Τα παιδιά σήμερα περνούν πραγματικά πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες. Ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν για την ανάπτυξη των παιδιών τους, ενώ άλλοι το θεωρούν κάτι το φυσιολογικό, δεδομένης της τεχνολογικής προόδου.

Μερικά από τα προβλήματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν οι οθόνες στα μάτια περιλαμβάνουν τη θολότητα, την οπτική κόπωση και την ξηροφθαλμία (επειδή δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους τόσο συχνά όταν κοιτάζουν μια οθόνη).

Αμερικανική έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι το 80% των παιδιών ηλικίας 10 έως 17 ετών ανέφερε αίσθημα καύσης, φαγούρα ή κουρασμένα μάτια μετά τη χρήση οθονών.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 3+1 πράγματα που μπορεί να του κόβουν την όρεξη

Επιπλέον, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπτώματα αυξάνονται μετά από δύο έως τέσσερις ώρες καθημερινής χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση, αν και οι οθόνες μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις στα μάτια των παιδιών, υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν να μειώσετε ή να προλάβετε τη ζημιά.

Τι να βάλετε στη διατροφή των παιδιών για να προστατεύσετε τα μάτια του

Η λουτεΐνη είναι μια φυσική ένωση γνωστή και ως «βιταμίνη των ματιών». Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του οφθαλμικού ιστού από τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί από το φως, λειτουργώντας σαν προστατευτικό φίλτρο.

Στον οργανισμό μας, βρίσκεται σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, νεύρα), αλλά έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην περιοχή της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς.

Η ωχρά κηλίδα είναι το κιτρινωπό σημείο κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καθαρή, λεπτή κεντρική όραση.

Τα επίπεδα λουτεΐνης στα μάτια μας εξαρτώνται από τη διατροφική πρόσληψη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δηλαδή, το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του και πρέπει να την προσλαμβάνεουμε μέσω της διατροφής.

Mπορείτε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης με μια διατροφή πλούσια σε σκούρα πράσινα ή κίτρινα/πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως μαϊντανό, σπανάκι, λάχανο, καλαμπόκι, από φιστίκια και κρόκο αυγού.

Η λουτεΐνη είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι η συμπερίληψη καλών λιπαρών, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως dressing σαλάτας με αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βελτιώσει την απορρόφησή τους.

Παρόλο που τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης, ο κρόκος του αυγού είναι συνολικά καλύτερη πηγή λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.