Το πρόβλημα είναι ότι τα σημερινά βασίζονται στη βοήθεια ενός iPad, ενός smartphone ή μιας τηλεόρασης για να καταπνίξουν τη πλήξη τους. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι εύκολο να αποσπάσετε την προσοχή ενός παιδιού που γκρινιάζει με μια οθόνη.

Ωστόσο, αν το κάνετε αυτό συνέχεια, τα παιδιά μπορεί να μάθουν να εξαρτώνται από την τεχνολογία για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Μάλιστα, μελέτη σε 1.000 γονείς έδειξε ότι το ένα τέταρτο αυτών παραδέχτηκε πως τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν τη φαντασία τους τόσο όσο εκείνοι όταν ήταν παιδιά. 

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Τι κερδίζετε παίζοντας όλοι μαζί

Από τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα, το 17% ανέφερε ότι η διάρκεια προσοχής του παιδιού τους είναι πολύ μικρή για ορισμένα από τα παιχνίδια που έπαιζαν οι ίδιοι μεγαλώνοντας.

Πώς συνδέεται η τεχνολογία με την προσοχή

Από νεαρή ηλικία, η συνεχής απόσπαση της προσοχής και η διέγερση που παρέχει η τεχνολογία «εκπαιδεύει» το μυαλό να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα μόνο πράγμα.

Όταν τα παιδιά ασχολούνται με κάτι  λιγότερο συναρπαστικό, τους λείπει αυτή η η άμεση ικανοποίηση. Ως αποτέλεσμα, χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους.

Αυτό είναι πιο έντονο στα μικρά παιδιά των οποίων το μυαλό και το σώμα αναπτύσσονται ακόμη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να επηρεάσει τους εφήβους ή ακόμη και τους ενήλικες.

Μια μελέτη στον Καναδά διαπίστωσε ότι τα νήπια που περνούσαν περισσότερες από δύο ώρες χρόνο μπροστά στην οθόνη την ημέρα, είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και έλλειψη προσοχής, σε σχέση με εκείνα που ασχολούνταν λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα.

Η ομάδα με περισσότερο χρόνο στην οθόνη είχε επίσης επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει συμπτώματα ΔΕΠΥ.

Φυσικά, το να αποκόψετε το παιδί εντελώς από την τεχνολογία δεν είναι εφικτό σενάριο. Αλλά είναι σημαντικό να θέσετε όρια όσον αφορά τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, ώστε να εξασφαλίσετε μια υγιή ισορροπία.