Η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας – που ονομάζεται και περιγεννητική περίοδος – αποτελούν μια σύνθετη εμπειρία στη ζωής της γυναίκας, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με πληθώρα αλλαγών στη βιολογία, στη φυσιολογία και στην ψυχολογία της.

Όλες αυτές οι σωματικές και συναισθηματικές απαιτήσεις που έρχονται με τη μητρότητα μπορεί να είναι συντριπτικές.

Πολλές νέες μητέρες αισθάνονται μελαγχολία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λίγο μετά τη γέννηση του μωρού τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Έρευνας και Ποιότητας της Υγείας (AHRQ) των ΗΠΑ.

Αλλά για 1 στις 8 γυναίκες, αυτό το αίσθημα είναι αρκετά σοβαρό ώστε να θεωρείται κατάθλιψη.

Τι είναι η περιγεννητική κατάθλιψη και πώς θα την αναγνωρίσετε

Η περιγεννητική κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

Μπορεί μια λίστα με συμπτώματα να μην σας βοηθήσει να καταλάβετε αν υπάρχει περίπτωση να πάσχετε από προγεννητική κατάθλιψη, όμως ξέρετε καλά τον εαυτό σας, τον τρόπο σκέψης και τις αντιδράσεις σας.

Αν παρατηρείτε αισθητή αλλαγή στη διάθεση και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο, δεν είναι κακό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Το κυριότερο δείγμα, είναι το αίσθημα βαθιάς και επαναλαμβανόμενης θλίψης που συνοδεύεται από απάθεια, άγχος, κόπωση, μοναξιά, απελπισία, έλλειψη ενδιαφέροντος, φόβο για το μωρό και αισθήματα αποσύνδεσης από το παιδί.

Η περιγεννητική κατάθλιψη χαρακτηρίζεται, επίσης, από αίσθημα κενού ή αδυναμίας, ανησυχία, δυσκολίες συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης, ανησυχία για την απόδοσή σας ως μητέρα, παραμέληση της αυτοφροντίδας και κοινωνική απομόνωση, ενώ συνδέεται και με διαταραχές του ύπνου και της όρεξης.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, το ίδιο και τα συμπτώματα κατάθλιψης που βιώνει.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να χάνουν την όρεξή τους, ενώ άλλες να πνίγουν τη θλίψη τους στο φαγητό. Για ορισμένες μπορεί να μεταφράζεται σε δυσκολία να σηκωθούν από το κρεβάτι, ενώ σε άλλες σε αδυναμία να απολαύσουν την οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα.