Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, με τις ξεχωριστές της χαρές αλλά και «προκλήσεις». Εάν περιμένετε το δεύτερο μωρό σας, μπορεί ήδη να βιώνετε κάποιες αισθητές διαφορές σε σχέση με την πρώτη σας εγκυμοσύνη, οι οποίες ωστόσο είναι συνήθεις και δεν υπάρχει λόγος να σας ανησυχούν.

Ποιες είναι κάποιες από αυτές;

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Τι ακούει το μωρό μέσα στην κοιλιά σας;

 

4 διαφορές μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εγκυμοσύνης

#1 Μεγαλύτερη κόπωση

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, ίσως διαπιστώσετε πως η πρώτη σας εγκυμοσύνη δεν ήταν τόσο κουραστική σε σύγκριση με την εξάντληση που αισθάνεστε τώρα. Ο λόγος είναι απλός:

Στην πρώτη εγκυμοσύνη δεν είχατε ήδη ένα παιδί να φροντίζετε ενώ ήσασταν έγκυος. Τώρα, προσπαθείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του μεγαλύτερου παιδιού αλλά και του μωρού που είναι ακόμα μέσα στην κοιλίτσα σας.

#2 Διαφορά στο βάρος

Το βάρος που παίρνετε κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης σας μπορεί να είναι διαφορετικό συγκριτικά με την πρώτη φορά. Όχι μόνο θα παίρνετε βάρος γρηγορότερα αλλά και η κοιλιά σας θα γίνει εμφανής από πιο νωρίς. Γιατί;

  • Μόλις αποκτήσετε ένα μωρό, είναι δύσκολο να χάσετε όλα αυτά τα επιπλέον κιλά. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει, ειδικά στα δεδομένα πριν την εγκυμοσύνη. Αν μάλιστα μείνατε έγκυος για δεύτερη φορά λίγο καιρό μετά το πρώτο σας μωρό, είναι πιθανό το σώμα σας να μην είχε αρκετό χρόνο για να μειώσει το βάρος που πήρατε κατά την πρώτη εγκυμοσύνη.
  • Οι ορμόνες καθώς και ο μεταβολισμός σας περνούν πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη δεύτερη εγκυμοσύνη, το σώμα έχει ήδη βιώσει τόσες, που μπορούν να οδηγήσουν σε γρηγορότερη αύξηση του βάρους.

 

#3 Μεγαλύτερη δυσφορία

Το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν γίνεστε για δεύτερη φορά μαμά είναι πως το μωρό στη δεύτερη εγκυμοσύνη βρίσκεται χαμηλότερα στην κοιλιά σας και σαν αποτέλεσμα μπορεί να ουρείτε πιο συχνά. Είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε επίσης μεγαλύτερη πίεση στην περιοχή της πυέλου, στην ουροδόχο κύστη καθώς και στην πλάτη σας.

 

Και τα καλά νέα…

#4 Λιγότερο άγχος- Πιο σύντομος τοκετός

Ήδη γνωρίζετε την όλη διαδικασία επομένως είναι λογικό να είστε πιο χαλαρή αυτή τη φορά. Ο τοκετός ενός δεύτερου παιδιού τείνει να είναι επίσης πιο σύντομος καθώς η διαστολή συμβαίνει πιο γρήγορα.

Ακόμα ένα ευχάριστο νέο είναι πως κοινά προβλήματα όπως η τάση για εμετό και η ευαισθησία στο στήθος μπορεί να είναι αυτή τη φορά λιγότερο έντονα.