Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη είναι να επισκέπτεστε φυσικά το γιατρό σας για τις απαραίτητες εξετάσεις. Μέσω της επαφής μαζί του, πέραν του ότι θα είστε ήρεμη πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία του μωρού και τη δική σας, θα έχετε και τις κατάλληλες απαντήσεις σε κάθε σας ερώτημα.

Τι επιπλέον είναι ωφέλιμο να κάνετε;

 

 

Διαβάστε επίσης: Λιποβαρής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Οι κίνδυνοι που διατρέχετε

 

 

Για μια υγιή εγκυμοσύνη

 

 

Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα

Σε αυτή τη φάση είναι καλό να παρακολουθείτε τις αλλαγές στο βάρος σας και να συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα προσαρμόσετε τη διατροφή και τις συνήθειές σας αναλόγως.

Η ουσία με τη διατροφή σας είναι να μην καταλήγετε σε υπερβολές αφού η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ναι μεν φυσιολογική, ωστόσο πρέπει να έχει και τα όριά της καθώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία τη δική σας μα και του μωρού.

 

 

Κάντε γυμναστική

Η άσκηση δυναμώνει και τονώνει τους μυς, ανακουφίζει το στρες και μας ανεβάζει τη διάθεση. Ακούστε το σώμα σας, επιλέξτε κάτι που σας ταιριάζει και ποτέ μην το παρακάνετε, ειδικά αν δεν αθλούσασταν προηγουμένως.

Η γιόγκα είναι μια ήπια μορφή άσκησης που πολλοί ειδικοί συνιστούν στην  εγκυμοσύνη. Ανεξάρτητα βέβαια από το τι θα αποφασίσετε να κάνετε, συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό- εκπαιδευτή και αποφύγετε δυνητικά επικίνδυνα αθλήματα.

 

 

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μόνη πηγή διατροφής για το μωρό σας είστε εσείς. Υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, κάνετε ένα μεγάλο δώρο σε εσάς και στους δυο σας. Από τη διατροφή σας δεν πρέπει να λείπουν τρόφιμα που περιέχουν:

 

 

Ασβέστιο

Τα οστά του μωρού αρχίζουν να σχηματίζονται μεταξύ της τέταρτης και της έκτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Το ασβέστιο επομένως είναι απαραίτητο και ενδεικτικά μπορείτε να το λάβετε από:

  • Το γάλα
  • Το μπρόκολο
  • Τα προϊόντα σόγιας
  • Το σουσάμι
  • Το σπανάκι

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ποιότητα και την ποσότητα της πρόσληψης των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς ορισμένα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

 

 

Πρωτεΐνες

Μαζί με το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες είναι άλλο ένα σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού σας.

Προτιμήστε:

  • Φρέσκα ψάρια
  • Βραστά αυγά
  • Ψητό κρέας
  • Παστεριωμένο τυρί και σόγια

 

Βιταμίνες

Προσπαθήστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Θα σας προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

 

Υδατάνθρακες

Το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ψωμί είναι μερικές πηγές υδατανθράκων που μας γεμίζουν ενέργεια. Η κατανάλωση ψωμιού και ζυμαρικών ολικής αλέσεως και καστανού ρυζιού είναι ακόμη πιο ευεργετική επειδή περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν, μεταξύ άλλων, στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, μια κοινή ενόχληση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Επιπλέον, κάθε μαμά χρειάζεται:

 

  • Φολικό οξύ
  • Σίδηρο
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

 

 

Ηρεμία και θετικές σκέψεις: Τα «κλειδιά» της ευτυχίας για μωρό και μαμά

 

Καθώς το μωρό μεγαλώνει μέσα στην κοιλίτσα σας, λαμβάνει συνεχώς μηνύματα από εσάς. Δεν είναι μονάχα οι ήχοι από το χτύπο της καρδιάς σας ή από τη μουσική που παίζετε για εκείνο κοντά στην κοιλίτσα σας.

Χημικά σήματα περνούν επίσης μέσω του πλακούντα σε εκείνο, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών σημάτων της θλίψης, κάνοντας το μωρό να ταυτίζεται με τη συναισθηματική σας κατάσταση.

Ιδανικά, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της κύησης κατά το οποίο αναπτύσσονται ισχυροί δεσμοί ανάμεσα σε εσάς και μωρό σας, είναι καλό να παραμένετε ήρεμη, να αποφεύγετε στρεσογόνες καταστάσεις μα και αρνητικά συναισθήματα.

Έτσι, επιτρέπετε στον εαυτό σας να χαρεί την περίοδο της εγκυμοσύνης και φυσικά στο μωράκι σας να αναπτυχθεί σωστά.