Στην εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο το σώμα που αλλάζει. Αλλάζει και η… καρδιά, ανοίγοντας μέσα μας ένα παράθυρο σε πολλά και καινούργια συναισθήματα. Είναι μια περίοδος κατά την οποία μια λέξη ή ένα βλέμμα μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση. Σε κλάσματα δευτερολέπτου δε, ένα χαμόγελο ή μια χειρονομία μπορεί να να μας κάνει να ξεσπάσουμε σε γέλια.

Τι ακριβώς λοιπόν μας συμβαίνει;

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Τι ακούει το μωρό μέσα στην κοιλιά σας;

 

«Γιατί τη μια στιγμή κλαίω και την άλλη γελάω»;

Η απάντηση βρίσκεται σε μια και μόνο λέξη: ορμόνες!

Στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά 100%. Τα οιστρογόνα σχετίζονται με τη χημική ουσία σεροτονίνη – γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας». Αν και δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς αλληλεπιδρούν αυτά τα δύο μεταξύ τους, έχει αποδειχθεί ότι οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων προκαλούν άγχος κι ευερεθιστότητα.

Η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνεται επίσης γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τους πρώτους 3 μήνες. Σε αντίθεση με τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη σχετίζεται με τη χαλάρωση. Αλλά, για κάποιες γυναίκες αυτό μπορεί να σημαίνει κούραση, ακόμη και θλίψη.

Άλλες αιτίες των συναισθηματικών αλλαγών στην εγκυμοσύνη

Ανησυχία για το παιδί

Συχνά ενόσω αναμένετε το μωρό σας, μπορεί να ανησυχείτε έντονα για εκείνο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική σας σταθερότητα και να σας αποσπάσει την προσοχή ακόμη και από τη δική σας προσωπική φροντίδα.

Σωματικές αλλαγές και δυσφορία

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βιώνουν σωματική δυσφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως πόνους, δυσκοιλιότητα, τάση για έμετο. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική υγεία.

Επιπλέον, οι τόσες αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να σας επηρεάσουν αρνητικά.

Εξάντληση

Είτε από τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης είτε από το άγχος, ορισμένες γυναίκες αισθάνονται συχνά πολύ κουρασμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυρίως λόγω της έλλειψης ύπνου. Η εξάντληση έχει βαθιά επίδραση στη διάθεση και κατά κανόνα πυροδοτεί τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

Για τη διαχείριση των έντονων συναισθημάτων

Για να επαναφέρετε την ισορροπία στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, φροντίστε να:

  • Κοιμάστε καλά και επαρκώς. Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ) μπορεί να υποστηρίξει τη συναισθηματική σταθερότητα. Επιλέξτε την πιο άνετη θέση για εσάς και το μωρό σας και καθιερώστε ρουτίνες χαλάρωσης που προάγουν την ξεκούραση όπως το να ακούσετε μια χαλαρωτική μουσική ή να διαβάσετε ένα βιβλίο πριν κοιμηθείτε.
  • Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες. Έτσι, προστατεύετε εσάς και το μωρό σας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.
  • Συνεχίσετε την ήπια άσκηση. Αν κάνετε ένα άθλημα, συνεχίστε το προσαρμόζοντάς το αναλόγως. Αν πάλι όχι, απλά περπατήστε έστω για λίγη ώρα κάθε μέρα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε χαλαρωτικές στάσεις γιόγκα, όπως η ακόλουθη:

«Agnistambhasana»

Η στάση «από τους αστραγάλους μέχρι τα γόνατα» μπορεί να αφαιρέσει την πίεση από τη μέση και τη σπονδυλική σας στήλη και να προκαλέσει ένα ήπιο τέντωμα στην πυελική ζώνη. Είναι επίσης μια εξαιρετική στάση για τις μαμάδες που νιώθουν πόνους στο πόδι.

  • Καθίστε ήρεμα και αναπαυτικά στο στρωματάκι (τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα)
  • Λυγίστε το δεξί πόδι και βάλτε το κάτω από το αριστερό σας γόνατο
  • Στη συνέχεια, λυγίστε και τοποθετήστε το αριστερό σας πόδι πάνω από το δεξί (σαν να κάθεστε οκλαδόν)
  • Φέρτε τις παλάμες σας στα γόνατά σας ή σε μια θέση προσευχής κοντά στην καρδιά σας
  • Ξεκουραστείτε σε αυτή τη στάση παίρνοντας ήρεμες, βαθιές αναπνοές
  • Αλλάξτε πόδια και επαναλάβετε

Τελικά…

Κάντε αυτήν την περίοδο με μεγαλύτερη συχνότητα ό,τι σας ευχαριστεί! Από το να φάτε το αγαπημένο σας φαγητό μέχρι το να κάτσετε απλά στον καναπέ και να δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες, αυξήστε τη συχνότητα των δραστηριοτήτων που σας γεμίζουν. Και μην ξεχνάτε: Ό,τι νιώθετε είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτή είναι ακόμη μια περίοδος στη ζωή σας που θα περάσει γρήγορα και σε κάθε περίπτωση σας αξίζει να τη χαρείτε με κάθε τρόπο.