Εάν είστε νέα μαμά, πιθανότατα έχετε περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις όσον αφορά τον θηλασμό. Η διαδικασία γενικά αποκατάστασης μετά τον τοκετό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και η γυμναστική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να επιστρέψουν οι δείκτες του σώματός σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον, η σωματική άσκηση προσφέρει μια σειρά από οφέλη που μπορούν να συμβάλουν και στην ψυχική ευεξία. Ωστόσο, ίσως να είστε διστακτική να αθληθείτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ειδικά αν δεν έχετε τις σωστές πληροφορίες. Ας καταρρίψουμε λοιπόν σήμερα 2 κοινούς μύθους…

 

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να μιλά

 

 

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την άσκηση κατά τη διάρκεια του θηλασμού

 

Μύθος #1: Κάθε είδους άσκηση επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος

Συχνά υποστηρίζεται ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Η αλήθεια είναι πως μόνο με τις ασκήσεις υψηλής έντασης η παραγωγή του γάλακτος μπορεί να μειωθεί και τα επίπεδα γαλακτικού οξέος να αυξηθούν. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί να αλλάξει η γεύση του γάλακτος. Επομένως, χρειάζεται μόνο να μειώσετε την ένταση της άσκησης για να αποφύγετε τέτοιου είδους ταλαιπωρίες και όχι να αποφύγετε την άσκηση εντελώς.

 

Μύθος #2: Πρέπει να ξεκινήσετε την άσκηση αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας

Άλλος ένας κοινός μύθος είναι αυτός της άσκησης αμέσως μετά τον τοκετό. Αν και δεν είναι κακό να είστε σωματικά δραστήρια, αυτό θα εξαρτηθεί από τις ικανότητές σας και το πώς νιώθετε.

Μερικές γυναίκες, ειδικά εκείνες που ήδη έχουν έναν ενεργό τρόπο ζωής, συνεχίζουν τις προπονήσεις τους μόλις λίγες μέρες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, όσες κάνουν καθιστική ζωή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να κινούνται.

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από εσάς, το πώς νιώθετε και φυσικά το τι συνιστά ο γιατρό σας.

 

Ασκηθείτε σωστά

Σε αυτό το στάδιο, η άσκηση πρέπει να έχει κάποιους περιορισμούς. Μπορείτε βεβαίως όπως είπαμε να κάνετε γυμναστική, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπετε ποια είναι η φυσική σας ικανότητα και πώς πραγματικά μπορείτε να συνεχίσετε.

Δοκιμάστε αρχικά να κάνετε μέτρια σωματική δραστηριότητα ή μια ρουτίνα άσκησης χαμηλής έντασης. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να επαναλάβετε τις συνήθειές σας ή να αρχίσετε να εφαρμόζετε νέες. Μπορείτε να επιλέξετε ήπιες- κοινές σωματικές δραστηριότητες, όπως το να κάνετε μια βόλτα, να κολυμπήσετε, να κάνετε ποδήλατο, να συμπεριλάβετε το pilates και τη γιόγκα στη ρουτίνα σας ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως όπως και να έχει, δεν πρέπει να ξεκινήσετε οτιδήποτε μόνη σας χωρίς ιατρική άδεια. Παραμείνετε σε συνεχή επαφή με τον γιατρό σας και εκείνος θα σας δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσετε την άσκηση όταν είναι η κατάλληλη στιγμή.