Τα πόδια, τα χέρια, ακόμα και το πρόσωπο, εξαιτίας των αυξημένων υγρών στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη, συχνά πρήζονται, γεγονός απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Το πρήξιμο των ποδιών συγκεκριμένα, αν και δυσάρεστο, δεν είναι ως επί τω πλείστον επιβλαβές ούτε για εσάς ούτε για το μωρό σας.

Ας δούμε τι το προκαλεί, πώς μπορείτε να βρείτε ανακούφιση και πότε απαιτείται μια επιπλέον επίσκεψη στο γιατρό.

Διαβάστε επίσης: Ο γρήγορος οδηγός που κάθε νέα μαμά πρέπει να έχει

Τι προκαλεί οίδημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο όγκος του αίματος στον οργανισμό σας αυξάνεται σταθερά καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ 28 και 42 εβδομάδων, ο όγκος αυτός σχεδόν διπλασιάζεται.

Ωστόσο, το πρήξιμο των ποδιών μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης και μπορεί να μην προκαλείται μόνο από αυτόν το λόγο. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η ρελαξίνη, μια αναπαραγωγική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση της λεκάνης κατά τον τοκετό μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ποδιού μιας εγκύου, αφού τα επίπεδά της αυξάνονται.

Καθώς μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο, το υγρά συγκεντρώνονται στο χαμηλότερο μέρος του σώματός σας στο τέλος της ημέρας, ειδικά ύστερα από περιόδους παρατεταμένης ορθοστασίας.

Στο τρίτο τρίμηνο, η αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πρόσθετη πίεση στα κάτω άκρα κάνοντας το πρήξιμο ακόμη πιο έντονο στα πόδια. Εκτός από την αύξηση των υγρών, το βάρος της μήτρας προσθέτει επιπλέον πίεση στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Αυτή η πίεση μπορεί να επιβραδύνει την κυκλοφορία, καθιστώντας πιο δύσκολη τη μετακίνηση του υγρού από τα πόδια, πίσω στην καρδιά.

Πώς να ανακουφίσετε το πρήξιμο στα πόδια

«Καταπολεμήστε» το πρήξιμο με:

Τακτική άσκηση

Η τακτική ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να ανακουφίσει το επίμονο πρήξιμο.

Μείωση την πρόσληψης αλατιού

Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και στοχεύστε σε μια ισορροπημένη διατροφή με φρέσκα φρούτα και πηγές άπαχων πρωτεϊνών.

Κάλτσες συμπίεσης

Που ενθαρρύνουν την κίνηση και την κυκλοφορία, σύμφωνα με ό,τι βεβαίως σας συνιστά και ο γιατρός σας.

Ενυδάτωση

Το σώμα μας κατακρατά το νερό εάν δεν παίρνει όσο χρειάζεται, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε αρκετό νεράκι.

Αποφυγή της ορθοστασίας

Αποφύγετε να στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους όρθια και σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μασάζ

Μελέτες δείχνουν ότι το προγεννητικό μασάζ μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στα κάτω άκρα. Ενημερωθείτε επί του θέματος από τον γιατρό σας προτού κλείσετε το ραντεβού σας.

Πότε το πρήξιμο είναι ανησυχητικό

Τα πρησμένα πόδια συνήθως οφείλονται σε φυσιολογικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι προεκλαμψίας, ή σπανιότερα καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Εάν το πρήξιμο στα πόδια ή αλλού στο σώμα είναι ξαφνικό και πολύ έντονο, θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Το ίδιο και εάν μόνο το ένα σας πόδι είναι πρησμένο.

Προσέξτε πολύ επίσης εάν:

  • Η πρησμένη περιοχή είναι κόκκινη ή ζεστή στην αφή.
  • Έχετε συμπτώματα δύσπνοιας, ζάλης ή ναυτίας και έντονους- επίμονους πονοκεφάλους.