επίσης ανεξαρτησία και βοηθάτε στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του.

Δημιουργικό κρυφτό

Αντί να κρυφτείτε εσείς ή το παιδί σας, δοκιμάστε να πάρετε ένα αγαπημένο σας παιχνίδι και να το κρύψετε κάτω από μια κουβέρτα ή ένα κουυί. Βάζοντας το νήπιο να δείξει για να μαντέψει πού κρύβεται το αντικείμενο παρέχει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για να διασκεδάσετε και να ενισχύσετε τη σχέση σας.

Η απόκρυψη πολλαπλών αντικειμένων σε όλο το σπίτι επιτρέπει εκτεταμένο παιχνίδι και μπορεί να ενταθεί σε κυνήγι θησαυρού καθώς μεγαλώνουν και αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία στο παιχνίδι.

Στοίβαγμα

Ο συνδυασμός αντισυμβατικών αντικειμένων παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την εισαγωγή στις δεξιότητες οικοδόμησης. Πόσο ψηλός μπορεί να είναι ο πύργος σας πριν πέσει; Ποια σχήματα μπορούν να ισορροπήσουν μαζί; Μη φοβάστε να συνδυάσετε παιχνίδια και να χρησιμοποιήσετε ακόμη και κομμάτια μαζί για πιο δημιουργική διασκέδαση.

Ταίριασμα

Η δημιουργία βασικών δραστηριοτήτων αντιστοίχισης με μια ποικιλία παιχνιδιών και οικιακών αντικειμένων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσετε να αναπτύσσετε αυτές τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Η χρήση βασικών θεμάτων, όπως τα χρώματα, τα ζώα, τα σχήματα και οι κατηγορίες, είναι ένα εξαιρετικό και για τις γλωσσικές δεξιότητες. Η επέκταση σε κατηγορίες όπως τύπους οχημάτων και ομάδες τροφίμων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασχοληθεί το νήπιο με τα ενδιαφέροντά του.

Escape room

Το παιδί σας λατρεύει τα αυτοκίνητα, τα λούτρινα ζωάκια ή τις κούκλες; Δημιουργήστε ένα σενάριο διαφυγής για το αγαπημένο θέμα φανταστικού παιχνιδιού των παιδιών σας. Σκεφτείτε μαζί τους για το πώς να βγάλουν το παιχνίδι τους από την κατάσταση.