Το να κάνεις κάτι που ωφελεί κάποιον άλλον, όταν δεν απαιτείται και χωρίς να περιμένεις τίποτα ως αντάλλαγμα – αυτό λέγεται καλοσύνη. Τα μικρότερα παιδιά σκέφτονται τέτοια πράγματα με βάση τις συνέπειές τους, όχι με βάση τις προθέσεις ή την ηθική.

Μπορεί να έχετε δει νήπια να τρέχουν για να μοιραστούν ένα παιχνίδι ή ένα γλυκό για να παρηγορήσουν ένα συνομήλικό τους που κλαίει. Τι κάνουν στη συνέχεια; Συνήθως στέκονται κοντά για να δουν αν αυτό λειτούργησε.

Συνήθως, μαλακώνουν και φαίνονται ικανοποιημένα. Είναι σαν να ξέρουν ότι είναι καλύτερο να δίνεις παρά να παίρνεις. Και αυτό ακριβώς λέει η επιστήμη της καλοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: 5 φράσεις που οι παιδοψυχολόγοι λένε να αποφεύγουμε

Μια μεταανάλυση από το KindLab του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι η εκτέλεση πράξεων καλοσύνης βελτιώνει την ευημερία του δότη περισσότερο από ό,τι την ευημερία του δέκτη. Κάνει καλό στο σώμα και ανοίγει το δρόμο για να είναι πιο αποτελεσματικές όλες οι σημαντικές κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες της παιδικής ηλικίας. 

Πώς να καλλιεργήσετε την καλοσύνη

Σκεφτείτε και στη συνέχεια μιλήστε συχνά για την καλοσύνη ως κάτι που μπορεί να γίνει κάθε μέρα. Πώς φαίνεται η καλοσύνη σε κάποιον άλλον; Πώς αισθάνεται κανείς όταν είναι ευγενικός; Πώς αισθάνεστε όταν είστε ο αποδέκτης της καλοσύνη, ειδικά όταν σας εκπλήσσει;

Καθώς απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις για τον εαυτό σας, θα μπορείτε να βοηθήσετε καλύτερα τα παιδιά σας να βρουν τις λέξεις για να περιγράψουν τις δικές τους εμπειρίες καλοσύνης.

Η καλοσύνη είναι σαν το χασμουρητό, είναι κοινωνικά μεταδοτική. Όταν οι ενήλικες είναι πραγματικά ευγενικοί μεταξύ τους, τα παιδιά τείνουν να αισθάνονται άνετα και να ρυθμίζονται συναισθηματικά περισσότερο.

Όταν τα παιδιά τη βλέπουν γύρω τους και την ακούνε να συζητιέται ως αξία, γίνεται ξεκάθαρο ότι η καλοσύνη αναμένεται και εκτιμάται μέσα στην οικογένεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να την κάνουμε στόχο της οικογενειακής ζωής. Φυσικά, θα υπάρχουν φορές που μπορεί να αστοχείτε, αλλά η πρόθεση μετράει πολύ στην καλοσύνη.

Χρησιμοποιήστε τη λογοτεχνία για να εξερευνήσετε πράξεις και ιστορίες για την καλοσύνη. Καθώς διαβάζετε στα παιδιά, προσποιηθείτε ότι δεν γνωρίζετε ήδη αυτά τα μαθήματα. Κάντε ερωτήσεις όπως: «Αναρωτιέμαι, τι θα συμβεί στη συνέχεια;» ή «Πώς νομίζεις ότι αισθάνονται οι χαρακτήρες όταν είναι καλοί μεταξύ τους;».