Γνωρίζετε πόσες ώρες θα πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο ένα παιδί; Περίπου 5 κάθε μέρα. Η παιδική ηλικία άλλωστε είναι μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα και υπεύθυνα, να λύνουν σταδιακά μόνα τους τα προβλήματά τους και να παίρνουν αποφάσεις. Και το παιχνίδι μπορεί να διασφαλίσει ότι εξασκούν όλες αυτές τις δεξιότητες που είναι σημαντικό να αναπτύξουν για τη μελλοντική τους ζωή.

Τα παιδιά όμως σήμερα έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο από τις προηγούμενες γενιές. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 αφαιρούμε σταδιακά όλο και περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο τους με τα εξωσχολικά μαθήματα συνεχώς να αυξάνονται και την αναπτυσσόμενη πεποίθηση πως αν δεν τα προσέχουμε συνέχεια, ίσως κινδυνέψουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Περισσότερες ερωτήσεις, μεγαλύτερη πειθαρχία;

Δίνοντας στον εγκέφαλο των παιδιών την ευκαιρία να κάνει restart

Πώς μπορούμε λοιπόν ως γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποφύγουν τη στέρηση του παιχνιδιού, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη και άγχος;

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήνουμε τα μεγαλύτερα παιδιά μας να παίζουν—σε εξωτερικούς χώρους, σε εσωτερικούς ή ακόμα και στο διαδίκτυο—χωρίς εμείς να συμμετέχουμε.

Όταν τα παιδιά παίζουν με άλλα παιδιά, διαπραγματεύονται και βρίσκουν πώς να κάνουν κάτι που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές μόνα τους. Αν πάλι παίζουν χωρίς παρέα, ανακαλύπτουν τι τους αρέσει να κάνουν και σε τι είναι καλοί, στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη μελλοντική τους καριέρα.

Ο άνευ επίβλεψης χρόνος παιχνιδιού, σε ασφαλές φυσικά περιβάλλον, παρέχει επίσης στα παιδιά ιδιωτικότητα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνουν.

Επίσης, μην πιέζετε τόσο πολύ το παιδί αν προτιμά να παίζει περισσότερο online παρά έξω. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι ενδιαφέροντα και προσφέρουν στα παιδιά την ικανότητα να σκέφτονται γρήγορα, να παίρνουν ακριβείς αποφάσεις και να συγκρατούν πολλές πληροφορίες στο μυαλό τους ταυτόχρονα. Επιπλέον, τους επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους.

Ενώ λοιπόν είναι πιο ωφέλιμο να επιλέγετε πάντα τον καθαρό αέρα για το παιχνίδι του παιδιού σας, θα πρέπει να αφήνετε και χρόνο σε εκείνο να παίζει ό,τι θέλει, μακριά και ανεξάρτητα από τις δικές σας προτιμήσεις και καθοδήγηση.