Κατά την παιδική ηλικία, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που το κάθε παιδί καλείται να αντιμετωπίσει. Καταστάσεις που μπορεί να το τρομάζουν, ντροπαλότητα ή γεγονότα που το καθιστούν νευρικό. Έτσι, αντιδρά με κλάμα, θυμό ή άλλους έντονους τρόπους που το βοηθούν να απελευθερώσει την ένταση που του προκαλεί το άγχος που νιώθει.

Μια ευρέως διαδεδομένη τεχνική χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους είναι οι ασκήσεις αναπνοής. Τι γίνεται όμως όταν αυτή δεν λειτουργεί για το παιδί μας;

Διαβάστε επίσης: Αδέλφια: Πώς θα κρατήσετε τις ισορροπίες ανάμεσά τους

Χαλαρώνουμε με απλούς και ευχάριστους τρόπους

Για να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει καταστάσεις άγχους και να νιώσει πιο ήρεμο:

Πείτε του να σκεφτεί ένα πολύ όμορφο μέρος

Οι οπτικοποιήσεις είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωση του άγχους.

Ξαπλώστε μαζί στο κρεβάτι ή στο πάτωμα με κλειστά μάτια και ζητήστε από το παιδί να φανταστεί ένα πολύ ήρεμο και όμορφο μέρος.

Αρχίστε να περιγράφετε εσείς το δικό σας γαλήνιο μέρος: πώς μυρίζει, πώς ο άνεμος κινεί τα φύλλα, πώς νιώθετε εκεί ώστε να βοηθήσετε το παιδί να δημιουργήσει μια εικόνα αν δυσκολεύεται.

Αγγίξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας

Το να αγγίζουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας μπορεί να μας χαλαρώσει διότι φέρνουμε το κεφάλι κάτω από το επίπεδο της καρδιάς (ανεστραμμένη θέση του σώματος), γεγονός που μας βοηθάει να ηρεμήσουμε, κάνοντας πιο ομαλή την απόκριση του σώματός μας στο στρες, είτε το κάνουμε όρθιοι είτε καθιστοί.

Δοκιμάστε τη στάση της γιόγκα «downward dog pose»

Αυτή η στάση γιόγκα ενεργοποιεί τους μύες του χεριού, των ποδιών και του κορμού και το τέντωμά τους καίει σταδιακά το πολύ σάκχαρο που υπάρχει στο αίμα όταν νιώθουμε άγχος.

  • Γονατίστε στα τέσσερα (τα χέρια να βρίσκονται στο άνοιγμα των ώμων και τα γόνατα στο άνοιγμα των γοφών).
  • Στη συνέχεια, βάζοντας δύναμη στα δάχτυλα των ποδιών σας, ανασηκωθείτε, σχηματίζοντας ένα «Λ» με το σώμα σας. Τώρα, τα χέρια και τα πόδια σας είναι τεντωμένα, οι παλάμες σας ακουμπούν κάτω και το κεφάλι είναι ανάμεσα στα χέρια και κοιτάει προς τα κάτω.
  • Μην κατεβάσετε τις φτέρνες σας μέχρι να τεντωθεί καλά η σπονδυλική σας στήλη. Βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε και εσείς και το παιδί βαθιά και ήρεμα σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.
  • Επιστρέψτε αργά στην προηγούμενη θέση σας.

Τι θα λέγατε για ένα ζεστό μπάνιο;

Ποιος δεν βρίσκει ένα ζεστό μπάνιο χαλαρωτικό; Μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γυρίζεις σπίτι και να μπαίνεις στην μπανιέρα.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά! Αν είναι νευρικά, το ζεστό νερό τα βοηθά να χαλαρώσουν. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε τα παιχνίδια του στο μπάνιο και να περάσετε καλά ενώ χαλαρώνετε.

Και βέβαια, μια κούπα ζεστή σοκολάτα…

Παρά τη ζέστη, ένα φλιτζάνι κακάο ή ζεστή σοκολάτα, μπορεί να μεταφέρει «γλύκα» και ηρεμία στο παιδί…